Γιατί οι αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων έχουν ελληνικά γράμματα

Μεγάλο ρόλο στη ζωή των φοιτητών στα μεγαλά πανεπιστήμια του κόσμου, παίζουν οι κοινωνικές ομάδες που δημιουργούνται μέσα σε αυτά.

 

Αυτές οι αδελφότητες όπως ονομάζονται, είναι υπεύθυνες για μια σειρά από δράσεις που κάνουν οι φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια και αφορούν τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και στο μη εκπαιδευτικό.

 

Είναι δηλαδή κάτι σαν «λέσχες» φοιτητών οι οποίες «προσφέρουν» στα μέλη τους αθλητικές διοργανώσεις, εθελοντικές δράσεις, ομάδες διδασκαλίας ακόμα και διασύνδεση με εταιρείες για να δικτυωθούν πριν ακόμα λάβουν το πτυχίο τους.

 

Στα αμερικανικά κολλέγια, αυτές οι αδελφότητες διακρίνονται από δύο ή τρία γράμματα του ελληνικού αλφάβητου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

 

Η πρώτη φοιτητική αδελφότητα που χρησιμοποίησε ελληνικά γράμματα στο όνομα της ήταν η «ΦΒΚ» στο πανεπιστήμιο Willliam and Mary, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1776.

 

Στην εποχή που τα αμερικανικά πανεπιστήμια δίδασκαν λατινικά και αρχαία ελληνική γραμματεία, τα μέλη της αδελφότητας χρησιμοποίησαν αυτά τα αρχικά για να εκφράσουν το σύνθημά τους, που ήταν η αρχαιοελληνική φράση «Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης», δηλαδή η φιλοσοφία είναι ο οδηγός της ζωής.

 

Από τότε, κάθε αδελφότητα χρησιμοποιεί μια αρχαιοελληνική φράση για να εκφράσει τα πιστεύω της και τους στόχους που θα πρέπει να θέτουν οι φοιτητές – μέλης της, η οποία είναι μυστική και τη γνωρίζουν μόνο τα μυημένα μέλη της.