Τι θα συζητηθεί σήμερα στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Μερτς στο Βερολίνο : Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος η ελληνική πλευρά

Σε μία περίοδο πολλαπλών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριo Φρίντριχ Μερτ

 

Σε μία περίοδο πολλαπλών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριo Φρίντριχ Μερτς. Στο τραπέζι θα μπουν θέματα πρώτης γραμμής όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, η οικονομία και το διμερές εμπόριο, το μεταναστευτικό, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και ευρύτερα οι διεθνείς εξελίξεις. Να σημειωθεί εδώ πως σε εξέλιξη είναι ένα διπλωματικό «σπριντ» και χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι.

 

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον Φρ. Μερτς (που εξελέγη πρόσφατα). Επεσήμανε παράλληλα πως το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως έχει διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στη χώρα, καθώς έχουν περάσει έξι χρόνια από το τέλος της κρίσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από κομβικούς τομείς και να μιλήσει για τη σημασία της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα βέβαια η συζήτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα περάσει και σε θέματα που αφορούν γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα.

 

Ένα άλλο θέμα πρώτης γραμμής που πρόκειται να τεθεί σχετίζεται με την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ υπενθυμίζεται πως σχετική συζήτηση είχε γίνει στο πρόσφατο τετ α τετ του Κ. Μητσοτάκη με τον Φρ. Μερτς στην Βαλένθια (όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στις συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως η Τουρκία αναζητά ρόλο.

 

Χθες από την Ιταλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και εξέπεμψε σαφή μηνύματα. Ειδικότερα υπογράμμισε πως στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις». Επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες «με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».

 

Να σημειωθεί εδώ πως η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα Eurofighter, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων χωρών μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο νέος Γερμανός Καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν στην Άγκυρα τα Eurofighter, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφτεί την Άγκυρα.

 

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης- απαντώντας σε σχετική ερώτηση - είπε «υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη. Είναι, νομίζω, ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί». Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει και σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιεί το πιο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών και προσέθεσε «ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά, όσο δεν έχει ισχυροποιηθεί ποτέ».

 

Το μεταναστευτικό

 

Με την γερμανική κυβέρνηση να θέλει να υιοθετήσει μια αυστηρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό - και ανάλογες συζητήσεις να έχουν ανοίξει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη- το θέμα θα τεθεί σήμερα στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Φρ. Μερτς. Να σημειωθεί πως το μεταναστευτικό συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.

 

Χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κορνέλιους δέχθηκε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση, ενώ σημείωσε δε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την μετανάστευση…».

 

Να σημειωθεί εδώ πως πρόσφατα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε πως για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει πρώτα αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και συνέχεια κάνουν αίτηση στη Γερμανία πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να επιστραφούν στην Ελλάδα. Πάντως ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «με τη Γερμανία και τις χώρες της ΕΕ έχουμε πολλά να συζητήσουμε: να φτιάξουμε ένα σύστημα επιστροφών. Όχι στις χώρες από τις οποίες έφυγαν ζητώντας αρχικά άσυλο, αλλά στις χώρες όπου πρέπει να πάνε. Αυτήν τη στιγμή εμείς δεν έχουμε καμία αίτηση. Υπάρχουν πάρα πολλά νομικά στη μέση, αν μας αιτηθούν. Πάντως, δεν θα είμαστε και πολύ φιλικοί στο αίτημα».

 

Να επισημανθεί εδώ πως όσον αφορά στο μεταναστευτικό από την Αθήνα υπογραμμίζεται η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ενώ δίνεται έμφαση στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και στην ενίσχυση των επιστροφών.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ