ΟΠάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Η είδηση έγινε γνωστή από το επίσημο τηλεοπτικό κανάλι του Βατικανού.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά θλίψη πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ στο τηλεοπτικό κανάλι του Βατικανού. «Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο καρδινάλιος.
Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έπασχε από χρόνια πνευμονοπάθεια και είχε αφαιρέσει μέρος του ενός πνεύμονα όταν ήταν νεαρός, εισήχθη στο νοσοκομείο Gemelli στις 14 Φεβρουαρίου 2025, για μια αναπνευστική κρίση που εξελίχθηκε σε διπλή πνευμονία. Πέρασε 38 ημέρες εκεί, η μεγαλύτερη νοσηλεία στα 12 χρόνια της παπικής του θητείας.
Ποιος ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος
O Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος Πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος 'Αιρες της Αργεντινής. Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.
Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος 'Αιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.
Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του. Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', επίσκοπος της πόλης 'Αουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.
Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β' τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.
Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος -δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης- και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.
Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αλλά και με τις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο Πάπας των φτωχών», ο 'Αγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στην βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους. Έδωσε εντολή στις αρχές του Βατικανού να αφήνουν τους άστεγους να κοιμούνται στους δρόμους γύρω από τον 'Αγιο Πέτρο, αλλά και μέσα στην Πλατεία της βασιλικής εκκλησίας. «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν ομοφυλόφιλο, όταν ο ίδιος αναζητά τον δρόμο του Θεού;», ήταν η απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο, επιστρέφοντας αεροπορικά από ένα από τα πρώτα ταξίδια του ως ποντίφικα.
Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τη γενοκτονία στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά». Μια ημέρα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ο Αργεντινός Πάπας πήγε πεζός στην πρεσβεία της Ρωσίας παρά το Βατικανό για να ζητήσει με έμφαση από τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Μόσχας να σιγήσουν τα όπλα.
Έστειλε μήνυμα αποδοχής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και μίλησε για την άνευ όρων αγάπη. «Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», δήλωσε στο Associated Press το 2023, προτρέποντας να μπει τέλος στους αστικούς νόμους που το ποινικοποιούν. Ακόμη, ο Φραγκίσκος άλλαξε τη θέση της εκκλησίας για τη θανατική ποινή, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση. Δήλωσε επίσης ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων, όχι μόνο η χρήση τους, είναι «ανήθικη».
Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενότατη. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό». Εμπνεύστηκε από το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Εγκύκλιο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος «Laudato sii» και ετοιμαζόταν να τον συναντήσει, τον ερχόμενο Μάιο, στην Μικρά Ασία για τα 1.700 χρόνια από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Βαθιά του επιθυμία, όπως και του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ήταν να επιστρέψουν σύντομα οι δυο Εκκλησίες σε μόνιμο, κοινό εορτασμό του Πάσχα.
Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι επικριτές, εκείνοι που κατηγόρησαν τον λατινοαμερικανό πάπα, ότι δεν έδωσε το αναγκαίο βάρος στην ιεραρχία και στην τελετουργία, ότι μιλούσε μια γλώσσα υπερβολικά απλή η οποία θύμιζε, πολλές φορές, απλό ιερέα και όχι τον θρησκευτικό ταγό άνω του ενός δισεκατομμυρίου πιστών. Αυτή, όμως, ήταν η πραγματική δύναμη του Φραγκίσκου: η αναφορά στην ουσία του χριστιανικού μηνύματος, η επίγνωση ότι ένας καλός πιστός και άνθρωπος κρίνεται, πρώτα απ' όλα, από την καθημερινή ζωή και τα έργα του. Μια στροφή προς μια αυθόρμητη, βαθιά ανθρωπιά, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεχαστεί τα επόμενα χρόνια από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πάπας Φραγκίσκος: Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον θάνατο του - «Αφήνει παρακαταθήκη συνεννόησης και αγάπης»
Η ανάρτησή του
Τα συλλυπητήριά του στον Καθολικό κόσμο και ιδιαίτερα στην κοινότητα των Ελλήνων Καθολικών εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός γράφει:
Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που πιστεύει στην ειρήνη, στη φιλία και στην αλληλεγγύη. Αξίες στις οποίες αφιέρωσε και τη δική του ζωή και δράση ο Πάπας Φραγκίσκος.
Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια.
Αλέξης Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Έγινε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή»!
- «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας τον χαρακτήρισε ηγέτη που «που επέλεξε να είναι κάτι παραπάνω από όσα σημαντικά προσέδιδαν τα αξιώματά του» και πρόσθεσε ότι έδωσε «φωνή σε όσους δεν είχαν».
Ολόκληρη η ανάρτησή του:
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου στους απανταχού Χριστιανούς, και όχι μόνο, για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, ενός πνευματικού ηγέτη που επέλεξε να είναι κάτι παραπάνω από όσα σημαντικά προσέδιδαν τα αξιώματά του.
Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων.
Με το έργο και τη διακονία του, ανέδειξε έμπρακτα την ανάγκη για ειρήνη, αλληλεγγύη και διαθρησκευτικό διάλογο, ακόμη και όταν χρειάστηκε να πάει κόντρα στις αποφάσεις των ισχυρών.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή στην Παλαιστίνη.
Για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και όπου γης.
Για την κλιματική κρίση και τη διόγκωση των ανισοτήτων.
Για την ξεκάθαρη σύγκρουσή του με τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.
Για την υπεράσπιση του δικαιώματος των προσφύγων στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Για όλα αυτά, η φωνή του, που σήμερα σίγησε, θα λείψει απο την ανθρωπότητα, ιδίως σε μια εποχή που το άδικο, η απληστία και το μίσος ντύνονται πολλές φορές με τα ιερά άμφια της πίστης ή εμφανίζονται απο πολλούς ως φυσικό φαινόμενο.
Ανδρουλάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του πνευματικού και του κοινωνικού του έργου
Το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
«Η παγκόσμια κοινότητα υποκλίνεται στο μεγαλείο του πνευματικού και κοινωνικού έργου, που αφήνει πίσω του ο Πάπας Φραγκίσκος», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον θάνατο του Πάπα.
«Η χριστιανοσύνη τον αποχαιρετά με σεβασμό»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι «η δωρικότητα, η ταπεινότητα και η ενσυναίσθηση χαρακτήρισαν τη διαδρομή του Ποντίφικα από το Μπουένος 'Αιρες ως το Βατικανό.Ενός πνευματικού ηγέτη που πρόταξε το μέτρο απέναντι στην απληστία, την αλληλεγγύη και την βαθιά αγάπη προς τον συνάνθρωπο απέναντι στο μίσος. Η χριστιανοσύνη τον αποχαιρετά με σεβασμό».