Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσοχή είναι στραμμένη στο πεδίο της οικονομίας, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι ανακοινώσεις του ΝτόναλτνΤραμπ για τους δασμούς
Μια σειρά από προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στα μισά της δεύτερης τετραετίας, που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της να μην ανεβαίνουν και τις προκλήσεις στη διεθνή σκηνή- και όχι μόνο- να διαδέχονται η μια την άλλη. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσοχή είναι στραμμένη στο πεδίο της οικονομίας, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι ανακοινώσεις του ΝτόναλντΤραμπ για τους δασμούς. Χθες έγινε μια αναλυτική συζήτηση της κατάστασης στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως είναι ένα θέμα για το οποίο χρειάζεται να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα πως η οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον το οποίο αφορά μοναδικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως υπογράμμισε «ελιές, λάδι, φέτα, είναι προϊόντα τα οποία δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η επιβολή δασμών, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, δεν έχει πολύ μεγάλη λογική».
Να επισημανθεί εδώ πως η έκθεση της χώρας μας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη και είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου. Πρακτικά αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι της τάξης του 3%. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Κρίσιμος ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία είναι να εκπονηθεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική, καθώς είναι «αχαρτογράφητα» τα νερά στο οικονομικό πεδίο. Για παράδειγμα από το κυβερνών κόμμα θέλουν να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία επενδύσεων και να ενταθεί η πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων. Παράλληλα στόχος είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσει τη σχέση και σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα η Ινδία.
«Είναι μια εποχή με σημαντικά, με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σημασία της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θέλουν να μιλήσουν σε ένα ακροατήριο που δεν θέλει περιπέτειες και να απευθυνθούν κυρίως στη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Από την κυβέρνηση ποντάρουν σε μια ατζέντα οικονομίας με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη. Ωστόσο, το «πακέτο» της ΔΕΘ σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν μπορεί να συζητηθεί αναλυτικά, καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από τους δασμούς Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Μαξίμου είναι το Σεπτέμβριο να ανακοινωθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, κυρίως στο πεδίο των φόρων χωρίς βέβαια να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. Μέχρι τότε βέβαια πολλά θα κριθούν και από το πως θα κινηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.
Πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών
Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τραγωδία των Τεμπών, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (που αποφάσισε την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας). Από τους «γαλάζιους» αναγνωρίζεται πως οι πολίτες ζητούν να χυθεί άπλετο φως και να απαντηθούν κρίσιμα ερώτημα, ενώ αυτό που σημειώνεται είναι πως τον λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη
Κυβερνητικές πηγές εξαπολύουν εκ νέου πυρά στην αντιπολίτευση για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών και λένε πως το αφήγημα περί συγκάλυψης έχει γκρεμιστεί. Τονίζουν πως η κυβέρνηση έκανε αυτό που είχε καθήκον, σύστησε και στελέχωσε έναν ανεξάρτητο τεχνοκρατικό οργανισμού τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ασκούν δε κριτική στην αντιπολίτευση πως χρησιμοποίησε μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός ολόκληρου πορίσματος (το οποίο - όπως έλεγαν - είχε πιθανολόγηση και το οποίο φαίνεται εκ των υστέρων ότι είναι και έωλο επιστημονικά) ενώ θα μπορούσε να λάβει υπόψη το σύνολο της έκθεσης και να περιμένει, για παράδειγμα, και το πόρισμα του ΕΜΠ.
Οι επόμενες κινήσεις
Μπορεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία η προσοχή να είναι στραμμένη στο πεδίο της οικονομίας, ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα σε ένα νέο κύκλο περιοδειών - με έμφαση να δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα - ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη