Αναφερόμενος στο σύνολο της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατηγόρησε ότι στερείται προγραμματικού λόγου και συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων
Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας, προτείνοντας στον Ν. Ανδρουλάκης να συμφωνήσουν ταυτόχρονα και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2027.
«Να συμφωνήσουμε τώρα, ακριβώς εκεί. Έχω λοιπόν να προτείνω: να συμφωνήσουμε σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα έχετε θέσει εσείς και δύο θα τα θέσουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας το πεδίο για μια συνταγματική συζήτηση που ξεπερνά τη συγκυρία της πρότασης δυσπιστίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να προτείνει προς αναθεώρηση τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση έκανε ήδη ένα σημαντικό βήμα, το οποίο – όπως σας είπα – μου έδωσε την εντύπωση ότι ούτε καν γνωρίζατε. Δώσαμε τη δυνατότητα στις ολομέλειες των δικαστηρίων να προτείνουν, όχι δεσμευτικά, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολο για μια κυβέρνηση να μη λάβει υπόψη της αυτή την πρόταση».
Τόνισε μάλιστα πως είναι ανοιχτός στη συζήτηση για μια βαθύτερη αλλαγή, λέγοντας: «Εγώ λοιπόν, κύριε Ανδρουλάκη, είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, έβαλε στο τραπέζι και το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος. «Είμαι επίσης έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική μεταχείριση. Γιατί, πράγματι, αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να μην δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα, διά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς οι οποίοι προέρχονται από την οικογένεια της εκάστοτε πλειοψηφίας».
Αναγνώρισε ότι ο τρόπος λειτουργίας των προανακριτικών επιτροπών δεν εξυπηρετεί το αίσθημα δικαιοσύνης και χρησιμοποιείται εργαλειακά από τα κόμματα. «Ναι, μετά από πολύ σκέψη, πιστεύω ότι ο ρόλος της Βουλής, έτσι όπως καθορίζεται από το υφιστάμενο Σύνταγμα και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι προανακριτικές επιτροπές, δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα απόδοσης δικαιοσύνης. Διότι σήμερα εσείς έχετε ήδη δικάσει. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μια πλειοψηφία έχει ήδη αποφασίσει το λάθος». «Και ξέρετε, εσείς που φωνάζετε, τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Διότι την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και αφορά τα δικά μας στελέχη», είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Πολάκη και τον Σ. Φάμελλο να φωνάζουν από τα έδρανά τους.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να προχωρήσουν αλλαγή του άρθρου 16, το οποίο αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. «Επανέρχομαι λοιπόν, δύο άρθρα αυτά είναι, δύο άρθρα τα οποία ανάμεσα στα υπόλοιπα που εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε και δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα συμφωνήσετε και εσείς στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αλλαγή του άρθρου 16».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, για πολιτική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει είτε όχι, και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί». Ασκώντας δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την επιλογή του να συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το γεγονός ότι επιλέξατε σήμερα να ταυτιστείτε και να βάλετε τις υπογραφές σας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη Νέα Αριστερά, μαζί με την κυρία Κωνσταντοπούλου, δικαιώνει απόλυτα την τοποθέτησή μου ότι είστε μια συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά κυβερνητική πορεία στη χώρα και δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως αμέτοχο πολιτικών ευθυνών. «Το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει παραπάνω από 20 χρόνια αυτόν τον τόπο. Δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ πέρα άμοιρο ευθυνών για τα καλά αλλά και για τα στραβά τα οποία ουσιαστικά συνιστούν την ιστορία της ελληνικής μεταπολίτευσης τα τελευταία 50 χρόνια» τόνισε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη για έλλειψη πολιτικής ταυτότητας και στρατηγικής, αναφέροντας πως η στάση του ευνοεί την άνοδο ακραίων φωνών. «Ρίχνετε νερό στο μύλο των πιο ακραίων φωνών» είπε, προειδοποιώντας ότι «αυτός ο οποίος θα εκφραστεί τελικά […] θα προτιμήσουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο».
Αναφερόμενος στο σύνολο της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατηγόρησε ότι στερείται προγραμματικού λόγου και συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. «Είστε η αντιπολίτευση του “πάμε και όπου βγει”. Κανένα σχέδιο, καμία πρόταση, καμία ουσιαστική εναλλακτική» ανέφερε, προσθέτοντας πως «νομίζετε εδώ μέσα ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας, εκφράζετε τον αντίλαλο της δικής σας ανεπάρκειας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των διαδηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στην ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά καταδίκασε τις πράξεις βίας. «Σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας ο οποίος θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και θα εκφράσει τον πόνο του, την οργή του, τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση» είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «το δικαίωμα στην ελεύθερη διαμαρτυρία διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την τάξη και προστατεύοντας τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών είτε σας αρέσει είτε όχι. Γιατί αυτό επιβάλλει το κράτος δικαίου».
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει η μόνη αξιόπιστη λύση και κατηγορώντας την αντιπολίτευση για κινήσεις εντυπωσιασμού. «Δεν υπάρχει μόνο αυτό μπαχαλάκηδων, υπάρχουν και άλλοι σε αυτή τη χώρα που έχουν δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «αρκετά έχουμε πληρώσει την επαναστατική γυμναστική».
«Προτεραιότητα η διάσωση και όχι η συγκάλυψη στα Τέμπη»
Σε ότι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης και απορρίπτοντας τις κατηγορίες για συγκάλυψη. Υποστήριξε ότι η διαχείριση του δυστυχήματος έγινε με προτεραιότητα στη διάσωση και όχι στη συγκάλυψη, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την υπόθεση για πολιτικό όφελος.
«Άκουσα τον κύριο Ανδρουλάκη να επαναφέρει το τι έγινε τις ώρες και τις ημέρες μετά από αυτό το τραγικό ατύχημα. Εγώ βρέθηκα την επόμενη μέρα στον τόπο του δυστυχήματος μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας, τον κύριο Πλεύρη. Ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου, σίγουρα της πολιτικής μου διαδρομής. Και νομίζω ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί βίωσαν τα ίδια συναισθήματα», είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις εικόνες που αντίκρισε και τις συναντήσεις που είχε με συγγενείς των θυμάτων στα νοσοκομεία.
Στρέφοντας το βλέμμα του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, του υπενθύμισε ότι και εκείνος είχε βρεθεί στα Τέμπη τις κρίσιμες ώρες: «Βρεθήκατε κι εσείς εκεί, κύριε Ανδρουλάκη, έτσι δεν είναι; Και διέκρινα στα μάτια σας και στις δηλώσεις σας τον ίδιο αποτροπιασμό, το ίδιο σοκ που αισθάνθηκε οποιοσδήποτε που πάτησε το πόδι του στο σημείο». Προχώρησε μάλιστα σε μια υπενθύμιση των τότε δηλώσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ: «Θέλω να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. Την επόμενη μέρα, στις δηλώσεις σας, είχατε πει: “Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες εδώ και πολλά χρόνια, τόσες ζωές κρέμονται σε ένα ανθρώπινο χέρι”».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιχειρησιακές αποφάσεις που λήφθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος. «Εκεί, λοιπόν, που σας έκαναν την ενημέρωση, δεν θυμάμαι να σηκώσατε το χέρι σας και να είπατε “στοπ, μην κάνετε τίποτα, είναι τόπος εγκλήματος, πρέπει να μείνουν όλα ως έχουν”. Γιατί προείχε η επιχείρηση διάσωσης. Ούτε εσείς, κύριε Παππά, το είπατε». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι κάτω από το σημείο της σύγκρουσης υπήρχε αγωγός φυσικού αερίου, καταθέτοντας και τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, για να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Υποθέτω ότι θα σας ενημέρωσε και ο προϊστάμενος για το γεγονός ότι κάτω ακριβώς από το σημείο όπου βρέθηκαν τα τρένα περνούσε κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι έχει ήδη «δικάσει» την κυβέρνηση, πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης: «Αντιθέτως, εγώ δεν προεξοφλώ τίποτα. Δεν θα δικαστεί κανείς σε λαϊκά δικαστήρια. Εάν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες στη διαχείριση του πεδίου, αυτές θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη».
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι το δυστύχημα ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους και έθεσε προ των ευθυνών τους και τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν. «Από την πρώτη στιγμή με θάρρος ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί. Πράγματι, αυτή η τραγωδία έγινε επί δικών μας ημερών και σίγουρα εμείς έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Αλλά κάνετε μεγάλο λάθος, κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη, αν πιστεύετε ότι αυτό που συνέβη στα Τέμπη δεν ήταν μια συνολική, διαχρονική αποτυχία του κρατικού μηχανισμού, για την οποία και εσείς έχετε το δικό σας μερίδιο ευθύνης».
Καταλήγοντας, έστρεψε ξανά το βλέμμα στην κοινωνία και αναρωτήθηκε γιατί, παρά τις σφοδρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι γίνεται πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. «Δεν σας προβληματίζει καθόλου ότι το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το ζήτημα των Τεμπών; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν σας προβληματίζει καθόλου γιατί ο ακραία καταγγελτικός λόγος σας δεν πείθει τους πολίτες;»
Τέλος, ειδική μνεία έκανε στο περιστατικό με τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη ζητώντας συγγνώμη από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Θέλω να ζητήσω, εκ μέρους της παράταξής μας, συγγνώμη για την απρεπέστατη αναφορά του κυρίου Κυριαζίδη στο πρόσωπό σας», είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας έχει χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία «δολοφόνους» και «εγκληματική οργάνωση». «Παρά ταύτα, εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πολιτικό», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ΝΔ ως φιλελεύθερη παράταξη οφείλει να συντρίψει στερεότυπα που δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία. «Η σκέψη μου πήγε σε πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί, σε γυναίκες που αγωνίζονται μέσα από σωματικές δυσκολίες, σε γυναίκες που είχαν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν, σε γυναίκες που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά δεν μπορούν, ακόμα και σε γυναίκες που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά – γιατί η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή».
Αλέξανδρος Διαμάντης