Η τελευταία λευκή καμηλοπάρδαλη του κόσμου

Εθεάθησαν για πρώτη φορά στην Τανζανία το 2016, και λίγους μήνες αργότερα εντοπίστηκαν στη γειτονική Κένυα.

 

Ήταν μια διάσημη οικογένεια λευκών καμηλοπαρδάλεων, μοναδική σε όλη την Αφρική, η οποία διαλύθηκε λόγω της λαθροθηρίας τον περασμένο Μάρτιο.

 

Το αρσενικό που επέζησε φέρει πλέον πομπό GPS για να παρακολουθείται και να προστατεύεται από τους λαθροθήρες, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι προστατευόμενης περιοχής στην επαρχία Γκαρίσα της βορειοανατολικής Κένυας.

 

Η στενή παρακολούθηση του μοναδικού ζώου είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν, μετά τη θανάτωση της θηλυκής λευκής καμηλοπάρδαλης και του μικρού της.

 

 

Η σπάνια οικογένεια είχε περάσει στην Κένυα από τη γειτονική Τανζανία

 

Οι λευκές καμηλοπαρδάλεις δεν ανήκουν σε ξεχωριστό είδος ή ράτσα –πάσχουν από μια μορφή λεύκης και δεν παράγουν χρωστικές του δέρματος.

 

Το ασυνήθιστο χρώμα των ζώων ήταν πιθανώς ο λόγος που τράβηξαν το ενδιαφέρον των λαθροθήρων –τα ψηλότερα θηλαστικά του πλανήτη κυνηγιούνται παράνομα για το κρέας και το δέρμα τους.

 

Όπως ανακοίνωσε  η  Ishaqbini Hirola Community Conservancy, μη κυβερνητική οργάνωση που διαχειρίζεται την προστατευόμενη περιοχή, ο πομπός GPS τοποθετήθηκε στα κέρατα της αρσενικής καμηλοπάρδαλης που πλέον ζει μόνη στο πάρκο.

 

Καμηλοπαρδάλεις (Giraffa Camelopardalis) ζουν σε περισσότερες από 15 αφρικανικές χώρες, περιλαμβάνεται όμως στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών.

 

Σύμφωνα με το Africa Wildlife Foundation (AWF), οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια