Κίνα: Μειώνονται οι γεννήσεις- Κίνητρα μελετά η κυβέρνηση

Στα 1,41 δισεκατομμύρια διαμορφώθηκε ο πληθυσμός της Κίνας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή , τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα, ωστόσο καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την τόνωση των γεννήσεων.

 

Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν απογραφή κάθε δέκα χρόνα.

 

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,53% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έβδομης εθνικής απογραφής, έναντι 0,57% μεταξύ 2000 και 2010.

Η έρευνα για τον πληθυσμό, η οποία διενεργήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αρχικά αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

 

Το 2019, ο πληθυσμός της ηπειρωτικής Κίνας αυξήθηκε κατά 4,67 εκατομμύρια σε λίγο περισσότερο από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου.

 

Πριν από μερικά χρόνια, οι κινεζικές αρχές άρχισαν να ανατρέπουν την επι δεκαετίες «πολιτική για ένα παιδί» και να επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν δύο παιδιά. Ωστόσο, οι γεννήσεις συνέχισαν να μειώνονται, καταγράφοντας υποχώρηση 15% το 2020, για τέταρτη διαδοχική χρονιά.

 

Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δημοσίευσαν ένα έγγραφο που ζητούσε την πλήρη άρση των περιορισμών στις γεννήσεις.

 

Η εφημερίδα έδωσε επίσης άλλες προτάσεις για την ενθάρρυνση περισσότερων γεννήσεων, ενώ περιγράφει πώς ο γηράσκων πληθυσμός της Κίνας θέτει τη χώρα σε οικονομικό μειονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και της Ινδίας.