Η Κίνα εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ΗΠΑ και αναπτυγμένες χώρες

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Κίνας το 2019 υπερέβησαν τις εκπομπές των ΗΠΑ και του αναπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την εταιρεία έρευνας και συμβούλων Rhodium Group.

 

Οι εκπομπές της Κίνας υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πρόσθεσε η έκθεση.

 

Η Κίνα είναι τώρα υπεύθυνη για περισσότερο από το 27% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Οι ΗΠΑ, που είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου συνόλου. Η Ινδία είναι υπεύθυνη για το 6,6% των παγκόσμιων εκπομπών, ξεπερνώντας τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 6,4%, όπως αναφέρει η έκθεση.

 

Τα ευρήματα έρχονται μετά από μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κινέζος Πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές της χώρας του θα κορυφωθούν έως το 2030. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της Κίνας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και παρότρυνε χώρες να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

 

«Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στην πολυμέρεια», δήλωσε ο Ξι κατά τη διάρκεια σύντομων παρατηρήσεων στη σύνοδο κορυφής. «Η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την από κοινού προώθηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης».

 

Νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

 

Ωστόσο, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άνθρακα, παραμένει προτεραιότητα. Και η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κ άνθρακα.

 

Για παράδειγμα, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας χρηματοδότησαν από κοινού έργα σχετικά με τον άνθρακα αξίας 474 εκατομμυρίων δολαρίων εκτός Κίνας το 2020 μόνο. Και ο άνθρακας αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της εγχώριας παραγωγής ενέργειας της Κίνας πέρυσι, σύμφωνα με τον Λι Γκάο, γενικό διευθυντή του τμήματος κλιματικής αλλαγής του υπουργείου οικολογίας της Κίνας.

 

Tριπλάσια επίπεδα ρύπων σε τρεις δεκαετίες

 

Η Κίνα, η οποία φιλοξενεί πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, είδε τις εκπομπές της να ξεπερνούν τους 14 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το 2019, πάνω από τρεις φορές τα επίπεδα του 1990, και να αυξάνονται 25% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση Rhodium. Οι κατά κεφαλήν εκπομπές της Κίνας το 2019 έφτασαν επίσης τους 10,1 τόνους, σχεδόν τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Οι καθαρές εκπομπές της Κίνας πέρυσι αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 1,7% ακόμη και ενώ οι εκπομπές από σχεδόν όλες τις άλλες χώρες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόδιο.

 

Το Rhodium Group είναι μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ που παρέχει παγκόσμιες εκτιμήσεις εκπομπών και προβλέψεις μέσω του ClimateDeck, μια συνεργασία με την Breakthrough Energy, την πρωτοβουλία που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκειτς