Τελειώνουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel οι χώρες της Ευρώπης

Η χώρα πρωτοπόρος στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, ίσως δεν χρειαστεί να περιμένει έως το 2025 προκειμένου να τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με θερμικό μοτέρ.

 

Σε παράδειγμα προς μίμηση αναδεικνύεται η Νορβηγία στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, δεδομένου ότι οι πωλήσεις σχετικών τεχνολογίας μοντέλων βρίσκονται στα ύψη, την ίδια ώρα που διαθέτει ένα γιγαντιαίο δίκτυο υποδομών φόρτισης.

 

Τα εντυπωσιακά ηλεκτρικά επιτεύγματα της σκανδιναβικής χώρας έχουν μάλιστα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, γεγονός που ενδεχομένως να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση.

 

Ειδικότερα, στόχος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι να τερματίσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων diesel και βενζίνης το 2025, την ίδια ώρα που πολλές ισχυρές οικονομίες του πλανήτη «ιδρώνουν» να πράξουν το ίδιο με ορίζοντα την δεκαετία του 2030 ή και αργότερα.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες προβλέψεις ειδικών από τη Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (NAF) ίσως δεν χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2025, καθώς λέγεται πως τον Απρίλιο του 2022 θα πωλούνται αποκλειστικά υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι, τέτοιο, θα σήμαινε πως μέσα σε λίγους μήνες, οι πωλήσεις μοντέλων που κινούνται αποκλειστικά με θερμικό μοτέρ θα μηδενιστούν στη συγκεκριμένη χώρα.

 

 

Οιωνό άμεσων εξελίξεων αποτελούν και τα επίσημα στοιχεία ταξινομήσεων του Αυγούστου 2021, όταν και το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών ανήλθε σε 72% και 20,4% αντίστοιχα. Αθροιστικά, το ποσοστό τους ξεπέρασε το 92%, με τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα να περιορίζονται σε 4,6% και 3,2%.

 

Καθοριστικό ρόλο στην «ηλεκτρική επανάσταση» της Νορβηγίας διαδραμάτισε η ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική που περιελάμβανε –μεταξύ άλλων- ισχυρά φορολογικά κίνητρα, δωρεάν θέσεις στάθμευσης, αλλά και δωρεάν διέλευση από τα διόδια της χώρας.

 

«Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτοκίνητα βενζίνης και diesel στους νορβηγικούς δρόμους. Είναι περίεργο που δηλώνουμε ανοιχτά κάτι τέτοιο, αλλά όλοι εμείς που αγαπάμε τα αυτοκίνητα ή εργαζόμαστε στον κλάδο πρέπει να αναλάβουμε δράση. Και να προειδοποιήσουμε τους εισαγωγείς, τα συνεργεία αλλά και τις αλυσίδες πρατηρίων βενζίνης», ανέφερε o εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτων, Thor Egil Braadland, σε δηλώσεις του στο Motor.no.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ