«Καταρρέει» η Εκκλησία της Σουηδίας λόγω των μεταναστών: Έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη!

Εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των βαπτίσεων κατέρρευσε ακόμη περισσότερο και είναι πλέον σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, μέσα σε δέκα χρόνια, ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό. Και τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Εκκλησία έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη.

 

Το 2020 βαφτίστηκαν 28.429 άτομα στην Εκκλησία της Σουηδίας. Το 2010, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 58.731. Ο φθίνων αριθμός βαπτίσεων ανησυχεί την εκκλησία ιδίως γιατί τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια μέλη έχουν επίσης χαθεί.

 

“Για την Εκκλησία της Σουηδίας, μια μεγάλη απώλεια μελών σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να είμαστε εκκλησία με τον ίδιο τρόπο που είμαστε σήμερα”, λέει η Marika Markovits, domprost (τίτλος θρρησκευτικής ηγεσίας) στη Στοκχόλμη, στο SVT Nyheter .

 

Η μετανάστευση αιτία

 

Σύμφωνα με τον ιστορικό της θρησκείας David Thurfjell, ο μειούμενος αριθμός βαπτίσεων μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο γεγονός ότι η ιδέα της θρησκείας έχει αλλάξει από τότε που καταργήθηκε η υποχρεωτική ένταξη στην εκκλησία και η Σουηδία με την υψηλή μετανάστευση έλαβε μεγάλο κομμάτι από πολλές άλλες θρησκείες.

 

“Η ύπαρξη κρατικής εκκλησίας, λουθηρανικής ή σουηδικής εκκλησίας, αμφισβητήθηκε από άλλες απόψεις σχετικά με το τι είναι η θρησκεία, όπου η θρησκεία είναι μια ισχυρότερη ταυτότητα. Αλλάξαμε την άποψη για το τι είναι θρησκεία σε σημείο που πρέπει να είναι κάτι πιο έντονο. Είναι λοιπόν μια σημαντική «δήλωση» στο θρησκευτικό μας τοπίο σήμερα” ισχυρίζεται.