Χρώματα και ψυχολογία: Ποια σε επηρεάζουν θετικά και ποια αρνητικά;

Θα μπορούσες να φανταστείς πως ένα χρώμα από αυτά που φοράς ή έχεις στους τοίχους του σπιτιού σου θα μπορούσε να δρα καταλυτικά στην ψυχολογία σου; Κι όμως, ένας ολόκληρος κλάδος της ψυχολογίας μελετάει τον τρόπο με τον οποίο κάθε χρώμα επιδρά στον συναισθηματικό μας κόσμο.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, από έρευνα που διεξήχθη το κάθε χρώμα δρα παρόμοια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με λίγα λόγια, η κάθε απόχρωση προκαλεί σε όλους μας, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο, τα ίδια συναισθήματα.

 

Πάμε να δούμε τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων.

 

Μπλε

Αν ρωτούσες 100 ανθρώπους ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα, περισσότεροι από τους μισούς θα απαντούσαν το μπλε. Αυτό συμβαίνει γιατί το έχουμε συνδυάσει με τον ουρανό και την θάλασσα. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οι ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε μας προκαλούν γαλήνη και ηρεμία, ενώ οι πιο σκούρες διαύγεια σκέψης.

 

 

Κόκκινο

Το χρώμα του πάθους είναι εκείνο που μας τονώνει και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Μπορεί να νιώθεις υπέροχα φορώντας ένα κόκκινο φούτερ όμως καλύτερα να μην χαρίσεις στον χώρο σου κόκκινες πινελιές αφού φαίνεται πως μακροπρόθεσμα μειώνει την αντίληψη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

 

Κίτρινο

Η κατάλληλη απόχρωση του κίτρινου, η ζωηρή και χαρούμενη, μας φτιάχνει απόλυτα την διάθεση. Όσο σκουραίνει όμως το χρώμα μας προκαλεί εκνευρισμό, θυμό και αναστάτωση. Η ιδανική απόχρωση είναι εκείνη του λεμονιού, ενώ αυτή που δεν πρέπει να προτιμάμε είναι το μουσταρδί.

 

Πράσινο

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ασφάλεια όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο με πράσινα στοιχεία. Επίσης το γεγονός πως είναι το χρώμα της φύσης μας ανεβάζει την δημιουργικότητα. Προτείνεται για χώρους διδασκαλίας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

 

 

Λευκό

Το λευκό έχει υπέρμαχους και εχθρούς. Είναι το χρώμα που ηρεμεί τους μισούς και εκνευρίζει τους υπόλοιπους. Το μινιμαλιστικό λευκό που προτιμάται στους χώρους τέχνης θα πρέπει να αποφεύγεται σε χώρους εργασίας αφού μας αποσπά την προσοχή και μας κάνει να χανόμαστε στις σκέψεις μας. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται και στα νοσοκομεία όπως και στους χώρους που συνήθως το άγχος μας «χτυπάει» κόκκινο.

 

Μαύρο

Το μαύρο απορροφά όλα τα χρώματα αλλά και όλη μας την ενέργεια. Δεν ενδείκνυται για μέρες που έχουμε επιβαρυμένη ψυχολογία καθώς δεν προσφέρει καμία θετική σκέψη. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μας κάνει να νιώθουμε μια παραπάνω απειλή.

 

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη