Ποια είναι η «Βαβέλ» της Πελοποννήσου που ίσως δεν γνωρίζεις

Όσο εξερευνούμε την Ελλάδα, τόσο ανακαλύπτουμε μέρη, ιστορίες και θρύλους που δεν τα γνωρίζουμε ή έχει τύχει να τα ακούσουμε μόνο μια φορά. Και όμως αξίζει να μάθουμε κάτι περισσσότεο γι’ αυτά. Ένα τέτοιο μέρος είναι η λεγόμενη από πολλούς «Βαβέλ» της Πελοποννήσου που ίσως δεν γνωρίζεις και αξίζει τον κόπο όχι μόνο να την μάθεις αλλά και να την επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Εμείς θα σου μιλήσουμε γι’ αυτήν και εσύ θα επιλέξεις αν θες να μπει στη λίστα σου με τα επόμενα σχεδόν κρυφά μέρη της Ελλάδας τα οποία θες να γνωρίσεις. Μιλάμε, λοιπόν, για το Μοναστήρι του Ασκητή στους Γαργαλιάνους στην Πελοπόννησο. Ένα μέρος που προκαλεί δέος είτε το βλέπεις από φωτογραφίες και βίντεο, πόσω μάλλον όταν το επισκεφθείς από κοντά.

 

Ποια είναι η «Βαβέλ» της Πελοποννήσου που ίσως δεν γνωρίζεις

 

Το Μοναστήρι του Ασκητή ή αλλιώς Ασκηταριό ξεκινά την ενδιαφέρουσα ιστορία του κατά το έτος 1887. Ήταν τότο όταν ένας εργάτης γης από το χωριό Σούλος Μεγαλοπόλεως θέλοντας να ακολουθήσει ασκητική ζωή, αποφάσισε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα μικρό σπήλαιο της περιοχής. Η απόφασή του ήρθε και μετά από μια σοβαρή ασθένεια που τον έκανε να θέλει να φύγει από την οικογένειά του για να μην είναι βάρος σε αυτήν.

 

Όντας ένας μη ρασοφόρος, ο άνδρας εγκαταστάθηκε εκεί και όχι μόνο, όπως αναφέρει η ιστορία, ξεπέρασε την ασθένειά του αλλά επίσης συνέχισε να εργάζεται ως εργάτης γης στα χτήματα των Γαργαλιανωτών. Συγκεντρώνοντας κάποια χρήματα, τα χρησιμοποίησε για τον τόπο που τον έκανε να γίνει καλά και να ξεπεράσει την ασθένειά του. Συγκεκριμένα αγόρασε σιγά-σιγά την γύρω από το ασκητήριο περιοχή και επέκτεινε με έναν τρόπο το σπήλαιο. Επίσης στο σημείο έφτιαξε έναν ναό αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα αλλά και μερικά ακόμη δωμάτια, μια στέρνα ακόμη και μια αποθήκη. Αποτέλεσε μια φυσιογνωμία που παρά τις μικρές αντιπαραθέσεις που είχε με κάποιους κατοίκους, της περιοχής, η οποία ήταν αγαπητή.

 

 

 

Οι μικρές προστριβές ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αρκετές φορές κάποια αιγοπρόβατα κατοίκων της περιοχής έμπαιναν στις εκτάσεις γύρω από το σπήλαιο και του κατέστρεφαν ό,τι είχε φυτέψει. Ουσιαστικά ο άνδρας αυτός αποτέλεσε έναν μοναχό από επιλογή χωρίς όμως να φέρει ράσα.

 

Μονή του Ασκητή: Ένα κρυμμένο μυστικό στην Πελοπόννησο

 

Στην πραγματικότητα το Ασκηταριό, η Μονή του Ασκητή ή αλλιώς «Βαβέλ» της Πελοποννήσου είναι ένα ερημωμένο μοναστήρι που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ μονή, γιατί δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία. Ωστόσο αποτελεί ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σύμπλεγμα κτηρίων το οποίο το έχει κάνει να χαρακτηριστεί και ως Βαβέλ.