Γερμανικός Τύπος: «Αναρχικοί τα βάζουν με την ελληνική πολιτεία»

Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για τους βανδαλισμούς και τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα από ομάδες κουκουλοφόρων ως ένδειξη συμπαράστασης στον κατηγορούμενο για τρομοκρατία Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

 

 

 «Αναβρασμός στην Ελλάδα: αναρχικοί ρημάζουν καταστήματα και καίνε αυτοκίνητα – με τη βία θέλουν να πετύχουν τη μεταγωγή ενός φερόμενου τρομοκράτη από τη Λάρισα στην Αθήνα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για επιείκεια απέναντι στους ταραξίες.

 

 

Τα ίχνη της καταστροφής είναι οφθαλμοφανή: κατεστραμμένες βιτρίνες στην οδό Ερμού, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, καμένα αυτοκίνητα σε τέσσερις γειτονιές, ρημαγμένες καφετέριες, κατεστραμμένα ΑΤΜ. Εδώ και τρεις μέρες αναρχικοί συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο  στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Βόλο και τη Λάρισα, όπου καταγράφονται επεισόδια.

 

 

Με βαριοπούλες και μολότοφ οι κουκουλοφόροι δείχνουν την ‘αλληλεγγύη' τους με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου».

 

 

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten επισημαίνει: «Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, καμένα αυτοκίνητα, ρημαγμένες καφετέριες. Εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις σημειώνονται επεισόδια από αναρχικούς. (…)

 

 

Στην Αθήνα δεν περνά τους τελευταίους μήνες σαββατοκύριακο χωρίς επεισόδια αναρχικών. Καταστρέφουν καταστήματα, επιτίθενται στην αστυνομία με πέτρες και μολότοφ, καίνε αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών.

 

Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δείχνει επιείκεια απέναντι στους δράστες. Επικριτές της κυβέρνησης λένε πως ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχωρίζει με σαφήνεια τη θέση του από την πολιτικά υποκινούμενη βία και τρομοκρατία».

 

 

Στημένοι αγώνες: 58 δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα

 

Η είδηση της καταδίκης ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων αγώνων δεν πέρασε απαρατήρητη από τον γερμανικό τύπο.

 

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Εξαιτίας της εμπλοκής τους σε σκάνδαλο στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη χρονιά του 2011, 58 άτομα καταδικάστηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα σε έως και δέκα χρόνια φυλάκισης, κατά περίπτωση με τριετή αναστολή. Οι καταδικασθέντες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση».

 

 

Πιο αναλυτικό το σχετικό άρθρο της αθλητικής εφημερίδας Kicker: «Δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απόπειρα εκβίασης: σε ποινές φυλάκισης έως και δέκα χρόνων καταδικάστηκαν 58 άτομα στην Ελλάδα τα οποία ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο στημένων αγώνων το 2011.

 

 

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, για παράδειγμα θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων για δωροδοκία, χειραγώγηση και παράνομα στοιχήματα.

 

Η μεγαλύτερη ποινή, δέκα ετών, επιβλήθηκε στον πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας της Ηλιούπολης Γιώργο Τσακογιάννη ο οποίος κατηγορήθηκε επιπλέον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απόπειρα εκβίασης και παράνομη οπλοκατοχή».

Πηγή: DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ