Η ΜΗΚΩΝΗ, το ΚΔΑΠ του δήμου Σικυωνίων και οι 4 παραιτήσεις

Μια ιστορία ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετακινούμενη ανάμεσα στις θολές γραμμές της αυθαιρεσίας, αναδείχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Σικυωνίων.

 

Πρόκειται για το θέμα που είχε ως τυπικό τίτλο «Έγκριση της 33/2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Η ΜΗΚΩΝΗ» με θέμα: «Ανανέωση ή μη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απασχολούμενων στα πλαίσια του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Όσα θα σας μεταφέρουμε είναι ενδεικτικά μιας νοοτροπίας, η οποία έχει εμποτίσει πλήρως κάθε ιστό στην διοίκηση του δήμου.  

 

Το ιστορικό: Ο δήμος Σικυωνίων άνοιξε τις διαδικασίες για την πρόσληψη τεσσάρων γυναικών, οι οποίες θα απασχολούνταν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Πρόκειται για μία δομή, η οποία εξυπηρετεί ανάγκες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. «Σκοπός του προγράμματος», όπως διαβάζουμε στο site της ΜΗΚΩΝΗΣ, «είναι να εξασφαλίσει στα  παιδιά  πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προγράμματα μετά το πέρας της σχολικής ημέρας, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών. Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια και ενδυνάμωση των γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, η ανακούφιση των οικογενειών τους και η δημιουργία μια νέας εκπαιδευτικής και κοινωνικής κουλτούρας…».

 

Οι τέσσερις γυναίκες προσλήφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η διαδικασία για την πρόσληψή τους είχε ανοίξει από τον Ιανουάριο. Όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών -από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο- δεν κατάφεραν να πληρωθούν, ούτε για μία ημέρα! Ο λόγος (σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «συνΔΗΜΟΤΕΣ» Κώστας Συριάνος, και δεν αναιρέθηκαν από την πλειοψηφία), είναι ότι το ένταλμα πληρωμής απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς ο δήμος δεν ακολούθησε την νόμιμη δίοδο για την πρόσληψή τους, που ήταν ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ. Ο δήμος απάντησε πως το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με τον Επίτροπο να γνωμοδοτεί πως το ένταλμα ορθώς απερρίφθη, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ δεν εκπαιδεύουν, αλλά απασχολούν τα παιδιά.   

 

Οι τέσσερις γυναίκες εργάστηκαν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε και ουσιαστικά παραιτήθηκαν όλες μαζί, αφού κανείς δεν θέλει να εργάζεται χωρίς να πληρώνεται. Σταμάτησαν να πηγαίνουν στην δουλειά τους, αν και η σύμβασή τους έληγε τον Σεπτέμβριο. Στις δηλώσεις παραίτησης που έκαναν κατέθεσαν τέσσερις διαφορετικές αιτίες αποχώρησης-παραίτησης, χωρίς να αναφέρουν το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Η πρώτη γυναίκα κάνει λόγο για ένα μεταπτυχιακό το οποίο θέλει να παρακολουθήσει, η δεύτερη για την ανάγκη να αφοσιωθεί στα παιδιά της, επειδή τα μεγαλώνει μόνη της, η τρίτη σημειώνει πως αλλάζει τόπο κατοικίας και η τέταρτη πως έχει πλέον αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον εδώ είναι πως οι θέσεις αυτές, μπορεί να καταστούν περίπου μόνιμες, καθώς αν δεν προκύψει σοβαρός λόγος απόλυσης (π.χ. ένα ποινικό αδίκημα), τότε ανανεώνονται αυτόματα για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δέκα χρόνια! Ποιος αλήθεια μπορεί σήμερα να παρατήσει μία δουλειά στο δημόσιο που είναι περίπου μόνιμη;

 

Η πολιτική διάσταση:

 

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο –και εδώ ίσως είναι η πολιτική διάσταση του θέματος- αναδείχτηκαν δύο πόλοι στην αντιπολίτευση. Ο ένας πόλος εκφράστηκε –κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά- από τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ», οι οποίοι, μέσω του Κώστα Συριάνου, ζήτησαν από την δημοτική αρχή να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

i. αν οι τέσσερις γυναίκες έχουν πληρωθεί

ii. πώς θα πληρωθούν αν το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίψει οριστικά το ένταλμα πληρωμής

iii. πώς θα γίνουν οι νέες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται με την παραίτησή τους. 

 

Στα ερωτήματα αυτά δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση. Ανάλογη θέση πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Αντώνης Κατσιμπούλας, ο οποίος επίσης επιτακτικά ζητούσε να ενημερωθεί το σώμα αν έχουν πληρωθεί οι τέσσερις εργαζόμενες  και –φυσικά- ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Νανόπουλος. 

 

Αντίθετα, οι σύμβουλοι της παράταξης ΑΝΑ.ΔΗ.ΣΙ δεν τοποθετήθηκαν (με εξαίρεση τον κ. Παπαβασιλείου που ζήτησε να μαθει και ο ίδιος με ποια διαδικασία έγιναν οι προσλήψεις, χωρίς επίσης να πάρει απάντηση). Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος ουσιαστικά προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τις τέσσερις εργαζόμενες, λέγοντας πως «οι παράνομες προσλήψεις δεν είναι μόνο ευθύνη του δήμου, αλλά είναι ταγκό».

 

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία (υπερ τα μέλη της παράταξης Σταματόπουλου, της παράταξης Σαρχάνη και ο κ.κ. Παπαγεωργίου και Ρουμπέκας) αποφάσισε να κάνει αποδεκτές τις τέσσερις παραιτήσεις. Μειοψήφησε η παράταξη Λέγγα (Λέγγας, Συριάνος, Γαλάνης, Ζαχαρόπουλος και Γκούμας) και οι κ.κ. Νανόπουλος και Χουσελάς. 

 

Πλέον πρέπει να δούμε πως θα καλυφθεί το συγκεκριμένο κενό που δημιουργείται, καθώς είναι σαφές πως μόνο μέσω ΑΣΕΠ μπορεί νομότυπα να υπάρξει διαδικασία πληρωμής όσων προσληφθούν. Ο δήμος θα πρέπει να απαντήσει.

 

korinthia.net.gr