Οργή αλλά και απογοήτευση προκαλεί η απουσία της Ελλάδας από την κοινή διεθνή αντίδραση στην γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο λιμού, ενώ οι νέες ισραηλινές επιθέσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.
Μία κοινή ανακοίνωση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δημοσιευμένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), φέρει τις υπογραφές 24 υπουργών Εξωτερικών διαφόρων χωρών, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αυστρίας, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δύο Επίτροποι της ΕΕ – για την Ισότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων και για την περιοχή της Μεσογείου.
Το κείμενο αναφέρει ότι, παρά τα σημάδια περιορισμένης επανέναρξης της βοήθειας, το Ισραήλ είχε εμποδίσει για πάνω από δύο μήνες την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και βασικών προμηθειών να έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τονίζεται πως ο πληθυσμός της περιοχής βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και της απόλυτης εξαθλίωσης.
Η ανακοίνωση απευθύνει δύο βασικά αιτήματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση: να επιτρέψει άμεσα την πλήρη επανεκκίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να διασφαλίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικοί φορείς θα μπορούν να επιτελούν το έργο τους με ανεξαρτησία και ουδετερότητα, προστατεύοντας ζωές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Γάζα: Τι απαντά η κυβέρνηση για την απουσία της υπογραφής Γεραπετρίτη
Απαντώντας στην απουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, από τη λίστα των υπογραφόντων, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μεμονωμένων κρατών-μελών και όχι επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξή της σε ανθρωπιστικές ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Γάζα. Υπενθυμίζεται πως, μετά από πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η χώρα μας — όπως και άλλα κράτη — έχει φιλοξενήσει τραυματισμένα και άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, προσφέροντάς τους νοσηλεία σε ελληνικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Έλληνα ΥΠΕΞ, με σκοπό την εξέταση μέτρων προστασίας των αμάχων σε συνθήκες πολέμου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έθεσε το ζήτημα της ανάγκης προστασίας των αμάχων στη Γάζα και υπογράμμισε τη σημασία μιας άμεσης εκεχειρίας.
Γάζα: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Δεν έλειψαν προφανώς και οι πολιτικές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης.
Σύριζα: Ένιψε τας χείρας του ο Γεραπετρίτης στο Associated Press
Ο υπουργός Εξωτερικών αυτοπροβλήθηκε ως «έντιμος μεσολαβητής» για την ανοικοδόμηση της Γάζας και όχι για το τέλος της σφαγής
Δηλώσεις αυτοπροβολής, χωρίς περιεχόμενο και κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων, επέλεξε να κάνει για τη σφαγή στη Γάζα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Associated Press, από τη Νέα Υόρκη και ενώ η οργή για τον Νετανιάχου γιγαντώνεται.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιορίστηκε στο προφανές κάνοντας έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις αυτοπροβολής που δείχνουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να απομονωθεί από τις χώρες της Ευρώπης που αρχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία συνειδητά συνεχίζει να δολοφονεί τους Παλαιστίνους αμάχους στη Γάζα, καταδικάζοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε θάνατο από την πείνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και ότι έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό, όπως και το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Γάζας, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους, θεωρώντας εαυτόν ως έναν «έντιμο μεσολαβητή».
Στη συνέχεια ένιψε τα χείρας του με μια δήλωση πρωτάκουστη καθώς όπως ανέφερε «Θα θέλαμε να έχουμε ενεργό εμπλοκή, αλλά για να είμαι ειλικρινής, το ζήτημα δεν είναι ποιος μεσολαβεί. Το ζήτημα είναι να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καταδίκασε ως «απολύτως απάνθρωπη» τη σφαγή 1.200 Ισραηλινών από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 όπως και την κράτηση Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, προσθέτοντας όμως ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενος στους πάνω από 53.000 νεκρούς Παλαιστινίους που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την εκκωφαντική απουσία της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό μέτωπο για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έβαλε την υπογραφή του στην κοινή ανακοίνωση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα που έχει αναρτηθεί στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών 24 χωρών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε:
«Μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών, η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της. Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαο να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα ειδεχθή γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.»
Να διακόψει η Ελλάδα κάθε εμπορική σχέση με το κράτος του Ισραήλ κάλεσε από τη μεριά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Χαρίτσης.
Η ανάρτησή του
Πριν από λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για να μου εκφράσει τη βαθιά απογοήτευση του για την απουσία της Ελλάδας από την κοινή δήλωση 22 χωρών, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, με την οποία καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Κύριε Μητσοτάκη,
Φτάνει πια!
Σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η χώρα μας είχε την προεδρία, μείνατε σιωπηρός για το έγκλημα στη Γάζα.
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες 14.000 βρέφη μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Όσο δεν παίρνετε θέση, είστε συνένοχος στη δολοφονία τους. Χειροκροτητής της γενοκτονίας.
Ξέρω ότι διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η ζωή 14.000 βρεφών δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητο.
Σας καλώ απόψε το βράδυ να ανακοινώσετε διακοπή εμπορικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ.
Να διακόψετε κάθε μορφή στρατιωτικής συνεργασίας με την Ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου.
Να συνταχτείτε με τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση κατά της πολιτικής του λιμού στη Γάζα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να ντρέπεται αιωνίως για τη σιωπή της κυβέρνησής της σήμερα.
Αλέξης Χαρίτσης
Πριν από λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για να μου εκφράσει τη βαθιά απογοήτευση του
για την απουσία της Ελλάδας από την κοινή δήλωση 22 χωρών, μεταξύ των οποίων
Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, με την οποία καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στην
ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Κύριε Μητσοτάκη,
Φτάνει πια!
Ο δε δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε ανάρτησή του σημείωσε τα εξής:
Κοινή έκκληση 22 χωρών προς το Ισραήλ για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν οι Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.
Πώς είναι δυνατόν να λείπει η Ελλάδα;
Haris Doukas
@h_doukas
Κοινή έκκληση 22 χωρών προς το Ισραήλ για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν οι Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία,
Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία,
Εμφάνιση περισσότερων