Ηχηρή απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εντείνουν τη στεγαστική επισφάλεια, την ακρίβεια και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. ● Σημαίες, λουλούδια και συνθήματα πλημμύρισαν τις μεγάλες πόλεις.
Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες να βγαίνουν στους δρόμους σε απεργιακές πορείες και συγκεντρώσεις.
Η φετινή Πρωτομαγιά αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εντείνουν τη στεγαστική επισφάλεια, την ακρίβεια και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται την «ανάπτυξη» και παράλληλα τη μείωση της ανεργίας. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια, την ένταση της κοινωνικής ανισότητας και στον εργασιακό μεσαίωνα.
Το αγωνιστικό μήνυμα της ημέρας στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν σαφές: «Ή εμείς ή αυτοί και τα κέρδη τους! Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς!». Ανάμεσα στα αιτήματα και συνθήματα που ξεχώρισαν ήταν εκείνα για αυξήσεις στους μισθούς και όχι εκείνες που ισοδυναμούν με «ένα κουλούρι τη μέρα», για πάλη ενάντια στα δυσβάσταχτα ενοίκια και στην ακρίβεια, αλλά και για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης τη σθεναρή αντίθεσή τους στην αξιολόγηση-παρωδία, στις πειθαρχικές διώξεις και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ολοι τους τόνισαν ότι το μήνυμα του Σικάγου από το 1886 για δουλειά και ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, την ώρα που τα εργατικά δυστυχήματα θερίζουν και ορισμένοι θέλουν να μας γυρίσουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ βροντοφώναξαν όχι στη νέα κούρσα εξοπλισμών της Ε.Ε. εις βάρος των κοινωνικών δαπανών. Πολλές φορές ακούστηκαν και συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, διατρανώνοντας το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της ημέρας. Αρκετοί εξάλλου από τους συνδικαλιστές και τους διαδηλωτές, με τους οποίους συνομιλήσαμε, άσκησαν σκληρή κριτική στην αύξηση των αμυντικών δαπανών ακόμα και κοντά στο 5% του ΑΕΠ την ώρα που το κοινωνικό κράτος, η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία καταρρέουν και παραμένουν σε μνημονιακό καθεστώς...
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Στις συγκεντρώσεις βρέθηκαν αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί, όπως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές κρατούμενοι του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για την Πρωτομαγιά μέσω... ΤικΤοκ, κάνοντας λόγο για 15 πολιτικές «προστασίας της εργασίας».
Μηνύματα αλληλεγγύης στον Κώστα Γενιδούνια
Η φετινή Πρωτομαγιά σημαδεύτηκε κατά κάποιον τρόπο από την απόλυση –ακριβώς την προηγούμενη μέρα– του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών της Hellenic Train και εκ νέου υποψηφίου στις αρχαιρεσίες του σωματείου, Κώστα Γενιδούνια. Συνδικαλιστές, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου καταδίκασαν την εκδικητή απόλυση, όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος που αναμένεται να προχωρήσει σε σειρά νομικών κινήσεων σε συνεργασία και με τη ΓΣΕΕ. «Δεν είχα δώσει κανένα δικαίωμα στη δουλειά μου. Σχολώντας από την εργασία μου πήγα σπίτι και βρήκα θυροκολλημένη την απόλυσή μου. Θεωρώ ότι η απόλυση είναι εκδικητική γιατί και η Hellenic Train παραλάμβανε τα εξώδικα από το σωματείο, γνώριζαν δηλαδή τι συνέβαινε στον σιδηρόδρομο. Προφανώς επειδή είμαι μάρτυρας στα Τέμπη, θέλησαν να με εκφοβίσουν», μας είπε ο Κ. Γενιδούνιας.
Η καταδίκη της απόλυσης του Κώστα Γενιδούνια ήταν πάνδημη. Ενδεικτική η τοποθέτηση του γ.γ. της ΓΣΕΕ, Νίκου Φωτόπουλου, που αντί για ένα παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο μήνυμα αναφέρθηκε σε μία εκδικητική και τιμωρητική απόλυση. «Ο συνδικαλιστής απολύθηκε γιατί τίμησε τον τίτλο του και έκανε το χρέος του, προειδοποιώντας έγκαιρα για το μπάχαλο και τη διάλυση που υπήρχε στον ΟΣΕ. Αν είχε εισακουστεί, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα 57 ανυποψίαστους συνανθρώπους μας», τόνισε στην «Εφ.Συν.», καλώντας την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόλυση με παρέμβαση της υπουργού Εργασίας. Στο πλευρό του Κώστα Γενιδούνια δήλωσαν επίσης η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.
Στον δρόμο και οι εργαζόμενοι από «Κόκκινο» και «Αυγή»
Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στην «Αυγή» και στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» που ζητούν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα δεδουλευμένα τους και πλάνο βιωσιμότητας. Μάλιστα άνοιξαν το πανό τους, που έγραφε «Χωρίς Αυγή δεν ξημερώνει», ακριβώς μπροστά από το κομματικό πανό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ προχώρησαν σε παρέμβαση και στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. «Διεκδικούμε την εξόφληση των δεδουλευμένων μας, τα οποία είναι στους 2,5 μήνες. Την ίδια στιγμή διεκδικούμε από τον βασικό μέτοχο, που είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει ένα σχέδιο βιωσιμότητας που θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μορφονιός, εκπρόσωπος των εργαζομένων της «Αυγής».
ΕΚΘ: «Είναι απεργία για το παρόν και το μέλλον»
Ακρίβεια, εργασιακά και… ήλιος προκάλεσαν τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση Πρωτομαγιάς των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης (!), την υφυπουργό Εργασίας Αννα Ευθυμίου. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης.
Η απεργιακή κινητοποίηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 42 φορέων και συμπράξεις πολιτών, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρουσία της υφυπουργού Εργασίας που είναι βέβαια τοπική βουλεύτρια. «Για τους αγώνες των εργαζομένων και την προάσπιση των δικαιωμάτων μας η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες δράσεις και παίρνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εργασίας και τις αμοιβές και τη μείωση της ανεργίας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους με πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις συλλογικές συνεργασίες» δήλωσε η ίδια, χωρίς πάντως να πείθει για την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι «διεκδικούμε και σήμερα την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα των απλήρωτων ρεπό, των υπερωριών, των ευέλικτων ωραρίων, των χαμηλών μισθών, των πολλών εργατικών ατυχημάτων και της έλλειψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα δικαιώματα της εργασίας έχουν επικαιρότητα». Σχολίασε μάλιστα και την απόλυση από τη Hellenic Train του συνδικαλιστή Κώστα Γενηδούνια, λέγοντας πως «είναι προκλητικό που απολύθηκε μία μέρα πριν από την Εργατική Πρωτομαγιά, γιατί δεν ξεχνάμε ότι είναι αυτός που έστειλε τα εξώδικα για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους και η απόλυσή του αμφισβητεί το δικαίωμα στον συνδικαλισμό».
«Η σημερινή μέρα είναι απεργία τιμής και μνήμης σε όσους έχασαν τη ζωή τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, δικαιώματα που ωστόσο, όσο κι αν θεωρούνται δεδομένα, δεν είναι. Είναι απεργία για το παρόν και το μέλλον. Απεργία που σηματοδοτεί πως οι αγώνες για τους εργαζόμενους, για τους νέους και τις νέες, για τους συνταξιούχους, για τους άνεργους, για κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας είναι διαρκείς και έχουν συνέχεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
Το ΠΑΜΕ
Πολύ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν στην πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, εργαζόμενοι της Coca Cola, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, του Αρβανιτίδη, της Almako, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι και άλλοι.
«Το σάπιο σύστημα, το κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν αλλάζουν, δεν αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο. Στον δρόμο της ανατροπής βρίσκεται η ελπίδα. Ο γίγαντας λαός μπορεί να βάλει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης» ανέφερε το ΠΑΜΕ για την ημέρα.
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν επίσης συλλογικότητες από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Καμάρα με βασικά αιτήματα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντίθεση σε πολεμικές συμμαχίες και κρατική καταστολή.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος