«Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων..
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος, «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης, διωγμών, προσφυγιάς και βίαιου ξεριζωμού».
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων (Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αφορά μόνο την ιστορική δικαίωση και τη διατήρηση της μνήμης απέναντι στη λήθη και την παραχάραξη. Αποτελεί παράλληλα πράξη ευθύνης, που συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη πρόληψης αντίστοιχων ειδεχθών εγκλημάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Και διαμήνυσε ότι «στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους απογόνους των προσφύγων και σε όλους όσοι κράτησαν άσβεστη τη μνήμη. Συνεχίζουμε στο πλευρό τους τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν ξεχνούμε – Τιμούμε – Διεκδικούμε».
«Για την ιστορική αλήθεια, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρόεδρος τπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος συνόδεψε την ανάρτησή του με το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 19 Μαΐου 1994, «την πρώτη χρονιά που τιμήθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μετά την καθιέρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994».
Socratis Famellos
@SFamellos
Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα:
τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα,
που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών
Εμφάνιση περισσότερων
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - 8 δεσμεύσεις για τον ποντιακό ελληνισμό
«Δεν μένουμε μόνο στη μνήμη - Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναταποδώσει το ελάχιστο στον ποντιακό ελληνισμό» τονίζει ο Γ. Καραμέρος
Οκτώ συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, προκειμένου η ελληνική Πολιτεία να ανταποδώσει το ελάχιστο στον ποντιακό ελληνισμό και τη συμβολή του στην Ελλάδα, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
«“Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”. Και πέρασαν 106 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» τονίζει σε δήλωσή του on camera ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος.
«Σε αυτά τα χρόνια, παρ’όλες τις αντιξοότητες, οι Πόντιοι, επούλωσαν τις πληγές τους και συνέβαλλαν στην κοσμογονία που συντελέστηκε στη μητέρα πατρίδα. Αξιοθαύμαστος ο Ποντιακός Ελληνισμός, με την ικανότητα και την επιμονή, να διατηρεί τα ήθη τα έθιμα και την ιδιοδιάλεκτό του, κατακτώντας τη δική του περίοπτη θέση στην ιστορία του ελληνισμού. Ο αγώνας για προκοπή, και η εργατικότητα που διακρίνει τους Πόντιους Έλληνες είναι πηγή έμπνευσης και δύναμης για όλους μας. Αλλά δεν μένουμε μόνο στη μνήμη. Με 8 συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που καταθέτουμε η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναταποδώσει το ελάχιστο στον Ποντιακό Ελληνισμό» υπογραμμίζει.
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τι ισχύει σήμερα
- Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. Πλήρης καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς.
Έγινε μια ρύθμιση το 2022 για να απαιτείται μόνιμη κατοικία 30 ετών στην χώρα υπολογίζοντας το 1992 ως έτος εγκατάστασης. Ο Ν. 2790/2000 επέτρεψε, την κτήση ιθαγένειας μετά το 2000 εμπλέκοντας προξενικές αρχές. Αυτό καλύπτει και μεταγενέστερες νόμιμες εγκαταστάσεις.
- Νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα.
Ισχύουν απλά και μόνο οι προβλέψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών είτε τα δάνεια παραμένουν στα πιστωτικά ιδρύματα, είτε κατέπεσαν στην ΑΑΔΕ, λόγω εγγυήσεων Δημοσίου.
- Απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται οι οικογένειες Ελλήνων παλιννοστούντων με θέματα ιθαγένειας.
Παραμένουν οι προβλέψεις του Ν. 2790/2000, δεν έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο.
- Συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923
Δεν έχει προχωρήσει από τη ΝΔ
- Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.
Συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2019 χωρίς να αξιοποιηθεί έκτοτε.
- Ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ
Δεν έχει υπάρξει κάποια αναθεώρηση στα σχολικά εγχειρίδια. Μόνο οι από χρόνια αναφορές την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου. Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών θεσπίστηκε το 2017 και έχει συμβάλλει έως σήμερα στη μελέτη (ΚΕΔΙΒΙΜ, μαθήματα στο ΑΠΘ).
- Ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία
Δεν υπάρχει κάποια καταγραφή πρωτοβουλιών. Στην Παναγία Σουμελά η Τουρκία έκανε αναστήλωση 2015-20 και επέτρεψε λειτουργίες 2021-2023.
- Απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα
Το Π.Δ. 99/1994 προβλέπει να εορτάζεται Κυριακή και αν δεν πέφτει η 19η Μαΐου Κυριακή, να μετατίθεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.