Συνεχίζονται οι καταγγελίες για υπερεργασία των οδηγών της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής
Οι αντοχές επιβατών αλλά και εργαζομένων εν μέσω καύσωνα δοκιμάζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, αρκετά εκ των οποίων εξακολουθούν να μη διαθέτουν κλιματισμό. Παρά την προσπάθεια που γίνεται να μη δρομολογούνται τα συγκεκριμένα οχήματα κατά τη διάρκεια ημερών με ακραίες θερμοκρασίες, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό δεδομένων των σοβαρότατων ελλείψεων σε τροχαίο υλικό.
Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, ήταν το απόγευμα της Πέμπτης οδηγός συρμού της Γραμμής 1, του ηλεκτρικού, ο οποίος κινείται σε υπέργειο δίκτυο, να υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο εν μέσω δρομολογίου στο τμήμα Θησείο – Πειραιάς ύστερα από έντονη θερμική καταπόνηση από τη μη λειτουργία του κλιματιστικού στην καμπίνα ηλεκτροδήγησης.
«Το περιστατικό λιποθυμίας ηλεκτροδηγού λόγω των συνθηκών εργασίας που μόνο άψογες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ήρθε να πιστοποιήσει αυτό που ολέγεται «ωμή αλήθεια». Είναι το αποτέλεσμα της γενικευμένης απαξίωσης του δικτύου. Οι ελάχιστοι συρμοί που κυκλοφορούν στο δίκτυο, υπολειτουργούν και συνεπώς η εξασφάλιση βασικών - ουσιαστικά στοιχειωδών - συνθηκών για ασφαλή εργασία πάει παρίπατο», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων και Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑΣΥ.
Καταγγέλλουν μάλιστα ότι «στις καμπίνες ηλεκτροδήγησης που δεν υπάρχει κλιματισμός και κατ΄επέκταση καμία προφύλαξη από θερμική καταπόνηση – πιο εύκολα μπορεί ο συνάδελφος οδηγός να τηγανίσει αυγά στην τράπεζα χειρισμού παρά να χειριστεί το τρένο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ηλεκτροδηγών, Χρήστο Κούκη στο περιστατικό της Πέμπτης είχε ζητηθεί αλλαγή στον συγκεκριμένο συρμό, στον οποίο δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, αλλά αυτό δεν προχώρησε. Ο ίδιος διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα κανενός καθώς λειτουργεί σύστημα ακινητοποίησης του συρμού για τέτοιες περιπτώσεις.
Οι εργαζόμενοι περιγράφουν πως η κατάσταση στα βαγόνια είναι ακόμα χειρότερη με αποτέλεσμα οργισμένοι επιβάτες, αφενός «να ξεσπούν την οργή τους σε λάθος κατεύθυνση (στους ηλεκτροδηγούς) σε βαθμό λίγο πριν τη χειροδικία».
Αναρωτιούνται για ποιο λόγο ενώ χρειάζονται λιγότεροι συρμοί για την εκτέλεση του θερινού προγράμματος δρομολογίων, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα οχημάτων που να παρέχουν τα αυτονόητα και καλούν «τη διοίκηση να μην παίζει με την υγεία επιβατών και εργαζομένων και να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να δρομολογηθούν σε όλες τις γραμμές συρμοί οι οποίοι να πληρούν έστω κατ΄ελάχιστον τους όρους που αντιστοιχούν σε σοβαρή εταιρεία παροχής συγκοινωνιακού έργου».
Και αν το περιστατικό με το μη λειτουργικό κλιματιστικό στον θάλαμο ηλεκτροδήγησης δεν είναι συχνό, όπως επισημαίνει στο «ethnos.gr» το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και τεχνίτης στην επισκευαστική βάση του Πειραιά, Πάνος Κοντογιάννης, αυτό δεν συμβαίνει και με τα βαγόνια επιβατών στους συρμούς.
«Τα τρένα με πρόβλημα στον κλιματισμό στον θάλαμο οδήγησης βγαίνουν σε βλάβη μέχρι να επισκευαστεί το πρόβλημα», επισημαίνει προσθέτοντας ωστόσο ότι στο δυναμικό της Γραμμής 1 χρησιμοποιούνται και 4 «δανεικοί» συρμοί πρώτης γενιάς του μετρό, οι λεγόμενοι γαλλικοί, οι οποίοι δεν είχαν κλιματισμό εκ κατασκευής. «Αυτοί συνήθως δρομολογούνται τις πιο <δροσερές> ώρες της ημέρας, αρκεί βέβαια να υπάρχει διαθεσιμότητα, αλλιώς αναγκαστικά μπαίνουν στο δίκτυο: «Χθες εγώ ο ίδιος μετακινήθηκα με τέτοιο συρμό στις 12 το μεσημέρι», αναφέρει προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένοι συρμοί έχουν πολύ μικρά παράθυρα και είχαν σχεδιαστεί για υπόγειο δίκτυο. Στη γραμμή 1, που έχει υπέργεια διαδρομή, η θερμοκρασία είναι αισθητά υψηλότερη. Ετσι, όταν τα βαγόνια υπερθερμαίνονται, σταματούν για μία ώρα και τα παραμένουν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε υπόστεγα, ώστε να δροσιστούν».
Εν μέσω καύσωνα, πάντως, η Γραμμή 1 προσπαθεί να λειτουργήσει με μόλις δύο ψυκτικούς σε καθημερινή διαθεσιμότητα, ενώ πληροφορίες θέλουν τους εγαζομένους εργολάβου που έχει στην ευθύνη του τον κλιματισμό των χώρων των επιβατών να λείπουν αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να μην γίνεται συντήρηση στον κλιματισμό των επιβατών.
Η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί εάν είχε επιτύχει το ...πείραμα με την επισκευή/αντικατάσταση εξαρτήματος που δοκίμασε η Siemens στους νεότερους συρμούς του δικτύου χρονολογίας 2002 εκ των οποίων περίπου δέκα παραμένουν παροπλισμένοι εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Ωστόσο η επισκευή δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα οι συγκεκριμενοι συρμοί να παραμένουν ακόμα αναξιοποίητοι.
Ανάρτηση για την κατάσταση των κλιματιστικών στα ΜΜΜ της Αθήνας είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε:
-
Αναφορικά με τα λεωφορεία, 529 οχήματα είναι καινούρια και διαθέτουν προηγμένα συστήματα κλιματισμού. Εως το τέλος του έτους τα νέα οχήματα θα είναι 951. Σε όποιο παλαιότερο όχημα διαπιστωθεί βλάβη στο σύστημα κλιματισμού τίθεται άμεσα εκτός κυκλοφορίας, με τον Οργανισμό να σημειώνει πως στα οχήματα αυτά ο κλιματισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και να καλεί τους επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα.
-
Για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως σε κυκλοφορία βρίσκονται 52 συρμοί τριών γενεών. Εάν διαπιστωθεί βλάβη στο σύστημα κλιματισμού, ο συρμός αποσύρεται προσωρινά προκειμένου να επιδιορθωθεί. Σε ό,τι αφορά τους συρμούς πρώτης γενιάς έχει δρομολογηθεί μέσω αιτήματος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ η τμηματική ανακατασκευή και εγκατάσταση κλιματισμού, ενώ προγραμματίζεται η ανάταξη πέντε συρμών 2ης γενιάς και η προμήθεια 15 νέων συρμών (7 διρευματικών για το αεροδρόμιο και 8 για το δίκτυο).
-
Για τη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός), η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα περισσότερα οχήματα διαθέτουν αυτόνομο και λειτουργικό σύστημα κλιματισμού και όταν προκύπτουν βλάβες οι συρμοί αποσύρονται για επισκευή. Προσθέτει ότι στη γραμμή κυκλοφορούν και 4 συρμοί που δεν έχουν κλιματισμό και εκτελούν δρομολόγια κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ανακαίνισης 14 συρμών που θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε κυκλοφορία από το 2026.
-
Στο τραμ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, όλοι οι συρμοί διαθέτουν λειτουργικά συστήματα κλιματισμού.
Αθήνα - Θεσσαλονίκη με ...βεντάλια
Στο μεταξύ σε βαγόνια που θύμιζαν ...σάουνα ταξίδεψαν την Παρασκευή εκατοντάδες επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 54 της Hellenic Train από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Η αμαξοστοιχία, η οποία αναχώρησε με καθυστέρηση 24 λεπτών για λόγους κυκλοφορίας που σχετίζονται με τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ), παρουσίασε κατά τη διάρκεια της διαδρομής βλάβη στον κλιματισμό με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να ταξιδέψουν σε βαγόνια – «φούρνους» μέχρι τον προορισμό τους καθώς δεν μπορούσαν όλοι να μεταφερθούν σε άλλα βαγόνια αφού το τρένο ήταν πλήρες. Μεταξύ των επιβατών, όπως κατήγγειλαν ορισμένοι βρίσκονταν μικρά παιδιά, αλλά και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το προσωπικό της αντέδρασε άμεσα μεταφέροντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών σε άλλα βαγόνια της αμαξοστοιχίας, κάτι που όμως δεν μπορούσε να γίνει για το σύνολο καθώς εμφάνιζε πληρότητα 100% δυσχεραίνοντας την μετακίνηση όλων των επιβατών, ενώ διένειμε νερά σε όλους τους επιβάτες.
Τα αίτια της βλάβης ερευνώνται από τεχνικούς της εταιρείας. Πάντως υπήρξαν καταγγελίες επιβατών που ανέφεραν ότι ακόμα και τα νερά που τους προσφέρθηκαν ήταν ζεστά.
Συνεχίζονται οι καταγγελίες για καταπόνηση από την υπερεργασία στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών
Στο μεταξύ παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για βάρδιεςοδηγών πέραν του κανονικού ωραρίου στα λεωφορεία της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής, οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ με αφορμή το τρίτο περιστατικό στο Μενίδι με όχημα που κατέληξε σε ψησταριά οπισθοχωρώντας ενώ έλειπε ο οδηγός του, καταγγέλλουν ότι ο εργαζόμενος δούλευε 10ωρες βάρδιες χωρίς ρεπό επί εννέα συνεχόμενες ημέρες.
«Είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος όταν δουλεύεις με αυτές τις συνθήκες», επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος προσθέτοντας πως ο οδηγός του εν λόγω λεωφορειου «την προηγούμενη μέρα αλλά και την ημέρα του ατυχήματος δούλευε 10 ώρες. Και έχουμε στοιχεία γι΄αυτά».
Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και η ΔΑΣ ΟΑΣΑ αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως «έχουν γίνει κανονικότητα τα ατυχήματα λεωφορείων της κοινοπραξίας των ιδιωτών που τους έχει παραχωρηθεί το συγκοινωνιακό έργο της Αττικής από τον Ο.Α Σ.Α».
«Ο οδηγός του συγκεκριμένου λεωφορείου εκτελούσε, μέσα στον καύσωνα, 10ωρη βάρδια, δούλευε 9 συνεχόμενες μέρες, τις περισσότερες απ’ αυτές με εξαντλητικά ωράρια που έφταναν και τις 12 ώρες, ενώ ήταν προγραμματισμένος να δουλέψει και 10η συνεχόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη γραμμή, την Τετάρτη 23/7/2025, όλες οι βάρδιες ήταν άνω των 8 ωρών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΑΣΑ επέβαλλε στην Κοινοπραξία πρόστιμο ύψους 40.400 ευρώ για προηγούμενο περιστατικό με ακυβέρνητο λεωφορείο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να επιφυλλάσσεται για την επιβολή νέας ρήτρας για το ατύχημα στη Βούλα με τη σύγκρουση δύο λεωφορείων εξαιτίας της οποίας τραυματίστηκαν 47 άτομα.
«Μπροστά στα 385 εκατομμύρια ευρώ για οκτώ χρόνια και δεδομένου του κομφούζιου που υπάρχει στις συγκοινωνίες με τα αλλεπάλληλα και επαναλαμβανόμενα ατυχήματα νομίζω ότι αυτό είναι ένα πραγματικό χάδι» ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Κυρανάκη και σχολιάζοντας την ποινή στην Κοινοπραξία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
Για τρία πάρα πολύ σοβαρά περιστατικά έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Κυρανάκης προειδοποιώντας ότι το υπουργείο θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Ανέφερε ότι από τη μέχρι τώρα ανακριτική διαδικασία φαίνεται ότι ο οδηγός δεν έβαλε χειρόφρενο ως όφειλε βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες, οι οποίοι ήταν σε ένα ανεξέλεγκτο λεωφορείο που κατέληξε σε τοπική επιχείρηση.
«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό περιστατικό που προστίθεται σε δύο ακόμη της Κοινοπραξίας. Το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε αφορά το ένα από τα τρία περιστατικά, όχι και τα τρία. Η έρευνα για το περιστατικό το οποίο προκάλεσε 47 τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, συνεχίζεται ακόμα και θα υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες.
Προφανώς περιμένουμε από επαγγελματίες του χώρου να αντιλαμβάνονται την αίσθηση του καθήκοντος, να αντιλαμβάνονται ότι διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές, ότι μεταφέρουν ανθρώπους και νέα παιδιά και ανηλίκους μέσα από τα δρομολόγιά τους και άρα, λοιπόν, θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας».
Οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ, πάντως, επισημαίνουν πως τα «όπλα» του ΟΑΣΑ δεν εξαντλούνται στα πρόστιμα: «Ο ΟΑΣΑ ύστερα από τέτοια σοβαρά περιστατικά μπορεί να καταγγείλλει τη σύμβαση και να επιστραφούν κάποιες γραμμές στην ΟΣΥ, η οποία πλέον έχει και καινούρια λεωφορεία, ενώ προσλαμβάνει και οδηγούς», υπογραμμίζει ο κ. Σκούλος.