Κουστώ: Η κληρονομιά του διασημότερου Γάλλου εξερευνητή του 20ου αιώνα, η δεύτερη σύζυγος και οι αγωγές

Η διπλή ζωή του Ζακ-Υβ Κουστώ οδήγησε σε διάσπαση του «βασιλείου» του μετά το θάνατό του - Η μονομανία της δεύτερης συζύγου του Φρανσίν και οι αγωγές προς οποιονδήποτε φέρει το επώνυμό του

 

Τα εγγόνια του διασημότερου Γάλλου εξερευνητή του 20ου αιώνα Jacques Cousteau φέρουν ένα επώνυμο «γεμάτο» με ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Business Insider δε μπορούν -νόμιμα- να το χρησιμοποιήσουν.

 

Εδώ και 25 χρόνια, η Cousteau Society, η ΜΚΟ της συζύγου του Cousteau, Francine βάλλει επανειλημμένα κατά των μελών της οικογένειας με αγωγές για την «προστασία του καλού ονόματος του εξερευνητή».

 

Σύμφωνα με τις αγωγές, τα μέλη της οικογένειας αντιμετωπίζουν περιορισμούς για το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους. Ακόμα και στις 11 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των γενεθλίων του Cousteau, αρκετά από τα μέλη δέχθηκαν αγωγές λόγω της χρήσης του ονόματός του σε αναρτήσεις στα social media. Σύμφωνα με τις αγωγές αυτές, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «Cousteau» για τις επιχειρήσεις τους μόνο εάν συμπεριλαμβάνουν το όνομά τους μαζί με το επώνυμο, με τα ίδια γράμματα και σε ίσο ή μεγαλύτερο μέγεθος. Τα μέλη μπορούν, επίσης, να έχουν φωτογραφίες του Jacques Cousteau μόνο εάν οι φωτογραφίες αυτές συμπεριλαμβάνουν τους ίδιους και ελήφθησαν σε οικογενειακή συγκέντρωση, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν $50.000 για κάθε φωτογραφία που παραβαίνει τη δικαστική απόφαση.

 


Με την πρώτη του σύζυγο, Simone το 1959

 

Από το 1995 και ύστερα, η Cousteau Society έχει καταθέσει έξι αγωγές στις ΗΠΑ κατά άλλων μελών της οικογένειας, και πολλές άλλες στη Γαλλία και τα νησιά Φίτζι. 

 

Η οικογενειακή διαμάχη αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 1980 όταν το τότε στέλεχος της Air France, Francine, συνάντησε τον Jacques.

 

Η προσωπική ζωή του Γάλλου ήταν τρικυμιώδης όπως και οι θάλασσες τις οποίες εξερευνούσε. Η κρυφή σχέση του με τη Francine κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Simone οδήγησε στη γέννηση δύο παιδιών. Ο Jacques παντρεύτηκε τη Francine το 1990 λίγο μετά το θάνατο της Simone από καρκίνο. Η διαμάχη μεταξύ των δύο οικογενειών του χειροτέρευσε μετά το θάνατο του Jacques, όταν η Francine ανέλαβε τα ηνία της Cousteau Society.

 


Με τα παιδιά τoυ Diane και Pierre-Yves και τη Francine το 1992

 

Mέχρι το θάνατο του διάσημου εξερευνητή, η Cousteau Society είχε σχεδόν 300.000 μέλη, ενώ ο Jacques και η ομάδα του είχαν συγγράψει 50 βιβλία και είχε παράγει 115 ντοκιμαντέρ και φιλμ, τρία εκ των οποίων κέρδισαν Όσκαρ. 

 

Η οργάνωση αποτελεί, πια, «σκιά» του παλιού εαυτού της: έχει μόλις έναν εργαζόμενο ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της οφείλεται σε νομικές διεκπεραιώσεις. 

 

 

 

Ακόμα και το Calypso, το πασίγνωστο σκάφος του Cousteau παραμένει παρατημένο. Μετά τη βύθισή του στη Σιγκαπούρη το 1996, μεταφέρθηκε σε πληθώρα γαλλικών ναυπηγείων. Από εκεί πέρασε σε ναυπηγείο της Τουρκίας όπου και σχεδόν καταστράφηκε από φωτιά. Σύμφωνα με την Cousteau Society το σκάφος πρόκειται να ανακαινιστεί, αλλά κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Επιχειρήσεις όπως η Carnival Cruises και επιχειρηματίες όπως ο Samuel Nappi έχουν προσπαθήσει πολλάκις να δωρίσουν χρόνο και χρήμα για την ανακατασκευή του σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένου πλοιαρίου αλλά η Cousteau Society έχει αρνηθεί πεισματικά. Aκόμα και πολλά από τα πρότζεκτ του οργανισμού έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 


H Francine με τα απομεινάρια του Calypso το 2016

Απόλυτη κυρίαρχος

Προς το παρόν, η Francine παραμένει απόλυτη κυρίαρχος της Cousteau Society. Μαζί με τα παιδιά της Pierre-Yves και Diane και το νέο της σύζυγο, στέλεχος καναλιού Michael Garin, κατέχουν τις 4 εκ των 6 θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. 

 

Τα παιδιά και τα εγγόνια του Jacques από τον πρώτο του γάμο έχουν ήδη χτίσει τις δικές τους καριέρες στους τομείς της διασκέδασης και της προστασίας των ωκεανών, αλλά όχι ως μέλη της οικογενειακής κληρονομιάς.

 

Ο 83χρονος, πια, Jean-Michel ίδρυσε την Οcean Futures Society το 1999. O γιός του, Fabien κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ το 2014, ζώντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για 31 ημέρες, ενώ έχει ιδρύσει τη δική του ΜΚΟ, το Ocean Learning Center. H κόρη του, Celine, είναι ακτιβίστρια και σκηνοθέτης.

 

Τα παιδιά του Philippe Cousteau, Alexandra και Philippe Jr είναι συνιδρυτές της ΜΚΟ EarthEcho με τη μητέρα τους Jan. Ο Philippe Jr έχει εργαστεί ως ανταποκριτής του CNN International και του Animal Planet, μεταξύ άλλων.

 

 

Οι προσπάθειες της Francine να «προστατεύσει» το όνομα του Jacques έχουν οδηγήσει στο εντελώς αντίθετο, εάν αναλογιστεί κανείς την παραπαίουσα Cousteau Society. Σύμφωνα με φίλους του Jean-Michel, ο γιός του Cousteau κατάφερε να επισκεφτεί τον πατέρα του λίγο πριν πεθάνει μετά από εκκλήσεις και παρακάλια προς τη «θυρωρό» Francine, η οποία επέτρεπει την πρόσβαση μόνο στη δική της πλευρά της οικογένειας. Μέχρι να τα καταφέρει, ο Cousteau είχε υποστεί τραχειοτομή και δε μπορούσε να μιλήσει.

 

Το μόνο που κατάφερε να γράψει στον γιό του ήταν «l’angoisse»: Οδύνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ