Τι λέει η κυβέρνηση για τη δικογραφία Καραμανλή-Σπίρτζη - Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Η ογκώδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια

 

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον 'Αρειο Πάγο δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη στην υπόθεση των Τεμπών. Η ογκώδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια.

 

Από εκεί και πέρα ακολουθείται η εξής διαδικασία: οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και θα μπορούν κρατήσουν σημειώσεις αλλά όχι να πάρουν αντίγραφο. Στη συνέχεια με τη συμπλήρωση 30 υπογραφών μπορεί να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα.

 

Δίνοντας μια εικόνα της στάσης που θα τηρήσει η κυβέρνηση ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη». Σχετικά με τη δικογραφία είπε «να τη δούμε, να την αξιολογήσουμε, να δούμε τι λέει η Δικαιοσύνη, τι περιγράφεται» και προσέθεσε «να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας». Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει με τον κύριο Καραμανλή ό,τι έγινε με τον κύριο Τριαντόπουλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «αυτό το οποίο συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά».

 

Χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως περιμένουν να δουν πρώτα το τι περιγράφεται στη δικογραφία και προσέθεταν «να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κρύψουμε τα λόγια μας, ειδικά τώρα, που οι θεωρίες που διακινούνταν από την αντιπολίτευση περί μπαζώματος, συγκάλυψης, ξυλολίου, παράνομου υλικού κλπ έχουν καταρρεύσει, αποδεικνύοντας ότι η συγκάλυψη ήταν από την ανάποδη πλευρά».

 

Υπενθυμίζεται πως ο Χρ. Τριαντόπουλος είχε ζητήσει να πάει η υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο, κάτι που τελικά έγινε μετά κι από σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Βέβαια μένει να φανεί πως θα κινηθούν αυτή τη φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Για παράδειγμα ανάλογα και με την πρόταση που θα καταθέσει η αντιπολίτευση είναι πιθανόν οι «γαλάζιοι» να καταθέσουν δική τους πρόταση. Σε κάθε περίπτωση μια σαφέστερη εικόνα θα δοθεί τις επόμενες μέρες και αφού πρώτα υπάρξει ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δικογραφία.

 

Μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό

 

Στο νομοσχέδιο για τους σιδηροδρόμους που πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως θα χρειαστεί να αλλάξουν όσα δεν αλλάξαν για δεκαετίες. Στο Μαξίμου αναγνωρίζεται πως οι πολίτες αναμένουν να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά αλλαγών, με δεδομένο άλλωστε πως η κυβέρνηση βρίσκεται στα μισά της δεύτερης τετραετίας.

 

«Ως πολιτεία, οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, καταπολεμώντας ουσιαστικά τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Για να προσθέσει «όχι με εύκολα λόγια και θολά σενάρια, αλλά με ένα δύσκολο έργο το οποίο θα φέρει σύντομα ορατό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζοντας τον σιδηρόδρομο της χώρας ως ένα ακόμα πεδίο αναμέτρησης με ένα κακό παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας και αποδεικνύοντας στους πολίτες ότι έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε τη σελίδα από ένα χθες το οποίο πλήγωσε βαθιά την ελληνική κοινωνία».

 

«Φρένο» στην παροχολογία

 

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να περιοριστεί η συζήτηση σε μια μονοθεματική ατζέντα αλλά επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια σειρά κινήσεων στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας. Ωστόσο ταυτόχρονα θέλουν να βάλουν «φρένο» στην παροχολογία και να «τρέξουν» τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στην οικονομία και στη ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το 2025. Το μήνυμα που εξέπεμψε είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση για την ΔΕΘ, εκτός του σχεδιασμού πάνω στην κατευθυντήρια γραμμή που έχει δώσει σε συνέντευξή του για περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη.

 

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση δεν θέλουν να χαθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και να καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες για ένα νέο πακέτο παροχών. Άλλωστε πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα πρέπει πρώτα να υπολογιστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη