Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, οι πολίτες στα "κάγκελα" - Μαζικές διαδηλώσεις για λιτότητα και Σκόπια - Πρωτοφανής αστυνόμευση

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου (08.09.2018) τα εγκαίνια, ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη μεγάλη ομιλία.

 

 

 

Την ίδια ώρα μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιούν οι πολίτες της Μακεδονίας και τα συνδικάτα των εργαζομένων την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και την οικονομική της κυβέρνησης.

 

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλά από το βήμα της ΔΕΘ οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και οι Επιτροπές Αγώνα για τη Μακεδονία θα πραγματοποιούν το μεγάλο συλλαλητήριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Δεν θα υπάρχουν ομιλητές και οι διοργανωτές, που αποφάσισαν να μην στήσουν κεντρική εξέδρα, αναμένουν μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

 

Το κλίμα στη Β. Ελλάδα είναι εκρηκτικό. Η οργή των Μακεδόνων, που καταγράφεται με την κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις, μεγάλη, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ πως ο Αλέξης Τσίπρας, του «εκμυστηρεύτηκε» ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις.

 

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη

 

Σ’ αυτό το κλίμα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό, με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των διαδηλωτών έξω απ’ το Βελίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου θα μιλά ο πρωθυπουργός.

 

Στα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα συντέλεσε και το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή 83η Διεθνή Έκθεση είναι οι ΗΠΑ.

 

Πράκτορες του FBI, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα, drones, 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ (ελαφρά και σκληρά ΜΑΤ) και 5500 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για την προστασία του πρωθυπουργού και των υψηλών προσκεκλημένων, συνθέτοντας σκηνικό που θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

 

Αντίστοιχα, μέτρα για τον ύψιστο βαθμό προστασίας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, που αποφασίστηκε σε συσκέψεις, που προηγήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή και Αξιωματούχων από τη CIA και το FBI, λαμβάνει και η τροχαία. Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, της στάσης και της στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία, ενώ σε κομβικά σημεία έχουν στηθεί οδοφράγματα.

 

«Θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα με «χορό» κινητοποιήσεων 

 

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και θα κορυφωθούν σήμερα Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, με το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

 

Στις 8 πρωί «καλωσόρισαν» τον Αλέξη Τσίπρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και πραγματοποιούν πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 

Στους δρόμους για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους βρέθηκαν και οι ένστολοι, που πραγματοποίησαν πορεία με αναμμένους πυρσούς.

 

Γενικό προσκλητήριο για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, απηύθυναν οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους.

 

Παρόντες και οι αντεξουσιαστές 

 

Το Σάββατο, μία ώρα νωρίτερα μαζεύονται στην πλατεία Καμάρας, όσοι πρόσκεινται στον στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

 

Δε λείπει ο Ρουβίωνας απ’ την αναταραχή

 

Ωστόσο, παρότι η ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης είχε ξεκινήσει από χθες γύρω από τη ΔΕΘ, μέλη του «Ρουβίκωνα» πραγματοποίησαν επίθεση στα γραφεία του ΣΒΒΕ, ενώ άγνωστοι, βεβήλωσαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία.

 

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τα μέτρα ασφαλείας

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ’ όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από την συγκέντρωση για το «Μακεδονικό» και οργανωμένων ομάδων αντεξουσιαστών.

 

Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ’ όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

 

Στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν και πράκτορες του FBI καθώς και υλικοτεχνική υποδομή που έχει έρθει από τις ΗΠΑ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ