Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Πώς απαντά η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη

Με ανάρτησή του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην 106η μαύρη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

 

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν» ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως αποτελεί μέχρι και σήμερα «μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία».

 

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

 

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν.

 

Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού. Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν.

 

Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».

 

  Kyriakos Mitsotakis

 

πριν από μία ώρα περίπου

Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν.

Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού.

Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας,

χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν.

Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάν...

 

Πώς απαντά η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις

 

Κριτική στην αντιπολίτευση πως εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών σε μια προσπάθεια να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη ασκούν από την κυβέρνηση

 

Τέμπη/ΑΡ
 

Κριτική στην αντιπολίτευση πως εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών σε μια προσπάθεια  να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη ασκούν από την κυβέρνηση. Οι τόνοι στην πολιτική σκηνή έχουν ανέβει, ενώ ένα μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων είναι σε εξέλιξη εν αναμονή και της κατάθεσης πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σήμερα από το ΠΑΣOΚ (που αναμένεται να γίνει σήμερα).

 

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι πλέον τίθεται μείζον πολιτικό ζήτημα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν καταθέσει δύο προτάσεις μομφής «με βάση θεωρίες συνωμοσίας που καταρρίπτονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα». Επισημαίνουν βέβαια πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία, όπως δυστυχώς γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι συγγενείς των θυμάτων, ούτε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Αλλά αυτό που τονίζουν οι ίδιες πηγές είναι πως κάποιοι επιχείρησαν να κατασκευάσουν αφηγήματα και να εξυφάνουν  θεωρίες συνωμοσίας πάνω στα συντρίμμια μιας τραγωδίας, με μοναδικό γνώμονα το μικροπολιτικό τους συμφέρον και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για την αλήθεια.

 

«Εμείς, δεν αναζητούμε καμία ρεβάνς, παρότι εδώ και δυο χρόνια, απέναντι μας είχαμε ένα ανίερο, αντικυβερνητικό «μέτωπο», που εργαλειοποίησε τον πόνο 57 οικογενειών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε «χωρίς κανόνες, χωρίς καμία ηθική, μας κρέμασαν στα μανταλάκια. Με κοπτοραπτικές εφηύραν επιθέσεις υπουργών κατά των συγγενών των θυμάτων. Είδαμε και ακούσαμε πολλά αυτή τη διετία: δολοφονίες χαρακτήρων, λαϊκά δικαστήρια σε απευθείας μετάδοση, κατασκευές ενόχων, καταδίκες προτού καν ολοκληρωθεί η ανάκριση». Αυτό που σημείωσε είναι  πως «τώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας καταρρίπτονται, ας αφήσουμε με σεβασμό στον πόνο των συγγενών την Δικαιοσύνη να δώσει τις δικές της απαντήσεις»

 

Από την κυβέρνηση εξαπολύουν επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη και είναι χαρακτηριστικό πως «γαλάζια» στελέχη κατηγορούν  το ΠΑΣΟΚ πως για περίπου τρεις μήνες «συμμετείχε σε μια  άθλια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, μιας εθνικής τραγωδίας με βαρύτατες ποινικές προεκτάσεις, τις οποίες όμως εξετάζει η Δικαιοσύνη, και όχι αυτόκλητοι δικαστές». Μάλιστα βάζουν στο στόχαστρο τον  κ. Ανδρουλάκη, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, όπως «αν ήταν θεσμικός όπως ισχυριζόταν, γιατί δεν περίμενε και το πόρισμα του Πολυτεχνείου, που είναι το επίσημο πόρισμα της Δικαιοσύνης; Γιατί δεν περίμενε να δει όλα τα δεδομένα, το τι θα πει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας, πριν ζητήσει να πέσει η κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας;»

 

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν τα πυρά προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς από την κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα σε ένα κεντρώο μετριοπαθές κοινό, το οποίο θέλουν να προσεγγίσουν. Με δεδομένο λοιπόν πως για το ίδιο ακροατήριο ενδιαφέρεται και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθεί η επίθεση προς την Χαριλάου Τρικούπη, την οποία από την Ν.Δ.  κατηγορούν πως υιοθετεί μια ακραία ρητορική.

 

Τι θα κάνει η Ν.Δ.

 

Όπως ήδη αναφέρθηκε σήμερα αναμένεται η  κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣOΚ. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν αφού στη Νέα Δημοκρατία δουν την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη να κατατεθεί χωριστή πρόταση για τον κ. Καραμανλή  για πλημμέλημα χωρίς να περιλαμβάνονται οι τότε υφυπουργοί.  Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική πως επιχειρείται συγκάληψη και για το σκοπό αυτό θεωρείται πως θα υπάρξει δέσμευση ότι θα ψηφιστεί τυχόν αίτημα του δικαστικού συμβουλίου - μετά την διενέργεια της ανάκρισης- για αναβάθμιση του κατηγορητήριου. Σε κάθε περίπτωση πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση στο κυβερνών κόμμα αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας κυβερνητικές πηγές λένε πως «αυτή τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο ένας άνθρωπος, για τον οποίο δεν υπήρχαν ούτε στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, ο κ. Τριαντόπουλος και ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά. Από εδώ και πέρα όμως και για το οτιδήποτε, εμείς πιστεύουμε στη λογική, «όλα στη δικαιοσύνη», δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αλλά αφού δούμε τα δεδομένα, διαβάσουμε την πρόταση, δούμε το κατηγορητήριο, αν έχουν πραγματικά δεδομένα που βασίζονται στη δικαιοσύνη και όχι στο μυαλό τους και στις ιδεοληψίες της αντιπολίτευσης, τότε δεν έχουμε λόγο να πούμε όχι».

 

Οι ίδιες πηγές λένε «είναι  άλλο πράγμα αυτά τα οποία περιγράφει η δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα τα πολιτικά κίνητρα. Γιατί η Αντιπολίτευση μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο. Μέχρι τώρα τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει, τα προφορικά, δείχνουν ότι θέλουν να πολιτικοποιήσουν μια ποινική υπόθεση. Το επιχείρημα ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, άρα πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορηθεί πάλι για κακούργημα, είναι αντίθετο και στην νομική επιστήμη και στην κοινή λογική»

 

Ποια ατζέντα μπαίνει μπροστά

 

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή σε μία μονοθεματική ατζέντα. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να δοθεί έμφαση τόσο σε θέματα οικονομίας (καθώς ετοιμάζεται το πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ με έμφαση σε φοροαπαλλαγές), όσο και σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (παιδεία, υγεία, εκσυγχρονισμός του δημόσιου).

 

Στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως « η μάχη με την ανομία στα πανεπιστήμια είναι διαρκής και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα». Υπογράμμισε πως «τα  Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να «μασκαρεύουν» τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γίνεται ανεκτή από κανέναν».

 

Παράλληλα ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι θέματα που έχουν σχέση με το δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση. Να επισημανθεί εδώ πως σε έρευνα της Marc, που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, το 88% απαντά πως «συμφωνεί» η «μάλλον συμφωνεί» με την αξιολόγηση.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ