Δεν μπορεί να σβήσει εύκολα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, τις «φωτιές» που άναψε η επιλογή της να μην μετέχει το ΠΑΣΟΚ στο κοινό κείμενο για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και τις εξελίξεις στη Γάζα το οποίο συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και απέστειλαν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τα αδύνατα δυνατά να κατευνάσει τις εσωκομματικές διαφωνίες και ενστάσεις που εκφράστηκαν και δημόσια, κυρίως, από στελέχη της αριστερόστροφης εσωκομματικής τάσης στη Χαριλάου Τρικούπη. Το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Κέντρου, το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαΐου 2025. Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να προαναγγείλει ότι με το επιτελείο του προετοιμάζουν κινήσεις μεγάλης εμβέλειας που θα έχουν διεθνή αντίκτυπο. Τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποιήθηκε στο Πολιτικό Κέντρο, θα λάβει χώρα πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή με ένα συνολικό πλαίσιο για τις εξελίξεις στη Γάζα .
Τον χορό των αντιδράσεων είχε ανοίξει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης με δηκτικό σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η επιλογή να μην συνυπογράψει το κοινό κείμενο δεν έχει πειστικές δικαιολογίες».
Είχε προκαλέσει αίσθηση η κοινή δήλωση-παρέμβαση των 4 κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Τα τέσσερα κόμματα προέβαλαν ως αίτημα η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να διακοπεί η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να αναγνωριστεί από την Ελλάδα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος..
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανέδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά «απομονώθηκε» από τη προοδευτική αντιπολίτευση σχετικά με τις τραγικές εξελίξεις στη Γάζα.
Καυστικό ήταν και το σχόλιο για την επιλογή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη από την αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης και πρώην Γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άννα Παπαδοπούλου.
Σε ανάρτησή της στο facebook η Άννα Παπαδοπούλου ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αποδείξει ότι, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, συζητά και αναζητά τον “κοινό βηματισμό” με τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα έπραξε με την πρόταση δυσπιστίας στην υπόθεση των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να μην συνυπογράψει μαζί με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης το κείμενο για τη Γάζα και την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση είναι ακατανόητη. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή κομματικός λόγος να εξηγήσει και δικαιολογήσει αυτήν την επιλογή. Για τη Γάζα, για τη μεγάλη σφαγή του 21ου αιώνα, οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα άσκησης πίεσης. Σε μια τέτοια στιγμή δεν χωρούν κομματικές περιχαρακώσεις».