Οι πέντε επιστήμονες που κέρδισαν από δύο βραβεία Νόμπελ

Ο Αμερικανός Barry Sharpless έγινε την Τετάρτη μόλις ο πέμπτος άνθρωπος που κέρδισε δεύτερο βραβείο Νόμπελ, δύο δεκαετίες αφότου του απονεμήθηκε το πρώτο του.

Ποιοι είχαν το προνόμιο να λάβουν αυτήν την τόσο ξεχωριστή τιμή πριν από εκείνον;

 

Μαρί Κιουρί (1903, 1911)
 

Η Madame Marie Sklodowska-Curie, στο εργαστήριό της στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1921 (AP Photo)

Η μητέρα της σύγχρονης φυσικής ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε όχι ένα, αλλά δύο βραβεία Νόμπελ για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις της στη φυσική και τη χημεία. Γεννημένη στην Πολωνία, η Maria Sklodowska (μετέπειτα Κιουρί) μετακόμισε στο Παρίσι ως φοιτήτρια και φημίζεται για την απομόνωση των στοιχείων του πολωνίου και του ραδίου καθώς και για την προώθηση του ραδίου για την ανακούφιση του πόνου. Το 1903, της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Pierre Curie και τον Γάλλο φυσικό Antoine Henri Becquerel για την έρευνά τους στην αυθόρμητη ακτινοβολία. Ακολούθησε ένα δεύτερο Νόμπελ το 1911, αυτή τη φορά για τη χημεία, όταν η Κιουρί τιμήθηκε μόνη της αυτή τη φορά για το έργο της στη ραδιενέργεια.

 

Linus Pauling (1954, 1962)
 

Ο καθηγητής Linus Carl Pauling, πυρηνικός επιστήμονας από την Pasadena, California.το 1960 (AP Photo)

Ο Linus Pauling, ο Αμερικανός χημικός που υποστήριξε ότι οι τεράστιες δόσεις βιταμίνης C μπορούν να αποτρέψουν το κοινό κρυολόγημα, είναι το μόνο άτομο που του απονεμήθηκαν δύο βραβεία Νόμπελ σε αποκλειστικότητα (χωρίς να τα μοιράζεται με κάποιον) – το Νόμπελ Χημείας του 1954 και το Νόμπελ Ειρήνης του 1962. Ο Pauling κέρδισε το πρώτο του Νόμπελ το 1954 για την εργασία του στη μοριακή χημεία, ιδιαίτερα στον τομέα των πρωτεϊνών και των αντισωμάτων. Το δεύτερο βραβείο του ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα, το 1962, ως αναγνώριση για την εκστρατεία του κατά των πυρηνικών δοκιμών.

 

Ο δρ. Linus Pauling σε πορεία κατά των πυρηνικών δοκιμών στην τον Απρίλιο του 1962 στην Washington, D.C. (AP Photo)

John Bardeen (1956, 1972)
 

Ο δρ. John Bardeen, στην τελετή απονομής του δεύτερού του Νόμπελ Φυσικής (AP Photo)

Ο Αμερικανός μηχανικός John Bardeen μοιράστηκε δύο φορές το Νόμπελ Φυσικής. Το 1956, μαζί με δύο συναδέλφους του στα εργαστήρια Bell, τον William Shockley και τον Walter Brattain, βραβεύθηκαν για την εφεύρεση του τρανζίστορ, το οποίο έφερε επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρονικής οδηγώντας σε μικρότερα και φθηνότερα ραδιόφωνα, αριθμομηχανές και υπολογιστές, μεταξύ άλλων αντικειμένων. Το 1972, πήρε το δεύτερο Νόμπελ του για την ανάπτυξη της BCS – θεωρίας της υπεραγωγιμότητας, με τους συναδέλφους του Αμερικανούς φυσικούς Leon Cooper και John Robert Schrieffer.

 

Frederick Sanger (1958, 1980)
 

Ο δρ. Frederick Sangerστο σπίτι του στην Αγγλία τον Οκτώβριου του 1958 (AP Photo, File)

Ο Βρετανός βιοχημικός Frederick Sanger, που ονομάστηκε ο πατέρας της γονιδιωματικής (Genomics), ήταν ο μόνος άνθρωπος – μέχρι φέτος – που είχε κερδίσει το Νόμπελ Χημείας δύο φορές. Ο Sanger ήταν ο μοναδικός νικητής του βραβείου το 1958 για την εργασία του στη δομή των πρωτεϊνών, κυρίως της ινσουλίνης, ενώ το επόμενο Νόμπελ το 1980 το μοιράστηκε με άλλους δύο, τον Paul Berg και τον Walter Gilbert των ΗΠΑ, για πρωτοποριακές εξελίξεις στον προσδιορισμό της αλληλουχίας DNA, που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα. Το έργο του επέτρεψε την ταχεία και ακριβή αλληλουχία μεγάλων τμημάτων DNA και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο επίτευγμα-μαμούθ του Human Genome Project στη χαρτογράφηση περισσότερων από τρία δισεκατομμύρια μονάδων ανθρώπινου DNA.

 

ICRC και UNHCR
 

Φωτογραφία του Σεπτεμβρίου του 1944 όπου η Jane Steward, εργαζόμενη στον Ερυθρό Σταυρό φροντίζει έναν γάλλο τραυματία (AP Photo, File)

Δύο οργανισμοί έχουν κερδίσει πολλαπλά βραβεία Νόμπελ Ειρήνης. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού βραβεύθηκε το 1917, το 1944 και το 1963 και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1954 και το 1981.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ