Τη Δευτέρα θα κριθεί η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών – Στην Τουρκία οι γονείς τους

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος θεωρείται η Δευτέρα.

 

 

 

Τότε αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη τους στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.

 

Οι δύο Έλληνες αντιμετωπίζουν κατηγορία παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι Τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, διερευνούν εάν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

 

Δημοσίευμα της «Milliyet», επιμένει στην κατηγορία της κατασκοπείας, οι εισαγγελείς εξετάζουν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αναφέρει ότι προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις δικαστικές Αρχές  οι αντιφατικές καταθέσεις των δυο στρατιωτικών.

 

Ακόμα, τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζοντας στις αναφορές του Ελληνικού Τύπου περί ενδεχόμενης απαίτησης της Άγκυρας για ανταλλαγή των δυο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή ψευδή.

 

Την ίδια ώρα οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα βρεθούν στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, για να παραστούν στο δικαστήριο.

 

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

 

 

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

 

Παράλληλα, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, μεταφέρθηκαν πολιτικά ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο.

 

Οι δύο Ελληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του Αγγελος Μητρετώδης.

 

Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως οι Έλληνες στρατιωτικοί υπέπεσαν σε αντιφάσεις χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Την ελπίδα, οι τουρκικές δικαστικές αρχές να δουν το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητηθεί συμψηφισμός τους με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την επιθυμία να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

 

«Δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός. Είναι προφανές ότι έχουμε σκέψεις και σχεδιασμούς, αλλά πιστεύουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, ή σενάριο», ανέφερε.

 

Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει το τελευταίο διάστημα κάποια ταπείνωση της Ελλάδας εκτίμησε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.Όπως τόνισε, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να επιδείξουμε ήρεμη αποφασιστικότητα και να είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες επί του θέματος.

 

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης με τους 2 στρατιωτικούς εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Όπως είπε, η τουρκική δικαιοσύνη δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου όπως το ξέρουμε στις ευρωπαϊκές χώρες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη και αν θα φορτώσουν αξιωματικούς κατηγορίες κατασκοπίας.

 

Είπε επίσης πως ακόμα και αν τους δικάσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που θα ασκήσουν.

 

Η αυριανή μέρα -πρόσθεσε- είναι κρίσιμη και ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αν χρειαστεί -και μπορεί- να στείλει αντιπροσωπεία, θα το κάνει.

 

 

 

Πηγή:newpost.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ