Δήλωση Θανάση Πετράκου Για Το Φυσικό Αέριο Στην Πελοπόννησο

Δήλωση του επικεφαλή της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου

 

Διαβάζοντας τις δηλώσεις υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών εταιρειών του φυσικού αερίου των κ.κ. Νίκα, Τατούλη αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να πω καταρχάς «καλώς τα παιδιά» στον αγώνα εναντίον του νεοφιλελευθερισμού! Επειδή όμως όλοι γνωριζόμαστε σ’ αυτό τον τόπο, προφανώς και δεν τα πιστεύουν όλα όσα λένε, παρότι είναι πολύ θετικό ότι τουλάχιστον τα λένε. Δεν λένε όμως όλη την αλήθεια και πρέπει να τους τη θυμίσουμε.

 

1) Για τον κ. Τατούλη
Σωστά, κ. Τατούλη, όσα λέτε ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και για ευθύνες του σημερινού Περιφερειάρχη. Δεν λέτε όμως κ. Τατούλη ότι εσείς σαν Περιφερειάρχης, δεν θεωρήσατε ότι το έργο της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο ήταν στις προτεραιότητές σας. Και για αυτό κ. Τατούλη σε αντίθεση με άλλους Περιφερειάρχες δεν είχατε κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε είχατε δεσμεύσει χρήματα από το ΕΣΠΑ όπως σας είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Άρα δεν μπορείτε να παριστάνετε τον τιμητή κ. Τατούλη.

 

2) Για τον κ. Νίκα
Χαιρόμαστε, κ. Νίκα, γιατί ότι τονίζετε ότι τα 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ισχύουν μόνο αν το έργο το κάνει η ΔΕΔΑ. Διότι, όπως πολύ σωστά λέτε, το φυσικό αέριο έχει και κοινωνική διάσταση. Πολύ σωστή επίσης και η κριτική που ασκείτε στον κ. Τατούλη για όλα όσα δεν είχε κάνει για να προετοιμαστούν οι ενέργειες και τα έργα για να επεκταθεί ο αγωγός του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Όμως, κ. Νίκα, και εσείς αποκρύβετε ή δεν λέτε:

α) Γιατί «πιαστήκατε στον ύπνο» και δεν προλάβατε τις αρνητικές εξελίξεις, παρότι δηλώνατε συνεχώς ότι το θέμα για σας είναι στις προτεραιότητές σας;

β) Γιατί δεν λέτε κουβέντα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου που προωθεί ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

γ) Γιατί δεν συναντηθήκατε με την κυβέρνηση και συναντηθήκατε μόνο με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ;

δ) Γιατί επαναλαμβάνετε τις παραπλανητικές δηλώσεις της διορισμένης διοίκησης της ΔΕΔΑ, ότι «θα προσφύγει κατά της απόφασης της ΡΑΕ», ότι γνωρίζει και εσείς γνωρίζετε ότι αν δεν αλλάξει ο νόμος που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Σταθάκη, δεν μπορεί η ΡΑΕ να εντάξει την Πελοπόννησο;

ε) Γιατί λοιπόν δεν απαιτείτε την αλλαγή του νόμου;

 

3) Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σωστή, κ. πρώην συνάδελφοι, η κριτική σας στον τούρμπο νεοφιλελεύθερο κ. Χατζηδάκη και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για το ότι προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών. Όμως και εσείς δεν λέτε όλη την αλήθεια, την οποία οφείλω να σας θυμίσω.

α) Το 18μηνο ψηφίστηκε επί κυβέρνησης του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας κ. Σταθάκη για να διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών στο δίκτυο του φυσικού αερίου.

β) Την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΠΑ και συνεπώς και της ΔΕΔΑ την είχε προωθήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση των δεσμεύσεων του 3ου και του 4ου μνημονίου και βέβαια τώρα ο κ. Χατζηδάκης ως τούρμπο νεοφιλελεύθερος την προωθεί κατά 100%.

Συνεπώς:

α) Κύριε Νίκα, κύριε Τατούλη και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλές οι μισές αλήθειες, αλλά ως γνωστόν οι μισές αλήθειες δεν είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.

β) Κύριε Νίκα, επειδή οι εξελίξεις είναι πολύ αρνητικές, οφείλετε να συγκαλέσετε άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου και στην Πελοπόννησο. Αν δεν το κάνετε εσείς, εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε ώστε να το επιβάλει η αντιπολίτευση. Όμως δεν είναι δυνατόν κ. Περιφερειάρχη να μην συγκαλείτε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μη σύγκληση του ΠΕΣΥΠ δείχνει -παρά τα όσα λέτε κατά καιρούς- ότι δεν σέβεστε το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε τα μέλη του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ