Συνάντηση Νανόπουλου και Παπακυριάκου στο υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των Ρομά

Η ένταξη του δήμων Κορινθίων και Βέλου Βόχας στο “Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2017-2021“, είναι στην ατζέντα της συνάντησης που έχουν αυτή την ώρα οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργο Σταμάτη. Οι δήμαρχοι συνοδεύονται από την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαριλένα Σούκουλη.

 

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά περιλαμβάνει δράσεις σε όλους τους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης των Ρομά, από την στέγαση και τις υποδομές, μέχρι την απασχόληση, την υγεία και εκπαίδευση.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, οι οποίες φτάνουν μέχρι και στην διάλυση ολόκληρων καταυλισμών και την μετεγκατάσταση των ανθρώπων που ζούσαν εκεί σε νέες δομές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πάτημα Χαλανδρίου, μια περιοχή όπου υπήρχε καταυλισμός Ρομά, ο οποίος γκρεμίστηκε τον Ιανουάριο του 2019, με παράλληλη μετεγκατάσταση σε νέα σπίτια.

Θα είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία για την Κόρινθο και το Ζευγολατιό να μπουν οι δήμοι στο πρόγραμμα και να καταφέρουν κάποια στιγμή να φτάσουν σε αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο μια ανθρώπινη ζωή για τους Ρομά, αλλά και ασφάλεια για όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

 

Είναι αξιοσημείωτο να πούμε ότι οι έρευνες που έχει κάνει η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει δείξει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι από αυτούς που ζουν στους καταυλισμούς το κάνουν αναγκαστικά και δεν έχουν σχέση, ούτε θέλουν να έχουν σχέση με ομόφυλούς τους, που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές. Πολλές φορές μάλιστα, η πλειοψηφία όσων διαβιούν στους καταυλισμούς υφίσταται τις ίδιες συνέπειες με τον πληθυσμό μη Ρομά, και από άτομα και συμφέροντα που έχουν όφελος από τη διαιώνιση της εξαθλίωσης.

Ζητούν λοιπόν μια ευκαιρία να φύγουν από εκεί και να ζήσουν μια κανονική ζωή με τις οικογένειές τους.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, όμως, ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν (γιατί ποιος θα πάρει έναν Ρομά στην δουλειά του και ποιος θα του νοικιάσει το σπίτι του;) τους υποχρεώνει να διατηρήσουν τους δεσμούς με τους ομόφυλους τους και να παραμένουν στους καταυλισμούς.

 

Ο πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική Ένταξη των Ρομά είναι η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την υπέρβαση των εμποδίων προς τη σταδιακή πορεία της πλήρους κοινωνικής ένταξης.

Οι προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου είναι:

α) η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους τρεις τύπους οικισμών έτσι ώστε να είναι εφικτή η σταδιακή κοινωνική τους ένταξη

β) η ένταξη στον ευρύτερο αστικό ιστό (διασπορά στον αστικό ιστό ή πλήρης σύνδεση της περιοχής παρέμβασης με την πλησιέστερη πόλη).

γ) η ανάπτυξη υποστηρικτικών πλεγμάτων κοινωνικών παρεμβάσεων στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας

δ) η ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα (π.χ στις εκλογές, στα συμβούλια γονέων, κ.λπ).

ε) η διαμόρφωση συνθηκών για την ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης, μέσω της κοινωνικής χειραφέτησης και της συμμετοχής των ίδιων των Ρομά και ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών μέσω της δημιουργίας τοπικών δικτύων οργάνωσης (grassroots organizations – οργάνωσης της βάσης – τοπικών κοινωνιών).

ζ) η εξάλειψη των διαγενεακά «διακριτών» οικισμών / καταυλισμών.

η) η δημιουργία μηχανισμών διασταύρωσης στοιχείων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δικαιούχοι θα ωφεληθούν από μία περιοχή παρέμβασης καθώς υπάρχουν προβλήματα αστικοδημοτικής τακτοποίησης και διπλοεγγραφές.

θ) η καταπολέμηση των αιτιών της παραβατικότητας και της δράσης εγκληματικών συμμοριών σε περιοχές που διαβιούν Ρομά καθώς και της όλο και αυξανόμενης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε νεαρές ηλικίες.

 

korinthia.net.gr