Βορίδης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Γεωργιάδης: «Εμείς κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα» - Πλεύρης για μεταναστευτικό

Σε 3.000 σελίδες δικογραφίας δεν υπάρχει ούτε μια συνομιλία δικιά μου

 

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης υπάρχουν «3.000 σελίδες, μιλάνε όλοι με όλους, δεν υπάρχει (ούτε) μια συνομιλία δική μου και δεν υπάρχουν αναφορές που να με εμπλέκουν»

 

«Δεν υπάρχει τίποτα από πλευράς ενδείξεων για μένα στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στον απόηχο της θύελλας για το σκάνδαλο και της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

«Η Βουλή δεν είναι τροχονόμος»

 

Ο κ. Βορίδης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «έχω καταστεί ύποπτος για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία. Για να γίνει προανακριτική, το Σύνταγμα επιβάλλει μια κρίση του κοινοβουλίου. Η κρίση του κοινοβουλίου πρέπει να πει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις τελέσεως αξιοποίνων πράξεων. Άρα λοιπόν, πρέπει τα κόμμα και οι βουλευτές να αξιολογήσουν εάν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αυτό είναι η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής. Από το σύνολο της εξιστορήσεως που κάνει στο διαβιβαστικό έγγραφο η ευρωπαϊκή εισαγγελία, δεν υπάρχουν περιγραφές αξιοποίνων πράξεων. Αυτό πρέπει να το κάνει η Βουλή να έρθουν οι βουλευτές να πάρουν το υλικό και να το αξιολογήσουν και να κάνουν την πρότασή τους. Το κάνανε. Πρέπει τώρα να δούμε εάν υπάρχει κάποια βασιμότητα στις προτάσεις, διότι έτσι όπως το εμφανίζει η αντιπολίτευση, φαίνεται ότι πρόκειται για διαδικαστική πράξη. Ανάγκη διερεύνησης υπάρχει».

 

Για το ζήτημα της προανακριτικής σημειώνει πως: «Η Βουλή δεν είναι τροχονόμος, ήρθε μια δικογραφία να την πάω στο ειδικό δικαστήριο. Η Βουλή έχει ποινική αρμοδιότητα και πρέπει να ασκήσει την ποινική της αρμοδιότητα με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με αυστηρότητα, με έναν όμως καθαρό τρόπο σε σχέση με τις ποινικές ευθύνες».

 

«Τι έχει αυτή η δικογραφία για μένα; Αυτή η δικογραφία, στο διαβιβαστικό των 34 σελίδων αναφέρει το όνομά μου σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι πως υπέγραψα πως συμφωνώ σε μια πρόταση του κ. Καπρέλη, τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, διορισμένου επί ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν 3 μήνες υπουργός τότε, έπρεπε να γίνει η πληρωμή και του ζήτησα να παραμείνει για να γίνει αυτή. Υπέγραψα να εφαρμοστεί η τεχνική λύση, ακριβώς ότι εφαρμοζόταν και πριν. Και η δεύτερη πράξη μου είναι πως ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα (πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ)», συνέχισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

 

«Η κατανομή, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι παράνομη πράξη ή νόμιμη; Ουδέποτε έχει πει οποιοσδήποτε ότι είναι παράνομη. Το αίτημα παραιτήσεως ενός υφισταμένου είναι παράνομη πράξη ή νόμιμη; Έχει μεγάλη σημασία εάν λειτουργώ παρανόμως ή νομίμως. Η μια πράξη που έχω εγώ είναι μια νόμιμη ενέργεια. Δεν έχω κάνει έγκλημα. Να τελώ συνέργεια σε κακουργηματική απιστία δια του αιτήματος παραιτήσεως ενός υφισταμένου μου, αντιλαμβάνεστε τι αρχίζουμε και λέμε».

 

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης υπάρχουν «3.000 σελίδες, μιλάνε όλοι με όλους, δεν υπάρχει (ούτε) μια συνομιλία δική μου και δεν υπάρχουν αναφορές που να με εμπλέκουν. Δεν έχω ζητήσει τίποτα για οποιονδήποτε, δεν υπάρχει τίποτα».

 

Σε ερώτηση γιατί ζήτησε την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βάρρα και τι αναφέρει ο ίδιος, ο πρώην υπουργός απαντά: «Ο κ. Βάρρας περιγράφει με αρκετή ακρίβεια τη μια διαφωνία που είχαμε σε ένα ειδικό θέμα που ήταν το θέμα της προκήρυξης του τεχνικού συμβούλου. Κανένα άλλο ζήτημα», σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν τον είχε ενημερώσει για τα ζητήματα που οργανισμού που είχε ανακαλύψει σε έλεγχο που έκανε σε 99 ΑΦΜ, «λέγοντας πως είναι εσωτερική υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ». «Τα ΑΦΜ που λαμβάνουν χρηματοδότηση και ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 645.000», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

 

Γεωργιάδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εμείς κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα»

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας

 

Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Πέμπτη (17/7).

 

Ο υπουργός Υγείας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του ως προς την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αύξηση του αριθμού των αιγοπροβάτων στην Κρήτη την περίοδο 2017-2021.

 

«Οι περιφέρειες έχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που κάνουν ελέγχους για τον ΟΠΕΠΕΚΕ», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ισχυρίστηκε πως, «στην προκειμένη περίπτωση το σκάνδαλο εντοπίζεται ειδικά στην Κρήτη και εκεί το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αντιπολίτευση στην περιφέρεια αλλά κυβέρνηση. Άρα δεν μπορεί να λέει ότι οι δικοί μου άνθρωποι που κυβερνούσαν στην περιφέρεια δεν κατάλαβαν ότι από το 2017 έως το 2021 πήγαν από τα 2 στα 8 εκατ. τα δηλωθέντα αιγοπρόβατα».

 

«Εμείς κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα»

 

Ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως, «αν υποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ το ανήξερο δεν τον πιστεύει ούτε ο γιος μου που είναι 10 ετών» και κατηγόρησε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη πως έχει σκοπό να κάνει «πολιτική φασαρία». «Στην αρχική εκδοχή της τεχνικής λύσης από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προβλεπόταν η δήλωση αιγοπροβάτων από την Κρήτη στα Γρεβενά, την Κοζάνη κ.α. και τα νησιά προστέθηκαν όταν καλύφθηκαν όλοι οι βοσκότοποι στην ηπειρωτική χώρα το 2015», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το αμελητί όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα και το αν μπορεί εισαγγελέας να ασκήσει ποινική κρίση, υπογράμμισε πως, «εισηγητής του άρθρου 86 ήταν το ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του 2000 με εισηγητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

 

«Εμείς κρίνουμε ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα για να παραγραφούν, δεν υφίσταται παραγραφή σε κάτι που δε θεωρείται ποινικό αδίκημα. Το άρθρο 86 αναθέτει στους βουλευτές την ποινική αξιολόγηση, δεν μπορούμε να ονομάζουμε χούντα την τήρηση του Συντάγματος», είπε.

 

Πλεύρης για μεταναστευτικό: Είμαι οπαδός των αντικινήτρων - Δεν σέβομαι έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα σύνορά μου

 

Ο Θάνος Πλεύρης στο OPEN / video capture

 

Σε γραμμή Βορίδη -και σκληρότερη- ο Θάνος Πλεύρης - Τι είπε για την κατάσταση στην Κρήτη

 

«Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN, εξηγώντας πως το υπουργείο δεν διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές, αλλά τους ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα -και κυρίως όσους δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστραφούν.

 

«Το να φυλάς τα σύνορα είναι πολύ σημαντικό, γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά», είπε, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που κάποιος μπει, δεν πρέπει να νιώθει πως εισέρχεται σε ένα απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον, γιατί τότε η χώρα γίνεται μαγνήτης. «Μπαίνουμε σε μια λογική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε από το 2019 αλλά η Ευρώπη δεν άκουγε. Τότε μας εγκαλούσαν για πολιτικές αποτροπής, σήμερα όμως όλη η Ευρώπη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

 

«Άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος»

 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα: «Θα ξεκινήσεις να έρχεσαι εδώ αν πραγματικά είσαι δικαιούχος ασύλου». Στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, το 52% των αιτήσεων ασύλου που εξετάστηκαν, έγιναν αποδεκτές. Για όσους απορρίπτονται, ωστόσο, η διαδικασία αλλάζει. «Κανονικότητα σημαίνει ότι στις δομές μας μπαίνει όποιος υποβάλλει άσυλο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και κριθεί παράνομος, παραδίδεται στην αστυνομία».

 

Αναφερόμενος στην ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει περιθώριο 30 ημερών για οικειοθελή αποχώρηση, σχολίασε ειρωνικά: «Να το πούμε απλά: “μην είδατε τον Παναγή”». Όπως είπε, σε περίπου δύο ώρες τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου αβελτηρίες και επιχειρεί να βάλει κυρώσεις για όσους παραμένουν χωρίς άδεια παραμονής.

 

«Πλέον έχουμε αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Αν σου απορριφθεί το άσυλο και παραμείνεις, πας στο αυτόφωρο και φυλακίζεσαι -χωρίς αναστολή, χωρίς πληρωμή. Και αν δεν συνεργαστείς για να φύγεις, πας μέσα μέχρι και πέντε χρόνια». Κατά τον ίδιο, η πλειοψηφία όσων απορρίπτονται δεν προέρχεται από χώρες που απειλούνται άμεσα.

 

«Καταργείται κάθε νομιμοποίηση μεταναστών. Πλέον τους λες “άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος”», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνεται το διάστημα των 30 ημερών στις 15 και στο ενδιάμεσο ενεργοποιείται ηλεκτρονική παρακολούθηση — με τη χρήση βραχιολιού. Παράλληλα, επεκτείνεται η δυνατότητα διοικητικής κράτησης μέχρι και τους 24 μήνες, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση, αλλά με εντολή του αστυνομικού διευθυντή.

 

«Πλέον η παραμονή παράνομου μετανάστη στην Ελλάδα έχει συνέπειες», υπογράμμισε.

 

«Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης»

 

Αναφερόμενος στην Κρήτη και στο αίτημα των ανθρώπων να μην υπάρχει μια μόνιμη δομή σαν φυλακή, είπε: «Φυλακή δεν είναι. Το ότι του περιορίζεις την κυκλοφορία είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Να μην κυκλοφορεί κόσμος που δεν ξέρεις ποιες είναι οι προθέσεις του».

 

Όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως έχει αλλάξει η γλώσσα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε: «Δεν μπορώ να καταλάβω την υποκρισία. Ένας άνθρωπος που μπαίνει και του απορρίπτεται το άσυλο, γιατί δεν είναι λαθρομετανάστης;» και πρόσθεσε: «Το παράνομος μετανάστης, μας λένε οι ανθρωπιστές θα τους λέμε και παράτυπους, δεν κατάλαβα, ο νόμος έχει νόμιμο και παράνομο (...). Ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου θα πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης και όχι φιλοξενίας»

 

«Δέχτηκα μια κριτική για το μενού (στις δομές). Είμαι οπαδός των αντικινήτρων. Όποιος έρχεται εδώ πέρα θα πρέπει να έχει αντίληψη όχι ότι είμαστε ξενοδοχείο. Η λογική πως σε παίρνουμε, σε βάζουμε σε μια δομή, σου δίνουμε τα βασικά είδη, αυτό, το πρώτο τηλέφωνο που θα κάνει θα είναι "παιδιά μια χαρά"».

 

«Αντικίνητρο είναι να ξέρουν πως αυτά τα οποία έχουν είναι τα απολύτως απαραίτητα», εξήγησε περαιτέρω.

 

Στη συνέχεια επιχείρησε να δώσει ένα παράδειγμα... υποδυόμενος τι σκέφτονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, για να καταλάβει ο κόσμος, όπως είπε επανειλημμένα στη συνέντευξή του: «Ένας άνθρωπος έρχεται. Σου λέει "μπαίνω σε μια δομή ημιελευθερίας. Έχω όλες τις παροχές μου". Αυτή είναι η πραγματικότητα. "Παράλληλα, κάνω αίτηση ασύλου, μπορώ να πάρω και τις 30 μέρες για να φύγω και στο τέλος της ημέρας άμα μου απορριφθούν τα πάντα θα βρίσκομαι εδώ πέρα και θα συνεχίζω αυτό το καθεστώς". Αυτό είναι μαγνήτης στην Ευρώπη. Το βασικό αντικίνητρο είναι η φυλακή, μην κοροϊδευόμαστε».

 

«Αυτός που πραγματικά προέρχεται από μια εμπόλεμη ζώνη προφανώς θέλει να έρθει στην Ευρώπη (...). Εγώ δεν σέβομαι έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα σύνορά μου, τους κανόνες μου, τους νόμους μου», ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για ανθρώπους που έχουν θαλασσοπνιγεί και έχουν ταλαιπωρηθεί για να έρθουν στην Ευρώπη.

 

«Σαν άνθρωπο τον σέβομαι, αλλά να σεβαστώ ότι μου παραβιάζει τα σύνορα;», ρώτησε έπειτα, όταν του επισημάνθηκε πως κάποιοι ναι μεν παραβιάζουν νόμο αλλά πεινάνε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ