Βέλγιο: Ηλικιωμένος έκρυβε οστά στρατιωτών από τη μάχη του Βατερλώ στη σοφίτα του

Επιστήμονες ανακάλυψαν μετά από ανάλυση, ότι τα οστά που είχαν βρεθεί στη σοφίτα του σπιτιού ενός ηλικιωμένου στο Βέλγιο, ανήκαν σε στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Βατερλώ.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Bernard Wilkin, ανώτατος ερευνητής στα Κρατικά Αρχεία του Βελγίου, βρέθηκε στο Βατερλώ για μια ομιλία. Αφορούσε τη διαδικασία κατά την οποία τα οστά χρησιμοποιήθηκαν ως ένα είδος άνθρακα για τον καθαρισμό της ζάχαρης.

 
 

Μετά την ομιλία του, όπως περιέγραψε στο CNNi ένας ηλικιωμένος του είπε ότι είχε οστά αυτών των στρατιωτών στη σοφίτα στο σπίτι του κοντά στο πεδίο μάχης στο Plancenoit, όπου οι δυνάμεις του Ναπολέοντα αντιμετώπισαν τους Πρώσους, και του έδειξε φωτογραφίες των οστών.

 

Του εξήγησε ότι εκείνη την εποχή διηύθυνε ένα «μικρό ιδιωτικό μουσείο» και τα λείψανα, του τα είχε δώσει ένας φίλος που τα είχε βρει μερικά χρόνια νωρίτερα.

 

Παρά το γεγονός ότι ήταν συλλέκτης αναμνηστικών του Ναπολέοντα, ο άνδρας είπε στον Wilkin ότι δεν μπορούσε να τα εκθέσει για λόγους δεοντολογίας. Για αυτό τα φύλαξε στη σοφίτα του.

 

Σε ποιους ανήκαν τα οστά

 

Οι πρώτοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι τα λείψανα ανήκαν σε τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες. Αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα οστά, συμπεριλαμβανομένων δερμάτινων και κοκάλινων κουμπιών, καθώς και η τοποθεσία στην οποία ανακαλύφθηκαν, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν Πρώσοι στρατιώτες.

 

«Ένα από τα κρανία είναι βαθιά κατεστραμμένο από σπαθί ή φιξολόγχη. Οπότε ήταν ένας πολύ βάναυσος τρόπος θανάτου», σημείωσε ο ερευνητής.

 
 

 

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ταυτότητά τους. Πιστεύεται ότι στη μάχη του Βατερλώ σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 στρατιώτες. Και μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο δύο σοροί. Για τον λόγο αυτό και η ανακάλυψη θεωρείται σπουδαία.

 

Και αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο. Όμως προς το παρόν τα λείψανα υπόκεινται σε εκτεταμένες ιατροδικαστικές εξετάσεις στη Λιέγη, όπου έχει την έδρα του ο Wilkin. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα εξαγάγουν DNA σε μια προσπάθεια να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς.

 

Ελπίζουν επίσης να καταφέρουν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο τουλάχιστον ενός εκ των κρανίων.

 

Σκελετοί στις ντουλάπες και η μάχη του Βατερλώ

 

Ο Rob Schafer, Γερμανός στρατιωτικός ιστορικός, συνεργάζεται με τον Wilkin, προκειμένου να μάθει περισσότερα για τους στρατιώτες. Παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τη γερμανική επιτροπή πολεμικών τάφων.

 

«Αυτό που με γοήτευσε περισσότερο είναι το γεγονός ότι αν κοιτάξετε την τέχνη του 19ου αιώνα, όπου απεικονίζεται η σύγκρουση, είναι όλα πολύ ενδιαφέροντα και αφηρημένα.

 

Ως απλός παρατηρητής μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι δεν ήταν τόσο κακό, αλλά αυτό το συγκεκριμένο κρανίο με ένα τεράστιο τραύμα στο πρόσωπο απεικονίζει για πρώτη φορά πόσο βίαιη στην πραγματικότητα ήταν εκείνη η εποχή», τόνισε στο CNNi o Schafer.

 

Τα ευρήματα οδήγησαν τον Wilkin και τους συναδέλφους του να υποψιαστούν ότι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν κοντά στο πεδίο της μάχης μπορεί να έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που έζησαν εκεί για γενιές. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα οστά στις βελγικές αρχές», υπογράμμισε.

 

Η μάχη του Βατερλώ διεξήχη στις 18 Ιουνίου 1815. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ηττήθηκε από τον συμμαχικό στρατό του Δούκα του Ουέλινγκτον, που αριθμούσε 68.000 άντρες. Ο Δούκας του Ουέλινγκτον είχε βοηθηθεί από 45.000 Πρώσους υπό τον Gebhard von Blucher.