Κατατέθηκε στον ανακριτή μετά από πολύ καιρό αναμονής το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη. Τι αναφέρει αναλυτικά.
Το πόρισμα του καθηγητή Καρώνη που είχε αναλάβει την έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατατέθηκε στον ανακριτή την Τρίτη (13/05) και έχει έκταση 123 σελίδες.
Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, ο καθηγητής του πολυτεχνείου, αναφερόμενος στο αν δικαιολογούνται οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, υπογραμμίζει: «οι θύρες των εμπορευματοκιβωτίων, βρέθηκαν σφραγισμένες χωρίς ίχνη φωτιάς και λαμβάνοντας υπόψη πως πλην ενός, όλα τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν σφραγισμένα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΓΧΚ δεν μπορούν να συσχετιστούν με το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας».
Εστιάζοντας στα υλικά κατασκευής των βαγονιών, ο καθηγητής αναφέρει πως υλικό κατασκευής λογικά είναι ο χάλυβας, ο οποίος φέρει εξωτερική επίστρωση με χρώμα. «Τα χρώματα αποτελούνται από ρητίνες, χρωστικές και διαλύτες, με τους διαλύτες να εξατμίζονται και να απομακρύνονται κατά την εφαρμογή του χρώματος», υπογραμμίζει ο καθηγητής. Επίσης αναφέρει ότι υπήρχαν στα βαγόνια καλωδιώσεις, διακόπτες και πλακέτες, που περιέχουν πολυμερή υλικά, όπως και καθίσματα, παράθυρα και επιστρώσεις από τα ίδια υλικά. Πολλά από αυτά τα είδη και αντικείμενα, συμμετείχαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη σύγκρουση. «Κατά την καύση πολυμερών εκπέμπονται διάφορες ενώσεις της κατηγορίας των πτητικών οργανικών ενώσεων, όπως μονοαρωματικοί υδρογονάνθρακες, πτητικές αλδεύδες, κετόνες, όπως επίσης και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες. Αντίστοιχες κατηγορίες ενώσεων έχουν αναλυθεί στο ΓΧΚ, οπότε είναι πιθανό κάποιες από τις παρατηρηθείσες ενώσεις να οφείλονται στην καύση αυτών των υλικών».
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι πιθανόν να προκλήθηκε από εύφλεκτο υλικό που ήταν φορτωμένο στο τρένο, ο καθηγητής βασιζόμενος στις εκθέσεις της ΕΛΑΣ και στα βίντεο της εταιρείας σεκιούριτι, καταλήγει ότι δεν φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει πύρινη σφαίρα.
Για τα έλαια σιλικόνης αναφέρει ότι σε φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να σχηματίσει πύρινη σφαίρα και όπως αναφέρει, επικαλούμενος σημαντικούς κατασκευαστές παγκοσμίως, «δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο σχηματισμός κάποιας ουσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τον σχηματισμό εύφλεκτου μείγματος». Ωστόσο, ο καθηγητής σημειώνει για τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών πως «η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 βαθμών Κελσίου και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας»
Επιπλέον, μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας εύφλεκτων συστατικών σε συνθήκες ηλεκτρικού τόξου, σημειώνει: «ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος, είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση του διερευνώμενου δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο».
ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ