Η ΝΔ προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, για παράβαση καθήκοντος

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος, προτείνει η πλειοψηφία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

 

Την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος, προτείνει η πλειοψηφία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του, στο πλαίσιο του δυστυχήματος των Τεμπών. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε κατόπιν πρότασης 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στις 24 Ιουνίου 2025.

 

Η πρόταση αφορά πράξεις και παραλείψεις κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, με επίκεντρο την εικαζόμενη μη εκπλήρωση των καθηκόντων του Υπουργού ως προς τη διασφάλιση χρηματοδότησης και στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 40 παρ. 3 του ν. 4974/2022.

 

Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης, από την ποινική δικογραφία, που διαβιβάστηκε από τον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών είχε απευθύνει δύο σημειώματα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, επισημαίνοντας ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ. Ειδικότερα, γινόταν λόγος για ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης και για την πρόσληψη 290 υπαλλήλων.

 

Ωστόσο, από το υλικό της δικογραφίας δεν προκύπτει σαφώς ποιες ενέργειες έγιναν από τον κ. Καραμανλή για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μολονότι τόσο ο ίδιος όσο και υπάλληλοι του υπουργείου, στις απολογίες τους, αναφέρονται σε σχετικές προσπάθειες. Ειδική μνεία γίνεται σε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΟΣΕ από 45 σε 75 εκατ. ευρώ και σε παροχή 20 εκατ. ετησίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για συντηρήσεις, καθώς και σε προσλήψεις προσωπικού.

 

Η πρόταση σημειώνει ότι δεν απαιτείται σε αυτό το στάδιο πλήρης στοιχειοθέτηση ενοχής, αλλά επαρκείς ενδείξεις για την έναρξη της ποινικής δίωξης. Τονίζεται μάλιστα ότι «η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτεί ο νόμος για την κίνηση της ποινικής δίωξης δεν ταυτίζονται με τις ενδείξεις ενοχής για παραπομπή στο ακροατήριο».

 

Αξιολογώντας τις νομικές υποχρεώσεις του υπουργού Υποδομών, η πρόταση αναφέρεται στις προβλέψεις του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα για την παράβαση καθήκοντος, που συνίσταται σε πράξη ή παράλειψη με σκοπό την παράνομη ωφέλεια ή τη βλάβη άλλου, και στον ρόλο του υπουργού ως δημόσιου υπαλλήλου κατά τον νόμο. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο (νόμος 4974/2022) αναθέτει στο υπουργείο την ευθύνη για την καθοδήγηση του σιδηροδρομικού τομέα και τη διασφάλιση πόρων.

 

Η Επιτροπή, καταλήγοντας, προτείνει προς την Ολομέλεια της Βουλής να αποφασίσει την κίνηση ποινικής δίωξης κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος, λόγω της εικαζόμενης πρόθεσης να βλάψει οικονομικά την ΟΣΕ ΑΕ, μέσω της αποδιδόμενης αμέλειας: α) να καθορίσει επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και β) να διασφαλίσει τη διάθεση δημόσιων πόρων για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη στελέχωση του ΟΣΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ