Το βάρος σε θέματα καθημερινότητας ρίχνει η κυβέρνηση και στρέφει την προσοχή στο θέμα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Το βάρος σε θέματα καθημερινότητας ρίχνει η κυβέρνηση και στρέφει την προσοχή στο θέμα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Μια σειρά πρωτοβουλιών ξεδιπλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, με τους «γαλάζιους» να παρακολουθούν με προσοχή τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν άνοδο των ποσοστών της Ν.Δ. μετά από μια δύσκολη περίοδο.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της πλατφόρμας αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών από πολίτες, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου των υπουργών Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα: «Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες το ερωτηματολόγιο θα καλύπτει υπηρεσίες όπου οι πολίτες σπανίως έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα της ζωής τους. Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικού ερωτηματολογίου που θα μπορούν να συμπληρώσουν εθελοντικά όσοι ενδιαφέρονται.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος τόνισε πως θα ανοίξει πλατφόρμα που θα μπορούν σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, κάτοικοι της Ελλάδας, να απαντήσουν σε περίπου 40 – 50 ερωτήσεις. Έτσι θα αξιολογούν μια σειρά υπηρεσιών είτε της κεντρικής κυβέρνησης (όπως για παράδειγμα είναι ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ, η ΑΑΔΕ, οι υπηρεσίες του gov. gr) είτε αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης (όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο, η κατάσταση των παιδικών χαρών). «Θα μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε την κατάσταση όλων αυτών των σημαντικών υπηρεσιών για την καθημερινότητα μας και για την ποιότητα ζωής μας με ασφαλή τρόπο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή» είχε σημειώσει.
Η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα σχόλια των πολιτών θα γίνεται σε πολλά επίπεδα: ανά φορέα, ανά υπηρεσία, ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα. Μάλιστα οι απαντήσεις θα εξετάζονται με βάση την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων.
Τέλος να σημειωθεί πως για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (όπως για παράδειγμα τα ΚΕΠ) σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Ουσιαστικά μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα πανεπιστήμια
Ενα άλλο θέμα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα χθες δίνοντας ένας σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία».
Ειδικότερα επεσήμανε «είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου». Για να τονίσει - μιλώντας στο «Πρώτο πρόγραμμα - «αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία ο νόμος μας δίνει στη διάθεσή μας»
Μέτρα αλλά με … μέτρο
Στο πεδίο της οικονομίας από την κυβέρνηση επιχειρούν να περιορίσουν τη συζήτηση για νέες παροχές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτή τη συγκυρία προέχει η υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. Βέβαια ήδη ζυγίζονται τα οικονομικά περιθώρια για το επόμενο πακέτο μέτρο και για παράδειγμα δημοσιονομικό περιθώριο 600 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να προκύψει για τη χώρα μας από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
Από την κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία θέλουν να κλείσουν τη συζήτηση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Πάντως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του, σημειώνοντας με νόημα πως «τα μέτρα ανακοινώνονται σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», υπονοώντας ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Μητσοτάκης για Μολυβιάτη: «Ενας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία»
«Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη»
Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, που έφυγε σήμερα σε ηλικία 97 ετών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωσή του
Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη. Ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία. Ενώ με τη σκέψη του συνόδευσε την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας επί πολλές δεκαετίες. Υπηρέτησε την πατρίδα ως βουλευτής, υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπηρέτησε, όμως, και το δημόσιο ήθος με τη διακριτική παρουσία του, τους χαμηλούς τόνους και το ενωτικό του πνεύμα. Ενας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.