Αλέξης Τσίπρας: 4 STOP στη μάχη με την ακροδεξιά

Στην Κεντροαριστερά το θέμα που κερδίζει έδαφος στις συζητήσεις και τους προβληματισμούς είναι η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις το ποσοστό που “ψηφίζει”  τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκεται στο 17% με 18%.

 

Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως δεν είναι ένα κακό ποσοστό, αλλά ούτε ένα εύρημα το οποίο θα φουσκώσει τα πανιά του και θα τον οδηγήσει στην απόφαση για επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και οργανώνει τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα είναι πιο παρεμβατικές.

 

Τον προβληματίζει το γεγονός των επιθέσεων με αντιΤσίπρα χαρακτηριστικά από το Μαξίμου και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οπως λένε συνεργάτες του, προσπαθούν όχι μόνο να συντηρήσουν, αλλά να αναζωογονήσουν  το αντιΤσίπρα και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο κόστισε πολύ ακριβά και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκλογικές ήττες.

 

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του δημοσίευσε άρθρο στους New York Times, στο οποίο τόνισε με έμφαση ότι το πολιτικό δίλημμα στις μέρες μας είναι “Δημοκρατία ή δικαίωμα του ισχυρού”.

 

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν ιστορική ευθύνη. Παρουσιάζει τέσσερις προτάσεις-«stop», που αποτελούν την πολιτική του πρόταση απέναντι στην κρίση και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

 

  1. Stop στο «δίκαιο του ισχυρού»
    Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης, κόντρα στη λογική του πολέμου και του γεωπολιτικού κυνισμού. Η Ευρώπη, υποστηρίζει, πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, προτάσσοντας τη διπλωματία έναντι της στρατιωτικής ισχύος.
  2. Stop στη διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος
    Καλεί για ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής ενοποίησης, στηριγμένο στις προτάσεις Ντράγκι και Λέτα, με κοινό δανεισμό για την πράσινη μετάβαση, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική προστασία – και όχι μόνο για την άμυνα.
  3. Stop στην αντιμεταναστευτική δημαγωγία
    Ζητά μια ενιαία, ρεαλιστική και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στη ζωή, καταπολέμηση των διακινητών, διαδικασίες επανεγκατάστασης και ενσωμάτωσης, απέναντι σε όσους θέλουν «εργάτες χωρίς δικαιώματα».
  4. Stop στον απομονωτισμό των προοδευτικών δυνάμεων
    Προτείνει μια νέα διατλαντική συνεργασία ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις Ευρώπης και ΗΠΑ, που να θυμίζει τα κινήματα κατά της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Μόνο έτσι μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική.