Επιστροφές (κορονοϊού και μέτρων), καταστροφές (στις οικονομίες)

Οι νέες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πιθανότητα να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον νέο κορονοϊό, παρά τις ισχυρές ελπίδες για την ανακάλυψη εμβολίου, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ξεπεράστηκε και το όριο των 18.000.000 κρουσμάτων μόλυνσης παγκοσμίως, καθιστούν σαφές πως ο πόλεμος κατά του Covid-19 δεν έχει τελειώσει!

 

 

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης επαναφέρουν μέτρα περιορισμών, επιχειρώντας, προφανώς με… νύχια και με δόντια, να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο νέο lockdown. Εντούτοις η εφαρμογή των μέτρων αυτών σε πολλές περιπτώσεις είναι προβληματική.

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, όπου η χρήση μάσκας έχει κριθεί υποχρεωτική πια, την ώρα που όμως οι αποστάσεις ασφάλειας δεν τηρούνται. Τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν το Σαββατοκύριακο εικόνες δηλωτικές της κατάστασης που επικρατεί εν μέσω θέρους, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν οι στοιβαγμένοι επιβάτες σε λεωφορεία με προορισμό παραλία στην περιφέρεια του Λάτσιο, στα κεντρικά της χώρας! Χάος επικρατεί όμως και στα τρένα, καθώς πολλές εταιρίες δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα που επιβάλλουν όριο 50% πληρότητας στις υπερταχείες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 8.000 επιβάτες που είχαν αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν!

 

 

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ καλούσε τους συμπολίτες του και τις κρατικές υπηρεσίες να «μην εφησυχάζουν» απέναντι στην αναζωπύρωση του Covid-19, προκειμένου να αποφευχθεί μια «γενικευμένη εκ νέου επιβολή καραντίνας», ενώ η χρήση μάσκας έγινε πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους «δημόσιους ανοιχτούς χώρους», ορισμένων πόλεων -κυρίως των πιο τουριστικών-, ώστε να μπει φρένο στις απώλειες ζωών, καθώς από την πανδημία κατέληξαν 30.265 άνθρωποι.

 

 

Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να γίνονται υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία από χώρες του εξωτερικού, όπου θεωρείται πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό, δήλωνε χθες και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος εξήγησε ότι «θέλουμε να υπάρξει καλός συντονισμός με τα ομόσπονδα κράτη, διότι θα χρειαστεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το μέτρο στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς».

 

 

Στην Γερμανία εντούτοις όπου καταγράφηκαν άλλοι επτά θάνατοι εξαιτίας του νέου κορονοϊού και 509 κρούσματα μολύνσεων, αίσθηση προκάλεσε, στον απόηχο των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις εικόνες που είδαμε». Ο λόγος; Οπως εξήγησε, ήταν ότι οι αρνητές του κορονοϊού δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, θεωρώντας την πανδημία «τη μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας».

 

 

Ταυτόχρονα, με «τσουνάμι» διαγνωστικών τεστ σχεδιάζει η Βρετανία να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωνε χαρακτηριστικά πως εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για την πανδημία που θα μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό μέσα σε 90 λεπτά θα διατεθούν στα βρετανικά νοσοκομεία, στους υγειονομικούς σταθμούς περίθαλψης, αλλά και στα εργαστήρια, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες διάγνωσης μέσα στους επόμενους μήνες.

 

 

Παράλληλα με την υγειονομική μάχη, όμως, δίνεται και αυτή της στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα αποτυπώνονται με μελανά χρώματα εν μέσω καλοκαιριού.

 

 

Ειδικά στην Πορτογαλία, όπου δεν καταγράφηκε –πρώτη φορά από τον Μάρτιο– θάνατος λόγω κορονοϊού, έγινε γνωστό πως ο τουριστικός κλάδος έχει καταρρεύσει. Βάσει στοιχείων προκύπτει πως οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς μειώθηκαν πάνω από 98% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθεί η τεράστια βουτιά της γερμανικής και της ισπανικής αγοράς, όπου η μείωση διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 95,1% και 93,3%.

 

 

newsbreak.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ