Σήμερα παρουσιάζονται από τον υπουργό Αμυνας οι λεπτομέρειες του μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Τις λεπτομέρειες του νέου δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας. Στο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) δίνεται έμφαση στην αεράμυνα της χώρας, την κατασκευή του περιβόητου «σιδερένιου θόλου» στο Αιγαίο καθώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, τα 11 αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Στις προτεραιότητες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ περιλαμβάνεται η αγορά 20 αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35, η αναβάθμιση των F-16 Block 50, η απόκτηση νέων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών, η ναυπήγηση της 4ης φρεγάτας Belharra, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού και η «στολή του μαχητή». Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.30 και θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Στο μεταξύ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στον Λίβανο.
Η Αθήνα συντάσσεται πλήρως με τη στρατηγική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και διεκδικεί ενεργό ρόλο στη νέα εποχή στη Συρία και στον Λίβανο με στόχο την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συνδράμει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου. «Συμφωνήσαμε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθηθεί ο Λίβανος και ιδιαίτερα οι ένοπλες δυνάμεις του», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Μινάσα, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα θα συνεχίσει να προάγει την αμυντική διπλωματία στη βάση της περιφερειακής συνεργασίας που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση θα παρέχει υγειονομικό υλικό ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να προχωρήσει στην παροχή ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης με σκοπό την αύξηση της διαθεσιμότητας των στρατιωτικών μέσων της χώρας. Ειδικότερα από την πλευρά του Λιβάνου διατυπώθηκε το αίτημα άμεσης αποστολής ανταλλακτικών για την υποστήριξη ελικοπτέρων UH-1 και την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113. Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη με αμερικανική πρωτοβουλία. Η Αθήνα υποστηρίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας, κάτι που είχε διαμηνύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό.
Κώστας Αλατζάς