Ναός των Αγίων Αποστόλων: Η παλιότερη εκκλησία της Αθήνας

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται χτισμένος στην νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και θεωρείται ότι κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα. Μετρά κάτι παραπάνω από 1.000 χρόνια ζωής και αποτελεί τον μοναδικό σωζόμενο μέχρι σήμερα ναό μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Αυτό τον κάνει σίγουρα να ξεχωρίζει με διαφορά.

 

Αθήνα: Ναός Αγίων Αποστόλων

 

Όσον αφορά την κατασκευή της παλιότερης εκκλησίας της Αθήνας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μεσο-βυζαντινό ναό μεγάλης ιστορικής αξίας. Είναι ο πρώτος ναός του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού. Αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο κυρίως για τη μετέπειτα εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Κι αυτό γιατί αποτελεί έναν ιδιαίτερο και επιτυχή συνδυασμό απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

 

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Αθήνα

 

Μέσα στους αιώνες ο Ναός των Αγίων Αποστόλων υπέστη πολλές καταστροφές, όπως και πολλά θρησκευτικά μνημεία στην Αθήνα. Ωστόσο, το 1877 ο ναός επισκευάστηκε και επεκτάθηκε δυτικά. Το 1954 αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να κατεδαφιστούν όλες οι νεότερες οικοδομικές παρεμβάσεις και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και η επιστροφή του στην αρχική του μορφή του ναού των Αγίων Αποστόλων.

 

Ναός Αγίων Αποστόλων - Αρχαία Αγορά

 

Από το εσωτερικό του Ναού των Αγίων Αποστόλων στην Αρχαία Αγορά

 

Σήμερα η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο βυζαντινό μνημείο. Επιπλέον κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζεις ακόμη κι αν έχεις δει την συγκεκριμένη εκκλησία είναι ότι λειτουργείται μία φορά κάθε χρόνο, την ημέρα της σύναξης των 12 Αποστόλων, 30 Ιουνίου. Την επόμενη φορά που θα κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από εκεί…

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ