Μπάζωμα των Τεμπών: Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για Τριαντόπουλο, η Αδειλίνη και το… τηλεσκόπιο της Ζωής

Τους δικαστικούς λειτουργούς που θα απαρτίσουν το Δικαστικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση του σταδίου της προδικασίας μετά την παραπομπή του πρώην υφυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ανέδειξε η κληρωτίδα που στήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτούν τρεις Αρεοπαγίτες και δύο Σύμβουλοι της Επικρατείας ως τακτικά μέλη, ενώ ένα μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που αναλαμβάνει χρέη εισαγγελέα.

 

Ως προς τα τρία τακτικά μέλη του Αρείου Πάγου, κληρώθηκαν οι Φωτεινή Μηλιώνη, Σωκράτης Πλαστήρας, Αλεξάνδρα Αποστολάκη και αναπληρωματικά μέλη οι Κωστούλα Πρίγκουρη, Ερατώ Κολέση. Τα δύο τακτικά μέλη από το ΣτΕ είναι οι Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Χρήστος Παπανικολάου και αναπληρωματικός ο Δημήτρης Μακρής. Εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η Γεωργία Αδειλίνη με αναπληρωτή τον Αναστάσιο Σκάρα.

 

«Υπάρχει κώλυμα για την κ. Αδειλίνη» παρενέβη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αφού η κ. Αδειλίνη διατελεί Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τον κ. Κακλαμάνη να απαντά: «Όπως ξέρετε, η Αδειλίνη φεύγει», εννοώντας πως συνταξιοδοτείται.

 

Κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής, ενώ η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.

 

«Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του» προστίθεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που κληρωθούν δικαστικοί λειτουργοί που είτε αφυπηρετούν το προσεχές διάστημα είτε νοσούν βαριά, τότε η κλήρωση θα επαναληφθεί τον Ιούνιο μόνο για τους προς αντικατάσταση εισαγγελικούς λειτουργούς.

 

«Δεν έχουν τηρηθεί οι εγγυήσεις της διαφάνειας»

 

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος περιέγραψε την καθιερωμένη διαδικασία για τέτοιου είδους περιπτώσεις, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε τον λόγο, αμφισβητώντας «τη διαύγεια και τη διαφάνεια» της διαδικασίας.

 

«Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συμπλήρωσε πως «η διαδικασία πρέπει να είναι βήμα προς βήμα ορατή και διαφανής», ενώ αμφισβήτησε και την εγκυρότητα των πρακτικών της τελευταίας Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

 

Επισήμανε δε πως το όνομα του Βασίλη Φλωρίδη, αδερφού του υπουργού Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται στα ονόματα που διαβίβασε ο Άρειος Πάγος, υπογραμμίζοντας ότι ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί για προφανείς λόγους. Μάλιστα, κατέληξε κρίνοντας -χωρίς να έχει ξεκινήσει καν η κλήρωση- πως «δεν έχουν τηρηθεί οι εγγυήσεις της διαφάνειας».

 

«Βάλτε τηλεσκόπιο»

 

Στον αντίποδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε πως τα πρακτικά έχουν τηρηθεί πιστά και πως η διαδικασία της κλήρωσης «δεν είναι απλώς ορατή, είναι ορατότατη. Και σε ΄σας και σε όλους τους συναδέλφους. Η διαδικασία που αμφισβητείτε είναι η ίδια που ακολουθείται από τότε που υπάρχει ελληνική Βουλή. Κι εσείς για εννέα μήνες που ήσασταν πρόεδρος, δεν την αλλάξατε».

 

Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίαζε εκτός μικροφώνου, με τον πρόεδρο της Βουλής να της αντιτείνει πως μπορεί να βάλει… τηλεσκόπιο για να βλέπει καλύτερα τα ονόματα στα χαρτάκια που έμπαιναν στα ειδικά σφαιρίδια της κληρωτίδα.

 

Άγγελος Προβολισιάνος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ