Η Χρύσα Χοτζόγλου είχε τεθεί σε αργία επειδή τήρησε την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων (ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ) για Απεργία-Αποχή, κατά τη διαδικασία επιβολής του της Ατομικής Αξιολόγησης σε νεοδιόριστη συνάδελφο του σχολείου της
Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn. gr το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής της Χρύσας Χοτζόγλου, η οποία επιστρέφει στην σχολική της μονάδα. Όπως μας ανακοίνωσε ο δικηγόρος της Κώστας Παπαδάκης το αργότερο έως το απόγευμα θα έχει βγει η απόφαση.
Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί μαζική κινητοποίηση για την εκπαιδευτικό Χρύσα Χοτζόγλου την Παρασκευή 9 Μαΐου έξω από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, ημέρα εκδίκασης της προσωρινής αναστολής της Υπουργικής Απόφασης με την οποία τέθηκε η εκπαιδευτικός σε αργία ύστερα από κοινή διαμαρτυρία με εκπαιδευτικούς ενάντια σε διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με τις αποφάσεις ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
Θυμίζουμε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και είχε θέσει με δική του πρωτοβουλία την εκπαιδευτικό σε δυνητική αργία. Όπως επισήμαναν εκπαιδευτικοί φορείς ήταν μια ενέργεια πρωτοφανής που δεν υπήρξε παρόμοια τις τελευταίες δεκαετίες.
Το χρονικό
Εκπαιδευτικοί από τον Πειραιά αλλά και από την υπόλοιπη Αττική, αλληλέγγυοι, εργαζόμενοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των σωματείων και συλλογικοτήτων τους, ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά και συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το Εφετείο για να σταθούν στο πλάι της εκπαιδευτικού και να απαιτήσουν να γυρίσει στην εργασία της.
Η υπόθεση Χοτζόγλου έχει λάβει ευρύτερη πολιτική διάσταση, καθώς πολλοί την εντάσσουν στο πλαίσιο ενός αυταρχικού κύματος διώξεων κατά όσων αντιστέκονται στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις πολιτικές αξιολόγησης.
«Η σημερινή μάχη είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο δικηγόρος της, εξηγώντας ότι μετά την προσωρινή αναστολή ακολουθούν και άλλα στάδια: αναστολή, ακύρωση, πειθαρχικό και – ενδεχομένως – ποινική διαδικασία.
Είχε τεθεί σε αργία επειδή εναντιώθηκε στην ατομική αξιολόγηση
Η Χρύσα Χοτζόγλου είχε τεθεί σε αργία επειδή τήρησε την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων (ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ) για Απεργία-Αποχή, κατά τη διαδικασία επιβολής του της Ατομικής Αξιολόγησης σε νεοδιόριστη συνάδελφο του σχολείου της.
Η παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη
Συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής της συνδικαλίστριας μέλους Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά Χρύσας Χοντζόγλου ενάντια στην Υπουργική Απόφαση Πιερρακάκη που την έθεσε σε δυνητική αργία από τις 05/03/2025.
Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών για την για τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση. Η έκβασή της ίσως θα είναι καθοριστική και για τις επόμενες αφού όπως είναι γνωστό ακολουθεί ένα μεγάλο κύμα πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών για τον ίδιο λόγο, που αγγίζει τις 2.000 διωκόμενους, ενώ είναι γνωστές οι πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι ενάντια στην αξιολόγηση δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση που αποτελεί και ευθεία παρέμβαση στο έργο της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» υπέρ της οποίας η κυβέρνηση καθημερινά ομνύει.
Στην ακρόαση η Χρύσα παραστάθηκε με τους δικηγόρους της Θωμά Ντίντα, Άσπα Βαρδάκη και μένα. Τα εξαιρετικά δικόγραφα των αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής στα οποία στηριζόμαστε έχουν συντάξει οι έγκριτοι νομικά και πολιτικά Μπάμπης Κουρουνδής και Βασίλης Τσιγαρίδας. Το Δημόσιο αν και είχε κληθεί δεν παραστάθηκε. Απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Αν γίνει δεκτή η Χρύσα επιστρέφει άμεσα στο σχολείο που εργάζεται. Σε κάθε περίπτωση ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μάχες. Και επειδή οι μάχες δίνονται και στο δρόμο, έξω από το δικαστήριο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και άλλοι ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των φορέων τους και συγκρότησαν μια δυναμική διαδήλωση συμπαράστασης.
Εχουμε το δικαίωμα στην ελπίδα όσο εργαζόμαστε για τη βεβαιότητα που την γεννάει.
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ
«Η αναστολή χρήσης ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με απαγόρευση άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας»
ΗΟλομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, με την απόφαση 869/2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι «οι διατάξεις του ν. 4174/2013 που προβλέπουν τη δυνατότητα αναστολής της χρήσης ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ σε περίπτωση φοροδιαφυγής και παρέχουν νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον ορισμό περιπτώσεων αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ και των συνεπειών της αναστολής και της απενεργοποίησης, αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι η αναστολή χρήσης ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ λόγω φοροδιαφυγής συνιστά βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου, φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με απαγόρευση άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας».
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «η ρύθμιση του νόμου δεν περιέχει την αναγκαία, λόγω της σημασίας του ρυθμιζόμενου ζητήματος, ουσιαστική ρύθμιση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει το βασικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις επιταγές της αρχής του κράτους δικαίου, με την πρόβλεψη των αναγκαίων εγγυήσεων και τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, αλλά συνιστά κατ’ ουσίαν εν λευκώ εξουσιοδότηση προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των εν λόγω θεμάτων σε περίπτωση φοροδιαφυγής, εφόσον δεν τίθενται όρια στην αρμοδιότητά του».
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο που «ανατρέπει» τώτα το ΣτΕ, η αναστολή χρήσης του ΑΦΜ διαρκεί 3 ή 5 χρόνια -ανάλογα την κατηγορία-, εκτός από τις υποθέσεις λαθρεμπορίας για τις οποίες ασκείται ποινική δίωξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την παραπομπή στο ακροατήριο.