Το Θέατρο Στοά για τα Τέμπη

Το θέατρο είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο

 

Ητραγωδία των Τεμπών, ο αγώνας και η αγωνία των συγγενών των θυμάτων και των επιζώντων να λάμψει η αλήθεια δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον κόσμο των τεχνών.

 

«Εμείς στη Στοά θα δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για το κοινωνικό δίκαιο του πολίτη» λέει ευθύς εξαρχής ο Θανάσης Παπαγεωργίου εξηγώντας την απόφαση να διατεθούν στον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 τα έσοδα της παράστασης «Το επάγγελμα της μητρός μου» της Παρασκευής 8 Μαρτίου (8.30 μ.μ.).

 

Για τον γνωστό σκηνοθέτη, ηθοποιό και ψυχή του Θεάτρου Στοά, «ένας πνευματικός οργανισμός, όπως είναι το θέατρο, είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει σε τόσο μεγάλα ζητήματα που αφορούν γενικά και ειδικά το κοινωνικό σύνολο. Απαιτούμε να αποδίδεται η δικαιοσύνη, απαιτούμε να λάμπει η αλήθεια και απαιτούμε να τιμωρούνται όλοι αυτοί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι οι οποίοι ρυθμίζουν τις ζωές μας. Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες, αλλά ως καλλιτέχνες η λειτουργία μας στη σκηνή, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση είναι το μοναδικό μας όπλο.

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που το σύστημα τους κάνει να νιώθουν ότι δεν έχουν δικαιώματα σ’ αυτή την κοινωνία, ότι είναι πιόνια σ’ αυτή την κοινωνία και ότι οι ζωές μας δεν έχουν απολύτως καμία αξία. Εμείς στη Στοά θα δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για το κοινωνικό δίκαιο του πολίτη».

 

Από τους κορυφαίους θεατρανθρώπους, καλλιτέχνης με ευκρινή φωνή στη δημόσια σφαίρα και ιδιαίτερη ευαισθησία στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου, ο Θ. Παπαγεωργίου και η Στοά προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση «σαν ελάχιστη συμμετοχή στον αγώνα» του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023. «Το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον αγώνα σας για την απόλυτη δικαίωσή σας είναι τα έσοδα μιας παράστασης που θα προσφέρουμε στο ταμείο σας ως μια μικρή συνδρομή, ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε, στον βαθμό που θα σας επιτραπεί, την προσπάθειά σας» υπογραμμίζει.