Δύο γιατροί πρωταγωνιστές στις διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών

Ο Φαίδων Βόβολης και ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης

 

Μετά το αντιμνημόνιο, που γέννησε ένα ολόκληρο πλέγμα βραχύβιων κομμάτων, παρήγαγε συνωμοσιολόγους σταρ του Ιντερνετ και των τηλεπαραθύρων και ενίσχυσε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το νέο τρέντι διακύβευμα είναι το αντιεμβόλιο. Και με αυτό έρχονται οι νέοι διεκδικητές της αντισυστημικής δόξας που κατεβαίνουν στην πολιτική αρένα τυλίγοντας τη φιλοδοξία τους σε μια κόλλα χαρτί, αυτό του πτυχίου της ιατρικής επιστήμης.

 

Αν αφαιρέσουμε από τη ρητορική τους το εμβόλιο ως αντικείμενο και ως σύμβολο, θα διαπιστώσουμε ότι οι πολιτικοποιημένοι αντιεμβολιαστές ρίχνουν στο μπλέντερ μια γερή δόση εθνικισμού, αντιπαγκοσμιοποίησης κι αντισημιτισμού, μια πρέζα ατομικισμού, μπόλικους σταυρούς και μανουάλια, και ολίγη από ιστορίες βιοπολιτικής τρέλας με τσιπάκια κι αλλοιώσεις DNA που θα έκαναν τον Μισέλ Φουκώ να μετανιώνει πίκρα που δεν έχει μαλλιά να τραβήξει. Συστατικά του λόγου των αντισυστημικών, αντιεμβολιαστών και διαφόρων new age υγιεινιστών που πολεμούν το «καθεστώς» τις τελευταίες δεκαετίες. Απλώς με την πανδημία οι παλιοί ζουν το πιο υγρό τους όνειρο ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και καινούργιοι πολιτικοί νάρκισσοι με ανάγκη αποθέωσης.

 

 

 

 

 

Οχι άγνοια

Μην αυταπατάστε, δεν είναι θέμα άγνοιας. Είναι άνθρωποι της αριστείας, με σπουδές και βιογραφικό. Συστημικό λάθος, άγριος καιροσκοπισμός ή διάψευση των βεβαιοτήτων της αξιοκρατίας; Οι απόψεις διαφέρουν. Ο Φαίδων Βόβολης, για παράδειγμα, είναι καρδιολόγος, επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Ελεύθεροι Ξανά», υποκινητής συγκεντρώσεων αντιεμβολιαστών και αρνητής των υγειονομικών μέτρων. Το εμβόλιο το αρνείται ή δεν το πολυδέχεται ανάλογα με το κατά πώς συμφέρει κάθε φορά. Η υποχρεωτικότητα, είναι, λέει, ο εχθρός. Αυτοπροσδιορίζεται ως «ο μοναδικός Ελληνας με πολιτικές αξιώσεις» (και μετριόφρων) «που καλεί τους Ελληνες να βγουν στους δρόμους απέναντι σε αυτή την υγειονομική χούντα» και, φυσικά, έκανε το εθνικό ντεμπούτο του σε δελτίο ειδήσεων μεγάλου καναλιού που δεν άφησε αναξιοποίητο τέτοιο πουλέν.

 

Στην Κύπρο, από την άλλη, ο σταρ του κινήματος δεν φτιάχνει, προς ώρας, ψηφοδέλτια αλλά ελέγχεται για το αν έφτιαχνε... μολότοφ. Ο δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, που συνελήφθη και κατηγορείται για τα βίαια επεισόδια έξω από το κανάλι Sigma τη μέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής (γιατί πάνω από όλα ο πατριωτισμός) είναι επιδημιολόγος, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και έχει εργαστεί σε δημόσιους οργανισμούς και πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου. Αν τελικά αποδειχθεί ότι η αντίστασή του στο εμβόλιο τον έφτασε να τα κάνει γυαλιά καρφιά, θα έχει ανοίξει από μόνος του μια νέα σελίδα στην ιστορία των «ηρώων» της πολιτικής ανυπακοής με εθνικιστικό πρόσημο και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πόσους οπαδούς μπορεί να εξασφαλίσει.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ