Εκλογές 2023: Εκτός Βουλής Τσαπανίδου, Βούτσης, Σπίρτζης και άλλα ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ

Με μειωμένη δύναμη κατά 24 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια, με ποσοστό 17,84% και 47 έδρες έναντι του 20,07% και 71 έδρες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα σημαντικά στελέχη του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.

 

Στο 96,38% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων η εικόνα των εδρών είχε ως εξής:

 

Συγκεκριμένα, εκτός Βουλής μένει η Πόπη Τσαπανίδου που ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβε το κόμμα, ενώ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης το κόμμα χάνει από μια έδρα, εκτός από την Α' Πειραιά όπου διατηρεί τη δύναμη της 1 έδρας.

 

Ειδικότερα στην Α' Αθηνών από τις τρεις έδρες χάνεται η μία έδρα και μένει εκτός ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι ούτε οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Σκουρλέτης.

 
 

 

 

Στον Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών πάλι από τις 3 έδρες χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Ρένα Δούρου εάν επιλέξει αυτήν ως περιφέρεια εκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Την έδρα χάνει ο Γιάννης Δραγασάκης. Στον Β3 Νότιο Τομέα από τις 4 έδρες χάνεται η μία, αυτή του Γιάννη Μουζάλα. Επίσης, δεν εκλέγονται οι κ.κ. Μαντζουράνης και Θεοχαρόπουλος.

 

Το «θρίλερ» στην Α' Πειραιά

 

Στην Α' Πειραιώς διατηρείται η μια έδρα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα και δεύτερο τον Θ. Δρίτσα. Στην Β' Πειραιώς από τις δύο χάνει τη μία, αυτή του Γιάννη Ραγκούση και δεν εκλέγεται και ο Τρύφων Αλεξιάδης. Στην Ανατολική Αττική από τις δύο χάνει τη μία και μένουν εκτός ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νάσος Αθανασίου. Στη Δυτική Αττική την 1 έδρα χάνει τελικά ο Γιώργος Τσίπρας.

 

Στην Α' Θεσσαλονίκης από τις 4 έδρες, την έδρα χάνει ο Γιάννης Αμανατίδης, ενώ εκτός μένει και ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης. Στη Β' Θεσσαλονίκης μένει με μία έδρα και μένει εκτός η Δώρα Αυγέρη.

 

Στην Αιτωλοακαρνανία από τις δύο έδρες τη μία χάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.

 

Στην Αχαΐα από τις 3 έδρες χάνεται μία αυτή του Γιώργου Κυριακόπουλου.

 

Στα Δωδεκάνησα τη μία έδρα χάνει η Χρύσα Καραγιάννη.

 

Στον Έβρο επίσης τη 1 χάνει ο Μενέλαος Μαλτέζος.

 

Στο Ηράκλειο από τις 2 τη μία χάνει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

 

Στα Ιωάννινα από τις 2 έδρες τη μία χάνει ο Γιάννης Στέφος.

 

Στην Καβάλα τη μια χάνει η Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Στην Καρδίτσα επίσης την μια χάνει ο Νίκος Μηχαλάκης.

 

Στη Λάρισα από τις 2 τη μία χάνει ο Γιάννης Καριπίδης.

 

Στη Λέσβο τη μία έδρα χάνει τελικά ο Γιάννης Μπουρνούς.

 

Στην Πιερία τη μία χάνει ο Σάκης Γκούνας.

 

Στις Σέρρες τη μία έδρα χάνει ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ