Facebook: Ετοιμάζεται να φτιάξει μία ολόκληρη πόλη δίπλα στα γραφεία του στην Καλιφόρνια (φώτο)

To Facebook σχεδιάζει τη δημιουργία της δικής του πόλης ακριβώς δίπλα στα κεντρικά γραφεία του στη Silicon Valley, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να ζήσουν εκεί, δε θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψουν τα όρια της διευρυμένης αυτοκρατορίας.

 

Το κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το οποίο έχει 2,9 δισεκατομμύρια χρήστες, σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει μια πραγματική κοινότητα που ονομάζεται Willow Park, σε μια τοποθεσία 59 στρεμμάτων στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το Facebook και η Signature Development Group βρίσκονται πίσω από τα προτεινόμενα σχέδια για τη νέα πόλη.

 

Τα σχέδια, τα οποία ενημερώθηκαν τον Μάιο, δείχνουν ότι η πόλη θα κατασκευαστεί εκεί που βρίσκεται ένα συγκρότημα βιομηχανικής χρήσης και αποθηκών. Το Facebook διαθέτει ήδη πολλά από τα υπάρχοντα κτίρια στο συγκεκριμένο μέρος.

 

Τι θα περιέχει η νέα πόλη

 

Η νέα πόλη, θα διαθέτει 1.729 διαμερίσματα, τα οποία δεν θα είναι αποκλειστικά για υπαλλήλους στο Facebook. Επίσης, θα υπάρχει σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, καφετέριες και εστιατόρια καθώς και ένα ξενοδοχείο 193 δωματίων.

 

Εκτός από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα υπάρχει ένα δημόσιο πάρκο 4 στρεμμάτων, ένα υπερυψωμένο πάρκο 2 στρεμμάτων παρόμοιο με το High Line της Νέας Υόρκης καθώς και άλλοι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι.

 

 

Εκτός από τους χώρους στέγασης, το Facebook σχεδιάζει επίσης να διαθέσει 116.000 τετραγωνικά μέτρα νέων χώρων γραφείων και αιθουσών συνεδριάσεων για την εταιρεία κοινωνικού μέσου και στους χώρους αυτούς θα έχουν πρόσβαση μόνο οι εργαζόμενοι στο Facebook. Επίσης, οι νέοι αυτοί χώροι γραφείων θα επιτρέψουν στο Facebook να επεκταθεί και να απασχολεί περίπου 3.400 νέους υπαλλήλους.

 

Τα πιο πρόσφατα σχέδια δείχνουν ως επί το πλείστον έναν μοντέρνο σχεδιασμό για την πόλη, η οποία θα διαθέτει ένα μεγάλο κτίριο με γυάλινο θόλο ειδικά για τους υπαλλήλους του Facebook.

 

 

Οι αντιδράσεις των ντόπιων

 

Η εταιρεία υπέβαλε πρώτη φορά αίτηση για την πόλη το 2017 για την ανάπτυξη του πρώην Επιστημονικού και Τεχνολογικού πάρκου ProLogis Menlo. Η εταιρεία και οι προγραμματιστές πέρασαν τουλάχιστον 2 χρόνια λαμβάνοντας δημόσια σχόλια σχετικά με τα σχέδια τους για το Willow Park. Μεταξύ των κύριων ανησυχιών των ντόπιων ήταν ότι η νέα πόλη θα επιδεινώσει την ήδη βαριά κυκλοφορία στην περιοχή και θα αυξήσει περαιτέρω την υψηλή αναλογία θέσεων εργασίας προς στέγαση.

 

Το Facebook ενημέρωσε τα σχέδιά του στα τέλη του περασμένου έτους για να λάβει υπόψη αυτές τις ανησυχίες. Μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 30% και πρόσθεσαν περισσότερα από 220 σπίτια. Επίσης, συμφώνησε να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή του σούπερ μάρκετ και των άλλων κοινοτικών ανέσεων, στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση και μη εργαζόμενοι στο Facebook.

 

Μια αντίστοιχη πόλη σχεδιάζει και η Google

 

Ο κολοσσός των social media δεν είναι ο μόνος που συμμετέχει σε τέτοια κατασκευαστικά έργα. Η Google κυκλοφόρησε πέρυσι σχέδια για την ανάπτυξη μιας «πόλης εντός πόλης» στο Σαν Χοσέ, αποσκοπώντας στη δημιουργία 4.000 νέων κατοικιών στο κέντρο της περιοχής και 680.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων. Το χωριό της Google που ονομάζεται Downtown West, θα περιλαμβάνει καταστήματα, εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο και πολιτιστικούς και ψυχαγωγικούς κόμβους.