Με τους υψηλούς τόνους να παραμένουν στην πολιτική σκηνή για το θέμα της προανακριτικής για τα Τέμπη
Με τους υψηλούς τόνους να παραμένουν στην πολιτική σκηνή για το θέμα της προανακριτικής για τα Τέμπη, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να καταθέσει τη δική της πρόταση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπολύουν επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως επιχειρούν την εργαλειοποίηση της τραγωδίας, ενώ σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Η πρόταση που θα εγκριθεί θα είναι της πλειοψηφίας και στη συνέχεια θα συσταθεί η προανακριτική επιτροπή.
Πάντως οι εργασίες της επιτροπής αναμένεται να είναι εξαιρετικά σύντομες καθώς ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής αναμένεται (είτε με φυσική παρουσία είτε πιθανότατα με υπόμνημα) να δηλώσει πως επιθυμεί η υπόθεση του να διερευνηθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Ουσιαστικά το τι θα κάνει το κυβερνών κόμμα το δείχνει ο δρόμος που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει καμία παραγραφή για τους υπουργούς, καθώς με την τελευταία αναθεώρηση καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία. Και επισημαίνουν πως οι πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον φυσικό δικαστή.
Τα τρία σημεία στα οποία εστιάζουν από το κυβερνών κόμμα είναι τα εξής :
1. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Ν.Δ. θα αφορά μόνο τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή και θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα λένε οι «γαλάζιοι», απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΣΚΑI ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν βλέπουμε κακούργημα και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση»
2.Από το στρατόπεδο της Ν.Δ σημειώνεται πως θα υπάρξει δέσμευση ότι θα ψηφιστεί τυχόν αίτημα του δικαστικού συμβουλίου για αναβάθμιση του κατηγορητήριου, μετά την διενέργεια της ανάκρισης. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν «ανά πάσα στιγμή το Δικαστικό Συμβούλιο, αν κρίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο βλέπει κάτι διαφορετικό, έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή. Και εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη».
3. Στην πρόταση της Ν.Δ. δεν αναμένεται να υπάρχει αναφορά στους υφυπουργούς. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας λένε πως το διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αναφέρεται αποκλειστικά στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της εξεταζόμενης περιόδου (από 1.1.2016 έως 28.2.2023), χωρίς να περιλαμβάνει τους υφυπουργούς. Σημειώνουν πως η απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να προσθέσει στο κατηγορητήριό τους υφυπουργούς της ανωτέρω περιόδου δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση, δεν εδράζεται σε πραγματικά περιστατικά και έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με το επίσημο διαβιβαστικό της δικαιοσύνης, που ρητώς αναφέρεται μόνο σε υπουργούς.
Ποια θέματα θα «τρέξουν»
Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να παραμείνουν σε μια μονοθεματική ατζέντα αλλά στόχος είναι να τρέξουν πρωτοβουλίες σε διαφορετικούς τομείς, που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο την ενσωμάτωση του προσωπικού αριθμού πολίτη στη νέα αστυνομική ταυτότητα.
Να σημειωθεί εδώ πως ο προσωπικός αριθμός θα αντικαταστήσει (χωρίς πάντως να τους καταργεί) σταδιακά όλους τους αριθμούς (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.) που χρησιμοποιεί ο πολίτης για την επαλήθευση της ταυτότητάς του στις συναλλαγές του με το δημόσιο. Αποτελείται από 12 στοιχεία χορηγείται άπαξ σε κάθε φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται εν ζωή. Παράλληλα ο προσωπικός αριθμός θα μπορέσει να αναγραφεί σε όλες τις νέες ταυτότητες , ωστόσο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό, τι αφορά στην ισχύ των υφιστάμενων ταυτοτήτων.
Ένα μπαράζ νομοσχεδίων πρόκειται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια που θα αφορούν τη λειτουργία των τελωνείων, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κανονισμού αλλά και το καθεστώς των κληροδοτημάτων.
Στο μεταξύ στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει μέσα στη εβδομάδα αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης στόχος είναι να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό όλο το νομικό πλαίσιο για τις επιστροφές.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη