Στο βίντεο της παρουσίασης των νέων υπερόπλων του Πούτιν ο στόχος των πυραύλων ήταν... οι ΗΠΑ!

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης των νέων «άτρωτων» πυραύλων που πραγματοποίησε εχθές ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών του...

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει διεθνώς μετά το χθεσινό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε τα νέα «άτρωτα» πυρηνικά όπλα της Ρωσίας με τη βοήθεια σχεδιαγραμμάτων, γραφικών απεικονίσεων και βίντεο. 

 

Στις ΗΠΑ δε οι αντιδράσεις είναι ακόμα πιο έντονες, δεδομένου ότι σε μία από τις γραφικές απεικονίσεις στα βίντεο όπου απεικονίζεται η πιθανή τροχιά των πυραύλων, ο στόχος δεν είναι άλλος από την δυτική ακτή της Φλόριντα.

 

Την λεπτομέρεια αυτή ανέδειξαν αρκετά αμερικανικά μέσα, διατυπώνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η επιλογή αυτού του «πιθανού στόχου» δεν ήταν καθόλου τυχαία. Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το πολυαγαπημένο Μαρ-Α-Λάγκο του Τραμπ, ή αλλιώς ο «χειμερινός Λευκός Οίκος».

 

Αρκετοί πάντως έσπευσαν να επισημάνουν ότι η συγκεκριμένη γραφική απεικόνιση στο βίντεο ήταν αρκετά παλαιότερη. Ειδικότερα, λένε ότι είχε δημιουργηθεί το 2015, όταν ο Τραμπ δεν ήταν ακόμα στην εξουσία και επομένως δεν φτιάχθηκε ειδικά για να «απειλήσει» τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η επίμαχη γραφική απεικόνιση
 

 

Όπως φαίνεται επαναχρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς της χθεσινής παρουσίασης από την ομάδα του Πούτιν, που αποφάσισαν να την συμπεριλάβουν, ίσως εσκεμμένα, ίσως και όχι.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην χθεσινή ετήσια ομιλία του ενώπιον των Ρώσων βουλευτών, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει στη δοκιμή νέων πυρηνικών όπλων, ανάμεσα στα οποία και ένας πυρηνοκίνητος πύραυλος και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο drone.

 

Οπως τόνισε, τα όπλα αυτά είναι ουσιαστικά άτρωτα, αφού δεν μπορεί να τα αναχαιτίσει καμία χώρα, τουλάχιστον με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Ειδικά ο πύραυλος έχει τόσο μεγάλη εμβέλεια και τέτοια υψηλή ταχύτητα που μπορεί να διαπερνά με άνεση οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δοκιμάσει έναν νέο ισχυρότερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, με την ονομασία Sarmat, που έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τον προκάτοχό του. Έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι όλα τα νέα όπλα της χώρας του συμμορφώνονται με τις διεθνείς συνθήκες και δεν παραβιάζουν κανέναν κανονισμό.

 

«Κάθε χρήση πυρηνικού όπλου κατά της Ρωσίας ή συμμάχου της θα προκαλέσει την άμεση απάντηση της Μόσχας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι τα ισχυρά όπλα προορίζονται για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Αντίθετη άποψη πάντως φαίνεται να έχει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως δείχνουν οι χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του. «Δεν θεωρούμε αυτή η συμπεριφορά αρμόζει σε έναν σημαντικό διεθνή παράγοντα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου σε δημοσιογράφους. 

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό. Η Ρωσία αναπτύσσει αποσταθεροποιητικά οπλικά συστήματα εδώ και 10 και πλέον χρόνια, παραβιάζοντας άμεσα τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ