Εως τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στα μέτρα που θα προτείνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου ο τελευταίος άλλα να εγκρίνει και άλλα να απορρίψει και να παρουσιάσει τις τελικές αποφάσεις του από το βήμα της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε μόνο το βλέμμα μας στη ΔΕΘ του 2025 αλλά και στην επόμενη, καθώς οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και άρα ο Πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα θέλει να ανακοινώσει και το 2026 πρόσθετες παροχές και μειώσεις φόρων συνδυαστικά με ό,τι θα πράξει το 2025».
Η παροχολογία
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να μπει ένα φρένο στην παροχολογία καθώς ακόμη δεν έχει λάβει ο ίδιος τις οριστικές αποφάσεις για το ποια μέτρα θα προκρίνει και ποια όχι.
Το βέβαιο είναι ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ήδη συζητηθεί θα προχωρήσουν. Απλώς μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τελικό κονδύλι των παροχών από την πορεία του προϋπολογισμού και των πλεονασμάτων τους επόμενους μήνες, την εξέλιξη του αιτήματος για τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες που έχει υποβληθεί στην Ευρώπη και σε τι ποσό θα ανέρχεται ετησίως το κονδύλι που θα μπορεί να διοχετευτεί σε παροχές και φυσικά το αποτύπωμα στα έσοδα από τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της φοροδιαφυγής, που ήδη διαφαίνεται ό,τι καλό γίνεται στο μέτωπο αυτό.
Ακίνητα – ενοίκια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σίγουρα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2026 και όχι από το 2025, όπως κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν εσφαλμένα αφήσει να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα, είναι μεταξύ άλλων:
-Η μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται αυτοτελώς στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.
-Η μείωση των συντελεστών φορολογίας της κλίμακας που επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα.
-Η σταδιακή αποκλιμάκωση των τεκμηρίων διαβίωσης που αφορά όσους δηλώνουν εισοδήματα λιγότερα από εκείνα που θεωρεί η Εφορία ότι πρέπει να εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους αλλά και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Διάψευση για ΕΝΦΙΑ
Αναφορικά με τη συζήτηση και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το περασμένο διάστημα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκαθάρισε στις αρχές της εβδομάδας από το βήμα του 5ου ΟΤ Forum ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «δεν είναι στις προτεραιότητές μας», διαψεύδοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που διακινούνταν τελευταία αναφορικά με τον φόρο επί των ακινήτων που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει παραδεχτεί ότι συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τα πιο υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες , δεν αποκλείεται να υπάρξει μία νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, είτε μέσω νέων εκπτώσεων για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό), είτε μέσω αλλαγών στους συντελεστές που ισχύουν για τον υπολογισμό του φόρου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, το σχέδιο ήταν έτοιμο και μάλιστα είχε συζητηθεί και στις Βρυξέλλες, αλλά τελευταία στιγμή αποσύρθηκε για να ανακοινωθούν άλλου είδους παροχές από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, όπως ήταν η φοροαπαλλαγή για όσους ρίξουν και πάλι στην αγορά κλειστά ακίνητα, ο διπλασιασμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μία σειρά άλλων μέτρων.
Τώρα, όπως λένε αρμοδίως, το μέτρο έχει ωριμάσει και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2025.
Οι συντελεστές
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματα από ενοίκια ως εξής: σήμερα για ετήσια εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 15%. Στο βασικό σενάριο είναι ο συντελεστής αυτός να πέσει στο 10% ή και παρακάτω.
Για ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ σήμερα εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 35% και από 35.000 ευρώ και άνω ο συντελεστής είναι 45%. Είναι πολύ πιθανό οι εν λόγω κλίμακες να «σπάσουν» σε περισσότερα κλιμάκια με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να μην ξεπερνάει το 30%.
Η κλίμακα
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή στη φορολογική κλίμακα με στόχο, όπως λένε αρμόδια στελέχη, να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη. Η εν λόγω κλίμακα εφαρμόζεται χωρίς καμία αλλαγή από το 2020 έως σήμερα και ούτε έχει τιμαριθμοποιηθεί ούτε έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που δεν είναι άλλα από τη γενναία αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από την πάταξη της φοροδιαφυγής και φυσικά από τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί σωρευτικά τα νοικοκυριά από τη λαίλαπα της ακρίβειας.
Οι συζητήσεις για ελαφρύνσεις των φορολογικών συντελεστών έχουν ξεκινήσει καιρό και επικεντρώνονται στο να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για εκείνους που έχουν ετήσια εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Το πώς θα γίνει αυτό θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν νέα κλιμάκια με αλλαγές στους συντελεστές. Ακόμη πάντως ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει.
Ελαφρύνσεις
«Κλειδί» η επιτυχία των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής
Σίγουρα θα έρθει και η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο την πλήρη κατάργησή τους. Πλέον με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιεί καθημερινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα τεκμήρια δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα υπερτερούν των τεκμαρτών στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή στην Καραγεώργη Σερβίας, στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει αναλάβει το έργο να εξετάσει όλα τα δεδομένα προκειμένου να προτείνει στην πολιτική ηγεσία τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και σε επόμενη φάση να προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή τους.
Ο κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι όσο αποδίδουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής με τη βοήθεια της τεχνολογίας τόσο θα απομακρύνεται η ανάγκη να εφαρμόζονται τεκμήρια. Μάλιστα πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του 5ου OT Φόρουμ, αναφερόμενος στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση σε κάνει «να λαμβάνεις έσοδα από εκεί που δεν μπορούσες πριν» και επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες:
- Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα καταγράφει τις επαγγελματικές συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών – πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο.
- Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα καταγράφει και θα ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο.
- Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων ενοικίων και εισοδημάτων.
Από την επιτυχία των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει στοιχίσει πολιτικά στην κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι κάποιες αλλαγές θα γίνουν, αλλά να καταργηθεί το μέτρο δεν αναμένεται να συμβεί τουλάχιστον μέσα στα επόμενο δύο-τρία χρόνια.