Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος – Τι είπε για την «μονταζιέρα» στα Τέμπη

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη» για την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Τεμπών και την μονταζιέρα, λέγοντας πως «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική ανάμειξη». 

 

«Υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης στην ΕΛ.ΑΣ. - Υπάρχουν καθημερινά πολλές καταγγελίες από γυναίκες»

 

Αρχικά, αναφέρθηκε στην έξαρση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών, επισημαίνοντας πως«το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Και για μένα προσωπικά, καθώς αισθάνθηκα πως μπορεί κάποιος να προσπαθεί, να διορθώνει μια προβληματική κατάσταση αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει πως όλα αυτά που κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες, έχουμε όμως καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών. Και αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά και αισθάνονται αυτή την άνεση, πιστεύω, υπάρχει -παρ΄ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους- αίσθημα εμπιστοσύνης στην Ελληνική Αστυνομία πως μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν πως τελικά θα έχουν προστασία.

 

 

 

«Τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα»

 

Σε ερώτηση για το πώς λειτουργεί η ΕΛ.ΑΣ και τι πρέπει να αλλάξει «σίγουρα μπορεί να υπάρχει και στο κράτος αλλά και στην αστυνομία αυτή η κουλτούρα του ωχαδελφισμού, υπάρχει όμως και η άλλη όψη, πως υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί πως κάνουν καλά τη δουλειά τους και εκτός υπηρεσίας μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες, αστυνομικοί που μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα. Πρέπει να είναι και ταξί, και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά τα περιπολικά. Η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει την αίσθηση του καθήκοντος».

 

Στη συνέχεια, τόνισε πως «αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές.

 

Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό. Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς σε φύλαξη υψηλών προσώπων. Πήρα πρωτοβουλία να τους μειώσουμε και υπήρξαν αντιδράσεις. Πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα ώστε να είναι έξω στον δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη».

 

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους»

 

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη από τον κ. Χρυσοχοΐδη για την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα, ο πρωθυπουργός απάντησε: 

 

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες». 

 

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετια αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθειά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας».

 

«Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα»

 

Αναφορικά με τα νέα αυστηρότερα μέτρα στα σχολεία κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως: «Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν». 

 

Ακόμη, τόνισε πως «δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη. Αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υποδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπ. Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Κάποιοι θέλουν να μένουν παιδιά, και το έχουμε ακούσει από την αριστερά, για να δικαιολογεί συμπεριφορές». 

 

«Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη στα Τέμπη»

 

Για την υπόθεση των Τεμπών και την μονταζιέρα είπε πως: «Δεν γνωρίζω, δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια και να το αποδείξει η δικαιοσύνη εάν ισχύει. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι πως το υλικό ακέραιο έφτασε στη δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Το πώς διέρρευσε στα μέσα, το πώς το έπαιξαν τα μέσα δεν το γνωρίζω. Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Τι να συγκαλύψουμε ακριβώς;

 

Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή».

 

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το μπάζωμα 

 

Αναφερόμενος για το μπάζωμα στα Τέμπη, ανέφερε στη συνέχεια: «Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη. Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες».

 

Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

 

Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και την επιλογή της ΝΔ να ξαναμπεί στα ψηφοδέλτια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα, δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική.  Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψ'το και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα». 

 

«Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος αλλά έχει γίνει πρόοδος με την ακρίβεια»

 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά. 

 

»Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. Στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. Έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού. Ήμασταν μια χώρα που πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν και βρεθήκαμε να χάσουμε το 25%. 

 

Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου. Θα είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν εφαρμόζαμε όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους». 

 

Για τα απογευματινά χειρουργεία 

 

Για την υγεία και την θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως: «Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτών. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουγεία αυτά, να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Αυτό θα είναι είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με τον χρόνο αναμονής στη λίστα.

 

Έχω ζητήσει στο τρίμηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει. Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, τις περισσότερες φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική, έχουμε ζητήματα με τις υποδομές, ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση.

 

80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μόνο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε γιατρούς αλλά πρέπει να δούμε ελλείψεις σε ειδικότητες όπως γενικούς γιατρούς ή αναισθησιολόγους, χρειαζόμαστε περισσότερους νοσηλευτές. Την παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι θα την δει στο τέλος της τετραετίας». 

 

Για τις ευρωεκλογές 

 

Στη συνέχεια, για τις ευρωεκλογές, τόνισε πως «ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και επειδή είναι εθνική κάλπη, θα βγουν συμπεράσματα σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κ.α. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Ψηφίζουμε για να στείλουμε εσωτερικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμισεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να το κάνει σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Αν ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστιμητικότητας με κόμματα που κινούνται με ένα μείγμα λαϊκισμού και τοξικότητα». 

 

«Κασσελάκης - Βελόπουλους θυμίζουν Τσίπρα - Καμμένο»

 

Και συνέχισε: «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά εθνικές εκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος. Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι. Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές

 

Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί να κυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση αλλά για αυτό πιέζω να έχει υψηλότερο ποσοστό η ΝΔ» . 

 

Για τα ελληνοτουρκικά

 

Ακολούθως, για την Τουρκία και την επίσκεψή του τον Μάιο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η μεγάλη εικόνα είναι πως υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία είναι καλοδεχούμενη από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Τούρκων. Δεν έχουμε εδώ και πάνω από 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις. Δεν είναι το είχαμε ποτέ αυτό, είναι μια επιτυχία που το καταφέραμε και το πετύχαμε. Έχουμε περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Έχουμε μια στενή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν λύσαμε ακόμα τα πολύ δύσκολα θέματα και προφανώς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να παραχωρήσουμε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας.  Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Για να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας πρέπει να προχωρούμε βήμα βήμα στην εξομάλυνση».  

 

Για τους Σπαρτιάτες

 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός σχολίασε και στις εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες, ανακοινώνοντας πως «θα καταθέσουμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της υποψηφιότητας των Σπαρτιατών. Μακάρι να συντονιστούμε και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ