Κόσμος: Ο πλανήτης δεν είναι χωματερή - όραμά μας μια πλήρως κυκλική οικονομία

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων του ΟΗΕ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου εξήγησε το όραμα του ΚΌΣΜΟΥ για μία πλήρω κυκλική οικονομία

 

«Το όραμά μας στον ΚΟΣΜΟ είναι μια πλήρως κυκλική οικονομία στην οποία επαναχρησιμοποιούμε, μοιραζόμαστε και ανακυκλώνουμε τα προϊόντα μας για να διατηρούμε τα υλικά όσο περισσότερο γίνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου, με αφορμή τον εορτασμό την 30η Μαρτίου της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων του ΟΗΕ.

 

χωματερη (Eurokinissi)
χωματερη 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε χρόνο δημιουργούνται περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, για το 33% των οποίων δε γίνεται σωστή διαχείριση.

 

Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση αποβλήτων 

 

Η Ελλάδα, στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας, είναι ουραγός στην Ευρώπη. Το 2020 για μια παραγωγή 5,5 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων, το 80,3% διατέθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ η ανακύκλωση για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί ήταν 16,5%, η ανακύκλωση αποβλήτων μέσω κομποστοποίησης 1,6% και η ανάκτηση ενέργειας, επίσης 1,6%. Αυτό συνέβη τη στιγμή που ο στόχος προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση το 2020 ήταν 50%.

 

Στόχος μας, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΥ, είναι η προστασία των πόρων και η εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές, με προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και «θα πιέσουμε για την ταχεία εφαρμογή των υποχρεωτικών απαιτήσεων βιωσιμότητας για τα προϊόντα μας και για τη συμμόρφωση της βιομηχανίας».

 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρέπει να πάψει η πρόωρη απαξίωση λογισμικού και συσκευών και η αδυναμία επισκευών που καταστρέφει τον πλανήτη και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Θέλουμε νέα τεχνικά πρότυπα, όπως ο κοινός φορτιστής, που θα δίνουν κίνητρα για την αντοχή των προϊόντων μας, ανοίγοντας το δρόμο για το όραμά μας για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων και τερματίζοντας τις εξαγωγές αποβλήτων σε τρίτες χώρες.