Αποφασισμένη να ανοίξει το διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι και το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο είναι η κυβέρνηση
Αποφασισμένη να ανοίξει το διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι και το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο είναι η κυβέρνηση. Ένα στίγμα των προθέσεων έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, καθώς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος για τα οποία θα υπάρξει συζήτηση και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν πως ανοίγοντας αυτή τη συζήτηση θα έρθουν πιο κοντά σε ένα ακροατήριο που θέλει μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα θα πιέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για σύνθετα θέματα.
Να σημειωθεί εδώ πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 «ναι» στην επόμενη Βουλή.
Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση θέλουν κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «ναι» σε μια σειρά αλλαγών, ώστε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 180 ψήφοι σε αυτή τη Βουλή. Το μεγαλύτερο «πρεσάρισμα» θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα αναφορές.
Ενδεικτική ήταν χθες η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σημείωσε πως «η ίδια η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα είναι μια δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με ένα « ναι» ή με ένα « όχι» - χωρίς υπεκφυγές- για συγκεκριμένα άρθρα τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Σημείωσε ακόμα πως εύχεται το ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση με μία λογική «εγώ δεν ψηφίζω τίποτα, κανένα άρθρο, γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενό τους».
Ειδικότερα η προσοχή της Ν.Δ. στρέφεται σε τέσσερα άρθρα:
-Στο άρθρο 103, το οποίο αφορά στη μονιμότητα των δημόσιων. «Νομίζω ότι έχουμε- ξεπεράσει πια αυτή την εποχή, να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε «σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα».
-Στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι ένα θέμα που είναι ψηλά στην γαλάζια ατζέντα και ήταν άλλωστε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
-Στο άρθρο το 24 για το περιβάλλον και την χωροταξία.
-Στο άρθρο 86 σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών. Ο πρωθυπουργός χθες επεσήμανε πως το άρθρο 86 «πρέπει να αλλάξει και πάλι διότι εγώ δεν θεωρώ ότι είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες, διότι έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ότι η διαδικασία αυτή είναι τόσο κομματικοποιημένη που χάνει τελικά την αξιοπιστία της». Υπενθύμισε πάντως πως «εμείς ήμασταν αυτοί που το αναθεωρήσαμε ήδη μια φορά, καταργώντας την αποσβεστική προθεσμία. Άρα, ό,τι και να γίνει που αφορά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα»
Τέλος ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολική ψήφο στις εκλογές, σημείωσε «αυτό πρέπει να είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά. Θα είναι μια παρακαταθήκη και για το μέλλον».
«Γαλάζια» πρόταση για προανακριτική
Δεν θα αργήσει η κατάθεση της πρότασης της Ν.Δ. για την προανακριτική, με την κυβέρνηση να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση πως επιχειρεί την εργαλειοποίηση της τραγωδίας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΣΚΑΙ χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε «στην περίπτωση Τριαντόπουλου ουσιαστικά τι είπαμε; Μεταφέρουμε την ευθύνη αυτή στον φυσικό δικαστή γρήγορα, αλλά τηρώντας το γράμμα του Συντάγματος. Και ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος ζήτησε ουσιαστικά αυτό και πιστεύω ότι και ο κ. Καραμανλής με τον τρόπο του αυτό λέει, «να πάω στον φυσικό μου δικαστή». Και ο φυσικός δικαστής, εν προκειμένω, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο, αν κρίνει, θα στείλει την περίπτωση στο Ειδικό Δικαστήριο».
Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εικόνα του πως θα κινηθούν οι «γαλάζιοι» και σημείωσε «δεν βλέπουμε κακούργημα και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση». Τέλος ανέφερε πως «ανά πάσα στιγμή το Δικαστικό Συμβούλιο, αν κρίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο βλέπει κάτι διαφορετικό, έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή. Και εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Μητσοτάκης για τη μονιμότητα στο Δημόσιο: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί»
«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 103 του Σύνταγματος, και θα εξετάζεται η μονιμότητα, σε περιπτώσεις συστηματικής και δομικής ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων.
«Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοστάκης, στη συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι αυτό θα αφορά και τους υπάρχοντες δημόσιους υπαλλήλους.
Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση.
«Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος, να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναλυτικά τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180».
Παράλληλα, τόνισε ότι «θα χρειαστουμε συνεργασία και άλλων κομμάτων για να περάσει», τοποθετώντας την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του άρθρου 103, «Στα τέλη αυτού του έτους, ή στην αρχή του επόμενου».
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, είπε ότι «δεν είναι προαιρετική διαδικασία αλλά αυτονόητο να γίνεται στη Δημόσια Διοίκηση» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να αναγνωρίζονται οι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και θα πρέπει να επιβραβεύονται».