Ώρα 05:36 ξημερώματα: Παραπέμπονται και οι 10 – Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η Προανακριτική Επιτροπή

Πριν από 9’ μόλις, στις 5:36 τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2018 ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις δέκα κάλπες που είχαν στηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, για την υπόθεση Novartis. Την πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως προέβλεπε η πρόταση.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στη Βουλή ξεκίνησε στις 3:12 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε στις 4:34! Η συνεδρίαση της Ολομέλειας είχε ξεκινήσει από τις 09:20 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου και η συζήτηση, με τις ομιλίες των βουλευτών, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του πρωθυπουργού, διήρκεσαν συνολικά 18 ώρες!

 

 

Οι κάλπες, όπως είχε ανακοινωθεί, δεν είχαν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής:  η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον 'Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά,  η κάλπη Νο 9 για τον πρώην  πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφισαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν.

 

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρούσα κατά διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά οι βουλευτές της δεν προσέρχονταν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

 

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Οι ΑΝΕΛ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

- Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο

- Η ΧΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών»

- Το Ποτάμι, έριξε σε όλες τις κάλπες, ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)» το οποίο καταμετρήθηκε ως άκυρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ