Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέδωσε νέα ασφαλιστικά μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης 45 ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου, μετά από αίτηση που κατέθεσε ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Δ, Χούλη:
«Νέα ασφαλιστικά μέτρα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για 45 ασυνόδευτα ανήλικα.
Από το Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι και σήμερα στην “ασφαλή ζώνη” της κλειστής ελεγχόμενης δομής Σάμου (κόστος κατασκευής 45 εκατομμύρια, κόστος λειτουργίας περί τα 55 εκατομμύρια για 4 χρόνια) πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι βιώνουν ένα ανείπωτο δράμα.
Επι μήνες οι υπεύθυνοι κατάφερναν να κρατάνε κρυφή την κατάσταση. Οταν τον Ιανουάριο του 2025 καταφέραμε να μάθουμε τι συμβαίνει από λίγους ανήλικους κάναμε ασφαλιστικά μέτρα στο ΕΔΔΑ και έγιναν δεκτά. Τότε το δικαστήριο χρειάστηκε 15 ημέρες ανταλλαγής απόψεων με την κυβέρνηση μέχρι να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεωσεις της και έπρεπε να απομακρυνθούν οι συγκεκριμένοι ανήλικοι.
Τότε η δικαιολογία της κυβέρνησης, της ΚΕΔΝ, του υπουργείου και όσων συνεργάζονται με την κυβέρνηση ήταν ότι σε χώρο για 200 άτομα είχαν 500 και ήταν μια έκτακτη ανάγκη.
Έκτοτε με πολύ πίεση και δικαστικούς αγώνες από τα 500 άτομα έχουν μείνει λιγότερα από 200. Θα περίμενε κανείς τη βελτίωση των συνθηκών αλλά μάταια γιατί ο λόγος που οι συνθήκες είναι απάνθρωπες δεν είναι υπερπληθυσμός αλλά είναι γιατί οι υπεύθυνοι δεν τους θεωρούν ανθρώπους.
Ετσι αυτή τη φορά στην καινουρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για 45 ανήλικα που δεν αντέχουν πλέον αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση, μέσα σε 2 μέρες το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις βασικές της υποχρεώσεις για την ασφάλεια και τη σωστή μεταχείριση αυτών των παιδιών.
Πλέον στην νέα απόφαση δεν έχουν τρελές απαιτήσεις από τη χώρα μας αλλά έφτασαν στο σημείο να μας ζητάνε να τους δώσουμε επαρκές νερο λες και δεν είναι αυτονόητο.
Από τα 45 ανήλικα η μέση κράτησή τους είναι 142 ημέρες. Η μέγιστη 189 ημέρες. Η νόμιμη κράτηση είναι 25 ημέρες.
Από τους 45, οι 39 έχουν δερματικές παθήσεις, ανοιχτές πληγές από την ψώρα.
25 από τους 45 δεν έχουν βγει από τη δομή από την ημέρα που ήρθαν.
Αρκετοί κοιμούνται ακόμα στο πάτωμα.
Η πρόσβαση σε γιατρούς είναι μηδαμινή και κυρίως τυπική (για να συμπληρωθεί η καρτέλα τους)
Δεν πάνε σε κάποιο σχολείο ή κάποια δραστηριότητα. Παιδί από την Αίγυπτο ελληνορθόδοξο, που ήταν διάκονος στην Αίγυπτο ζητάει να πάει εκκλησία να προσευχηθεί και δεν τον άφησαν ούτε καν για το Πάσχα.
Σε διαμαρτυρία που έκαναν είχαν ταμπέλα που έλεγε «δεν είμαστε σκυλια» και λένε ότι νιώθουν σα ζώα (αν δουν πως ζουν τα γατάκια και σκύλος, μου θα ήθελαν να είναι ζώα).
Παντού έχει κοριούς και κατσαρίδες.
Tους δίνουν ρούχα χρησιμοποιημένα και άπλυτα. Δεν εχουν είδη υγιεινής. Μερικά καταγγέλουν ότι δεν έχουν πλύνει τα δόντια τους από όταν έφτασαν
Στο Καμπ όσοι εργάζονται εκεί τους ξέρουν μόνο με νούμερα που έχουν δοθεί σε κάθε ανήλικο (όπως έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης) γεγονός που εξυπηρετεί την απανθρωποιηση τους
Έχουν νερό για μια ώρα την ημέρα.
Για αυτό δεν ευθύνεται το δόγμα Βορίδη, δεν υφίσταται εξαιτίας της ακροδεξιας, δεν είναι καν θέμα όσων εργάζονται εκεί.
Η βασική ευθύνη είναι όλων όσων το ανεχόμαστε. Και αργά ή γρήγορα θα συμβεί σε εμάς.
Καλημέρα από την κατά τα άλλα υπέροχη Σάμο».